Itt a kullancsszezon

- Írta: DA

Itt a kullancsszezon

Az utóbbi évtizedekben, években egyre enyhébbekké váltak a telek, és ritkábbak a talajmenti fagyok is, mint korábban. Ennek következtében a kullancsok világszerte egyre szaporodnak, és a korábbiakkal ellentétben napjainkra megjelentek a városokban is – ez alól sajnos Magyarország sem kivétel.

A kullancsokat gyakran rovarnak titulálják, pedig nem azok, rendszertani szempontból az atkafélék közé tartoznak: paraziták, az emlősállatok és az emberek vérével táplálkoznak, eközben pedig kórokozókat juttatnak be áldozatuk szervezetébe. A világon összesen több mint hétszáz kullancsfaj él, ebből hazánkban mintegy húsz honos, amelyek közül a közönséges kullancs a leggyakoribb és egyben a legveszélyesebb is. Az élősködőkkel szemben rendkívül fontos a megfelelő védekezés, ugyanis olyan fertőzéseket terjesztenek, amelyek bizonyos – de ma már szerencsére ritka – esetekben akár végzetes vagy maradandó következményekkel is járhatnak.
 
Minél tovább marad bennünk a kullancs, annál komolyabb esélyünk mutatkozik arra, hogy megbetegszünk, vagyis ha észrevettük, hogy belénk mászott, az első dolog eltávolítani. A sajnos ma is túl jól ismert népi hiedelmek szerint krémmel kell bekenni az állatot, hogy elpusztuljon és könnyebben ki lehessen húzni a testből, ez azonban óriási tévedés, és a kívánttal ellentétes hatást vált ki. A parazita ilyenkor csak még több kórokozót juttat a véráramba, vagyis a kenéssel tovább növeljük a súlyos fertőzések amúgy sem lebecsülendő kockázatát. Kenegetés helyett fogjuk meg a kullancsot a bőrhöz minél közelebb, és egyenletes, folyamatos húzással szedjük ki onnan. A legjobb, ha ehhez csipeszt használunk, de amennyiben épp nincs kéznél semmilyen alkalmas eszköz, kézzel is kihúzhatjuk az állatot.
 
A kullancsok által terjesztett legrettegettebb betegség a Lyme-kór, amelyet elsősorban a talajhoz közeli rétegekben élő apróbb emlősök, illetve madarak hordoznak magukban, a kullancsok pedig terjesztik a kórokozókat. A Lyme-kórt körülbelül minden második élősködő terjeszti, így a fenyegetettséget nem szabad alulbecsülni. A szintén roppant veszélyes agyvelő- és agyhártyagyulladást okozó kórokozók ezer kullancsból csupán néhányban találhatók meg. Utóbbi betegség ellen azonban – a Lyme-kórral szemben – létezik védőoltás.
 
A Lyme-kórt viszonylag későn, a ’70-es évek második felében írták le először. Azért roppant fontos minden szabadban töltött nyári program után átvizsgálni magunkat esetleges kullancs után, mert a betegséget már korai stádiumban kell kezelni, ellenkező esetben igen súlyos és maradandó károsodásokhoz vezethet. A Lyme-kór legjellemzőbb tünete az először a csípés helyén megjelenő pirosas folt, de ízületi fájdalommal, görcsökkel, fáradékonysággal is jár, szövődményként pedig agyvelő- és agyhártyagyulladáshoz, szívizomgyulladáshoz, az arc idegeinek bénulását eredményezheti. A bénulás az esetek kis számában akár a test nagyobb vagy akár teljes részére is kiterjedhet. A fertőzés korai szakaszban elég jól kezelhető antibiotikumokkal, ezért ha azt gyanítjuk, hogy Lyme-kórosok vagyunk, fontos haladéktalanul orvoshoz fordulni. A betegség emberről emberre nem terjed.
 
Hazánkban különösen Észak- és Nyugat-Magyarország számít fokozottan kullancsfertőzöttnek, de ma már egyik régió sem kivétel e tekintetben, sőt, a városokban is szép számmal élnek az élősködők. Vagyis ha csak a közeli parkba megyünk sétálni, akkor is érdemes utána alaposan átvizsgálni magunkat – és ha kutyánk is velünk volt, őt is, a kullancs ugyanis az állatokra is hatalmas veszélyeket jelent.


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár