Farsang kereszténységen innen és túl

Címkék: Farsang ünnep
Farsang kereszténységen innen és túl

Az európai keresztény kultúrákban - nagy pszichológiai bölcsességről téve tanúbizonyságot - valamikor a középkor derekán kezdték országosan féktelen vigassággal, jelmezes mulatsággal, nagyszabású evés-ivással kompenzálni az elkövetkező hosszú és mindenkire nézve kötelező nagyböjti önmegtartóztatást.

Ha pedig csupán azt a népi bölcsességet vesszük alapul, miszerint a legjobb feleség a ,,legkevésbé szent életű hajadonból" válik, rögtön jobban átérezhetjük az egyház által katolikus köntösbe bújtatott farsangi ünnepek jelentőségét.

A tél derekán tartott mulatságok széles körű elterjedésében komoly szerepe lehetett a reneszánsznak is, mely a szigorú keresztény elvekkel vezérelte mindennapokba lassan, de visszavonhatatlanul csempészte be az ember örömre való elvitathatatlan jogát.

Persze alapvetőleg a farsang sem a keresztény hitvallás gyermeke. Mint ahogy a karácsonyi ünnepeknek is megvannak a maguk ókori gyökerei, ugyanúgy a farsangi ünneplés hagyománya is jóval a kereszténység előtti korokban indult hódító útjára – akkortájt a tél és tavasz küzdelmét szimbolizálta. A magát évezredeken át tartó pogány rítust – tekintve, hogy hiába üldözte – végül az egyház is elfogadta, és keresztény elemekkel ruházta fel. A pápai rábólintás hátterében pedig nagy valószínűséggel az az igen bölcs megfontolás húzódhatott, amely szerint ha valamit semmiképp nem tudunk tiltani, hasznos azt – természetesen szigorú keretek közé szorítva – de azért mégiscsak megengedni.

A farsangi szokások közül – a keresztény értékek errodálódásával párhuzamosan – a legtöbb országban leginkább a maszkabál hagyománya maradt fenn: az ünnepi időszak jelentősége, intenzitása, időtartama úgy csökkent, ahogy egyre inkább jelentőségét veszítette a nagyböjti időszak vallásos üzenete. Mivel azonban az önfeledtség, az öröm, a tánc, az evés-ivás kultusza sokkal inkább tartja magát, mint a keresztény erkölcsiség, a farsang valamilyen formájában Európa-szerte kedvelt ünnepi időszak – nem beszélve arról, hogy a farsang sok évezredes szimbolikus üzenete, miszerint a legzordabb tél felett is győzedelmeskedik a tavasz, még a hitetlenek szívét és megmelengeti némileg.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár