Hogyan kerüljük el a gyomorégést?

2011.05.09. - Írta: DÁ

Hogyan kerüljük el a gyomorégést?

Milliók küzdenek a jól ismert kellemetlen, savas érzéssel, ami alapos étkezések után jelentkezik. Habár ma már kaphatók a gyomorégés ellen jól alkalmazható gyógyhatású, emésztést segítő készítmények, a legjobb mégis elkerülni a bajt. Ehhez persze a táplálkozásunkat kellene megváltoztatni, ami viszont jóval nehezebb, hiszen mindennapi ételeink jelentős része fokozza a savtermelést. Összeállításunkban hét olyan élelmiszert sorolunk fel, amelyek biztosan nem használnak a probléma megoldásának.

Csokoládé

Rossz hír a csokiimádóknak, hogy kedvenc csemegéjük sokkal inkább felelős a gyomorégésért, mint bármi más. Ennek több oka is van: a csokoládé nemcsak koffeint, hanem egyéb serkentőket is tartalmaz, így például teobromint, amik egyaránt fokozzák a savtermelődést. Ugyanígy a zsír is, ami szintén bőségesen található a csokoládéban, nem is beszélve a kakaóról. Az étcsokoládé ebből a szempontból is lényegesen jobb választás a tejcsokinál, de nézzünk szembe a tényekkel: mindenféle csokoládé hozzájárul a gyomorégéshez.

Szénsavas üdítők

A csokoládé mellett a gyomorsav-problémák elsődleges okozói. A buborékok helyet követelnek maguknak a gyomorban, és az így megnövekedett nyomás következtében a savas tartalom feljebb kerül. A koffeintartalmú vagy savanykás üdítők a lehető legrosszabbak ezen a téren, a vizsgálatok tanúsága szerint leginkább mégis a kólától érdemes tartózkodni – igen, a diétástól is.

Olajban sült ételek

A leggyakrabban ezeket szokás összefüggésbe hozni a gyomorégéssel, különösen annak állandósult formájával és a vele járó mellkasi fájdalmakkal. Mindegy, hogy alaposan vagy mérsékelten sütöttük át az adott húst, burgonyát vagy bármi mást, a hatás ugyanaz.

Alkohol

Nem minden szeszesitalnak magas a savtartalma, de mivel az alkoholos italok ellazítják az izmokat, hatásukra a gyomorszájon át könnyebben jut be a gyomorsav a nyelőcsőbe. Napi egy pohár bortól vagy sörtől, néha egy kupica pálinkától semmi bajunk sem lesz, a rendszeres alkoholfogyasztás azonban gyomorégést okoz. Különösen tartózkodjunk a savas hatást csak fokozó keverékektől, a narancsos italmixektől és társaiktól.

Magas zsírtartalmú tejtermékek

Először is szögezzük le: minden magas zsírtartalmú étel kockázatra hajlamosít a gyomorégést, illetve a refluxbetegséget illetően. Egyik zsíros vaj vagy sajt sem jobb a másiknál ezen a téren. Ha sajtimádók vagyunk, de gyakran ég a gyomrunk, valamiről le kell mondanunk.

Magas zsírtartalmú húsok

Ha tehetjük – márpedig miért ne tehetnénk –, csak mértékkel fogyasszunk marhahúst, disznóhúst vagy bárányhúst. Ezeket a gyomor lassabban emészti meg a szárnyasoknál. Ne legyünk mértéktelenek!

Kávé

Ugyan miért is vonnánk meg magunktól azt a napi egy-két csésze kávét? Semmi okunk sincs erre. Ha viszont egész nap kávét iszunk, ne csodálkozzunk az állandó maró érzésen, mellkasi nyomáson és a kialakuló refluxbetegségen. Igyunk inkább kamillateát, zöld teát kávé helyett.

Hozzászólások

Duygu | 2012-07-22 16:21

Kedves Attila!Szeretne9k felvedle1sosedte1st kapni a Forex robot kereskede9sről, ill. a mefeglelő szakember kive1laszte1srf3l. Ingyenes bemutatf3 előade1son me1r voltam a Erzse9bet krt-on, de most inke1bb az e9rdekelne, hogy hogyan lehet a kereskede9st szakemberen keresztfcl bonyoledtani. Milyen felte9telek vannak, mennyi pe9nzzel lehet elkezdeni.dcdvf6zlettel
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár