Inni, de okosan

2011.02.23. - Írta: Sz.N.

Inni, de okosan

Milliónyi különböző diéta kering kézen-közön, de azzal, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk, nemigen szoktunk foglalkozni. A felnőttek nagy része nem iszik eleget. Aki mindig megvárja, míg megszomjazik, valószínűleg keveset iszik.

Inni létfontosságú – sokan mégsem vesznek magukhoz elég folyadékot. Egy felnőttnek legkevesebb másfél litert kellene naponta innia. Ám forró nyári napokon, vagy ha a test nagy megterhelésnek van kitéve, valaki sportolás miatt izzad, lázas vagy hasmenése van, illetve életkora és az őt ért terhelés függvényében napi három liter is ajánlott lehet.

Aki nem iszik eleget, azt fejfájás, hirtelen fáradtság, szédülés vagy keringési rendellenesség is utolérheti. Ilyenkor kevésbé hatékony az agy és nem tudunk összpontosítani. Már a testsúly két százalékának megfelelő folyadékveszteség jelentősen rontja a koncentrálóképességet. Logikus, hiszen a vérnek is nagy hányada víz, és ha nem iszunk eleget, nem folyik a vér megfelelően. Ha pedig a test vérellátása nem megfelelő, az agyműködés sem lesz tökéletes. A túl kevés víz ivása vesekő-problémákat, húgyúti fertőzést vagy ízületi problémákat is okozhat. A nyálkahártya kiszáradása pedig a vírusoknak és a baktériumoknak is előkészítheti a terepet.

Különösen az idősebbekre jellemző, hogy nem isznak eleget. Pedig minden szervnek létfontosságú, hogy elegendő vizet kapjon a test: négy napig, legfeljebb egy hétig élnénk túl víz nélkül. Ezért is fontos, hogy figyeljünk a szomjúság jelentkezése előtt arra, hogy eleget igyunk, és ne várjuk meg, míg megszomjazunk. Előzzük meg a vízhiány okozta fejfájást, rosszullétet, szájszárazságot vagy étvágytalanságot is.

Tanácsos minden étkezés mellé az italt is odakészíteni: így az ételt megemészteni is könnyebb. A napi italadagot érdemes okosan beosztani – több tanulmány is rámutatott, hogy több folyadékot képes felvenni, aki rendszeresen iszik kisebb mennyiséget, mint az, aki ritkábban, de nagyobb mennyiséget fogyaszt. Legyen tehát mindig kéznél egy üveg ásványvíz, cukor nélküli tea vagy vízzel hígított, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslé, este, elalváshoz mézes tej. Váltogassa, mikor mit fogyaszt, így mindig lesz kedve egy italra. A kávé vagy az alkohol nem javasolt, hiszen egyenesen elvonja a szervezettől a vizet. Beleszámítanak viszont a napi adagba a tejes italok, joghurtok, levesek, szószok vagy a lédús gyümölcsök is.

 

 


Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter



Bezár