Méhen belüli fogamzásgátló eszközökkel a rák ellen

- Írta: DÁ

Méhen belüli fogamzásgátló eszközökkel a rák ellen

Amerikai tudósok bebizonyították: a méhen belüli fogamzásgátló eszközök kiválóan használhatók a méhnyakrák elleni védekezésben. Ezeket az eszközöket a hétköznapokban általában spirálokként emlegetjük, pedig nem tartozik ide mindegyik fajtájuk.

A méhnyakrák miatti halálesetek száma világviszonylatban folyamatosan növekszik, aminek több oka van. A túlsúly, a cukorbetegség, a korai pubertás és a késői menopauza, illetve a nyugati társadalmakban csökkenő gyermekvállalási kedv a kutatók véleménye szerint egyaránt hozzájárul a negatív tendenciákhoz. Pár évvel ezelőtt azt is sikerült bebizonyítani, hogy a méhnyakrák kialakulásának veszélye jelentősen nő azok esetében, akik sok időt töltenek egy helyben ülve (a monoton ülőmunka egyébként ugyanígy a vastagbél és a mell daganatos megbetegedéseinek kockázatát is megemeli).

Egy olasz onkológiai folyóiratban publikált tanulmány szerint a méhen belüli fogamzásgátlók is esélyt jelenthetnek a rákkal szembeni védekezésben. A beültetett spirálok vagy egyéb, például műanyagból készült eszközök kibocsátotta hormonok – bizonyos további injekciós kezelésekkel együtt – nemcsak a daganatos elváltozások növekedését gátolhatják meg, de egyenesen zsugoríthatják is azokat. A kezelés ezáltal elkerülhetővé teszi a hiszterektómiát (azaz a méh eltávolítását), vagyis a nők utána ugyanúgy vállalhatnak gyermeket, mint egészséges társaik.

A tanulmány szerint a megoldást ebben az esetben a szervezetbe beültetett, a levonorgesztrel nevű progeszteront kibocsátó eszközök jelentik, ez a hormon ugyanis – az említett egyéb kezelésekkel karöltve – gátolja a daganatos elváltozások további növekedését. Erre azáltal képes, hogy csökkenti a szervezet ösztrogén-termelését, ami viszont a rákos elváltozások további burjánzásának kedvez. (Az úgynevezett esemény utáni tabletták egyébként szintén levonorgesztrelt tartalmaznak.)

A kutatás alanyai olyan 20 és 40 éves kor közötti nők voltak, akiknél atipikus méhnyálkahártya-hiperpláziát állapítottak meg (olyan szövetburjánzást, amely a méhnyakrák egyik előfutára is lehet), illetve korai stádiumú, még nem szétterjedt rákot diagnosztizáltak. Az első csoportba eső hölgyeknél csupán pár esetben nem hozott eredményt a kezelés, de a daganatos betegek mintegy felénél is sikerről számoltak be az orvosok.

A biztató eredmények egyik feltételezett oka, hogy a méhen belüli fogamzásgátló eszközökkel több levonorgesztrelt sikerült juttatni a méhnyálkahártya felszínére, mint például tabletták segítségével. Emellett segítségükkel a gyógyszerek mellékhatásai is elkerülhetők, mivel a vérszérumban alacsony szinten marad a hormonkoncentráció. A kutatás vezetői szerint e módszer elsősorban azon fiatal betegek esetében hozhat eredményeket, akik nem feltétlenül akarnak sürgősen gyereket, de valamikor a jövőben tervezik a gyermekvállalást.

Ahhoz természetesen még sok alapos vizsgálat és kutatás szükséges, hogy a módszert biztonsággal kiismerjék és tömegesen is alkalmazzák. Az orvosok ugyanakkor azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a spirálok és társaik segítségével akár más anyagokat is be lehetne juttatni a szervezetbe: hosszabb távon talán még a kemoterápia is kiegészíthető lenne e kezelésekkel.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár