Méhen belüli fogamzásgátló eszközökkel a rák ellen

- Írta: DÁ

Méhen belüli fogamzásgátló eszközökkel a rák ellen

Amerikai tudósok bebizonyították: a méhen belüli fogamzásgátló eszközök kiválóan használhatók a méhnyakrák elleni védekezésben. Ezeket az eszközöket a hétköznapokban általában spirálokként emlegetjük, pedig nem tartozik ide mindegyik fajtájuk.

A méhnyakrák miatti halálesetek száma világviszonylatban folyamatosan növekszik, aminek több oka van. A túlsúly, a cukorbetegség, a korai pubertás és a késői menopauza, illetve a nyugati társadalmakban csökkenő gyermekvállalási kedv a kutatók véleménye szerint egyaránt hozzájárul a negatív tendenciákhoz. Pár évvel ezelőtt azt is sikerült bebizonyítani, hogy a méhnyakrák kialakulásának veszélye jelentősen nő azok esetében, akik sok időt töltenek egy helyben ülve (a monoton ülőmunka egyébként ugyanígy a vastagbél és a mell daganatos megbetegedéseinek kockázatát is megemeli).

Egy olasz onkológiai folyóiratban publikált tanulmány szerint a méhen belüli fogamzásgátlók is esélyt jelenthetnek a rákkal szembeni védekezésben. A beültetett spirálok vagy egyéb, például műanyagból készült eszközök kibocsátotta hormonok – bizonyos további injekciós kezelésekkel együtt – nemcsak a daganatos elváltozások növekedését gátolhatják meg, de egyenesen zsugoríthatják is azokat. A kezelés ezáltal elkerülhetővé teszi a hiszterektómiát (azaz a méh eltávolítását), vagyis a nők utána ugyanúgy vállalhatnak gyermeket, mint egészséges társaik.

A tanulmány szerint a megoldást ebben az esetben a szervezetbe beültetett, a levonorgesztrel nevű progeszteront kibocsátó eszközök jelentik, ez a hormon ugyanis – az említett egyéb kezelésekkel karöltve – gátolja a daganatos elváltozások további növekedését. Erre azáltal képes, hogy csökkenti a szervezet ösztrogén-termelését, ami viszont a rákos elváltozások további burjánzásának kedvez. (Az úgynevezett esemény utáni tabletták egyébként szintén levonorgesztrelt tartalmaznak.)

A kutatás alanyai olyan 20 és 40 éves kor közötti nők voltak, akiknél atipikus méhnyálkahártya-hiperpláziát állapítottak meg (olyan szövetburjánzást, amely a méhnyakrák egyik előfutára is lehet), illetve korai stádiumú, még nem szétterjedt rákot diagnosztizáltak. Az első csoportba eső hölgyeknél csupán pár esetben nem hozott eredményt a kezelés, de a daganatos betegek mintegy felénél is sikerről számoltak be az orvosok.

A biztató eredmények egyik feltételezett oka, hogy a méhen belüli fogamzásgátló eszközökkel több levonorgesztrelt sikerült juttatni a méhnyálkahártya felszínére, mint például tabletták segítségével. Emellett segítségükkel a gyógyszerek mellékhatásai is elkerülhetők, mivel a vérszérumban alacsony szinten marad a hormonkoncentráció. A kutatás vezetői szerint e módszer elsősorban azon fiatal betegek esetében hozhat eredményeket, akik nem feltétlenül akarnak sürgősen gyereket, de valamikor a jövőben tervezik a gyermekvállalást.

Ahhoz természetesen még sok alapos vizsgálat és kutatás szükséges, hogy a módszert biztonsággal kiismerjék és tömegesen is alkalmazzák. Az orvosok ugyanakkor azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a spirálok és társaik segítségével akár más anyagokat is be lehetne juttatni a szervezetbe: hosszabb távon talán még a kemoterápia is kiegészíthető lenne e kezelésekkel.
 

Bezár