Ha mar a torok…

2011.08.09. - Írta: DÁ

Ha mar a torok…

Sokat evett és fáj a hasa, netán égető, maró érzés fészkeli be magát a gyomortájékától egészen a nyelőcsövéig? Ennek általában az az oka, hogy a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav marja a nyálkahártyát a megnövekedett hasűri nyomás következtében. De nem mindig.

A fenti jelenség teljesen természetes egy nagy lakomát követően, netán egy kicsapongó éjszaka után – de még csak ezekre sincs szükség hozzá, sokaknál a szűrt almalé fogyasztása is hasonló hatásokat vált ki. Amennyiben a problémák állandóak, ugyanakkor nem árt orvoshoz fordulni, mert könnyen lehet, hogy refluxbetegségtől szenvedünk. Ennek lényege, hogy a visszaszűrődő gyomornedv nem kizárólag nagy étkezések után jelentkezik, hanem máskor is. Ha hetente többször vagy akár naponta tapasztaljuk, hogy „sok a savunk”, jó eséllyel refluxunk van. Ennek oka főleg testi adottságokban keresendő, hiszen nem mindenkinél egyforma erősségű az az izommozgás, amely a nyelőcsőből a gyomorba juttatja a falatokat, netán a gyomor és a nyelőcső találkozásánál elhelyezkedő záróizom is gyengébb lehet, és természetesen a termelődő gyomorsav mennyisége sem azonos az egyes embereknél. A mértéktelen, kiegyensúlyozatlan, összevissza táplálkozás csak súlyosbítja a helyzetet, és szintén nagyban hajlamosít a refluxra, ám utóbbi akár sportolóknál is kialakulhat a fokozott erőfeszítés következtében megnövekedett hasűri nyomás folytán. Szintén növeli a hasűri nyomást a folyamatos ülőmunka, a görnyedt, természetellenes és kényelmetlen testtartás.

Ma már Magyarországon is számos, úgynevezett savlekötő készítmény kapható. Ezek az antacidok ugyanakkor nem jelentenek megoldást, amennyiben betegségről van szó, mivel csupán közömbösítik a savat, és ha a háttérben szervi probléma vagy életmód-beli ok húzódik meg, tartós enyhülést biztosan nem hoznak. Tüneti kezelésre a szódabikarbóna is alkalmas: lényegesen olcsóbb a gyógyszertárban kapható termékeknél, bár kétségtelen, hogy az íze sokkal kellemetlenebb azokénál. Egyes gyógyteák, például a kamillatea rendszeres fogyasztása szintén mérsékelheti a kellemetlenségeket. Reflux esetén azonban gyógyszeres kezelés és életmódunk megváltoztatása szükséges ahhoz, hogy megoldódjanak a gondok.

A reflux ugyanakkor nem az egyetlen betegség, amely a leírtakhoz kísértetiesen hasonló tüneteket okozhat. Ebbe a körbe tartozik a gyomor- és nyombélfekély, a rekeszsérv vagy akár a gyomorrák is: utóbbiak mind-mind produkálhatnak „savas” jeleket. Éppen ezért ha úgy érezzük, hogy esetünkben a probléma már túlhaladt a normális mértéken, és nem csak akkor marja a nyelőcsövünket a gyomorsav, ha sokat ettünk vagy tetemes mennyiségű alkoholt fogyasztottunk, a biztonság kedvéért forduljunk orvoshoz.


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár