Mit tegyünk a ronda elváltozásokkal?

- Írta: DÁ

Mit tegyünk a ronda elváltozásokkal?

Itt a nyár és a strandszezon, így különösen fontos a jó forma. A fogyáshoz számos módszer áll rendelkezésre, bizonyos – többek között a túlsúllyal járó – kozmetikai problémákra azonban kevésbé ennyire egyértelmű a megoldás, sőt, néha sajnos nem is létezik tökéletes ellenszer.

Cellulitisz

A narancsbőrt, minden nő rémálmát a bőrfelszín alatt összegyűlő zsírsejtek okozzák, amint „kiboltosulnak”. Megjelenése nagyban függ az adott személy zsírsejtjeinek struktúrájától: van, aki hajlamosabb rá, más kevésbé. Ne aggódjunk, a cellulitisz teljesen normális jelenség, már a kisbabáknál is megfigyelhető, és azon kívül, hogy nem esztétikus, semmiféle ártalmas hatással nem jár. Rossz hír azonban, hogy egyáltalán nem könnyű megszabadulni tőle. A fogyás némileg enyhít a helyzeten, de gyakran még a direkt e célra gyártott krémek sem fejtenek ki kellő hatást. A hidratálás ugyanakkor mindenképpen teltebbé teszi a bőrt, így enyhíthető általa a jelenség.

Elszíneződések

A túl sötét vagy túl világos foltok leginkább a mellkason és a háton jellemzőek, és egyenletlennek láttatják a bőrünket. A problémát gyakran egy tinea versicolor nevű gombafertőzés okozza, ami elsősorban a meleg égövi területeken, illetve nyáron gyakori. A hasonló problémákkal küzdők számára a legjobb tanács a napvédő krémek használata, így ugyanis egyenletesebb benyomást kelt majd a bőrünk, mintha a napozás után a foltok és a körülöttük lévő területek színbeli eltérései még feltűnőbbé válnak.

Striák

A striákat, köznapi nevükön terhességi csíkokat néha összekeverik vagy egy kalap alá veszik a cellulitisszel, pedig teljesen másról van szó, még ha általában tipikusan ugyanazokat a területeket (has, fenék, comb, csípő, mell) is érintik. Ebben az esetben azonban a bőr kinyúlásából fakadó jelenségről van szó, ami tipikusan hízás és fogyás, illetve terhesség esetén történik meg, de a striák a testépítők számára sem ismeretlenek, sőt, ha például egy sérülés hatására hirtelen szélsőséges módon feldagad egy ízület környéke, akkor is megjelenhetnek. Ilyenkor a kötőszövet nem tudja követni bőrünk felső rétegeinek változásait, így megreped, elszakad. Az eleinte a feszülés irányára merőlegesen megjelenő lilásvörös csíkok idővel fehéres színűvé válnak. A striák megjelenése egyénenként szintén eltérő. Az utólagos kezelések, krémek itt sajnos szintén nem jelentenek tökéletes megoldást, inkább próbáljuk megelőzni a jelenséget bőséges hidratálással. A csíkok idővel úgyis alaposan megfakulnak.

Visszerek

Visszérbetegség alatt a lábak vénáinak kitágulását értjük, ami nemcsak csúnya, de gyakran igen kellemetlen is. A rendellenesség kialakulása mögött számos ok húzódhat meg. Itt is alapvető a genetikai tényező, de a sok állás, ülés, a mozgásszegény életmód és bizonyos hormonális problémák is meghúzódhatnak a háttérben. Mindenekelőtt igyekezzünk kényelmes, egészséges lábbeliket viselni, hogy a helyzet ne forduljon még rosszabbra, tartsuk felemelve – például felpolcolva – a lábainkat, miközben pihenünk, és mozogjunk minél többet, hogy növeljük a kérdéses területek vérellátását. Sajnos nem létezik olyan hagyományos krém, ami teljesen láthatatlanná teszi a már meglévő visszereket: ezeket még a legkorszerűbb lézeres vagy injekciós kezelésekkel sem feltétlenül lehet eltüntetni. A legjobb módszer tehát itt is a megelőzés.
 


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár