Monogámia a gyerekszobában I.

Monogámia a gyerekszobában I.

A családszociológia tudományága napjainkra hosszú-hosszú évtizedek óta zajló viták mentén, illetve egészen újszerű, akár szélsőséges elméletek megfogalmazásával és integrálásával sem képes egyöntetű, egységes képet adni a család fogalmát illetően.

Az amúgy is konfúz képet pedig csak tovább bonyolítja a monogámia kérdése, amely azonban a hétköznapokban leginkább mint szexuális tartalmú kérdés merül fel, holott a monogámiának – jelen társadalmi berendezkedésünket tekintve – a jelentősége leginkább abban áll, kik, hogyan, milyen elvek és konszenzusok mentén nevelik fel utódaikat.

A monogámia ugyanis, szociológiai értelemben véve mindenképp, napjainkban tulajdonképpen a család egységét jelenti, vagyis hogy a nemző szülők, az apa és az anya gyermekeiket együtt, közösen, megosztva a felelősségeket és a gyermek felnevelésével együtt járó kötöttségeket és kötelezettségeket, egyetértésben, a gyermekek lelki-szellemi-testi szükségleteire koncentrálva együtt nevelik fel utódaikat. Azonban a családi monogámia közel sem jelenti a szexuális hűséget.

Egyes tudományos, evolúciós antropológiával foglalkozó elméletalkotók szerint a férfi és a nő közötti elkötelezett kapcsolat elsősorban a gyermeknevelés miatt alakult ki, és ez a fajta elkötelezettség éppen úgy megnyilvánulhat többnejűség esetén csakúgy, mint egyedülálló szülőknél – már amennyiben persze a két szülő különélésük esetén is ellátja kötelezettségeit gyermeke irányába.

A Washington Egyetem szociológia professzora – Pepper Schwarz – szerint a szociális és a szexuális monogámia az embernél társadalmi követelmény inkább, mintsem természetes állapot. "Nem hinném, hogy monogám állatfaj lennénk. A vadlúd az igazán monogám, amely nem is párosodik többé, ha a párja elpusztul."

Daniel Kruger evolúciós és szociálpszichológus is hasonlóképpen vélekedik: szerinte bár az emberi faj egyedi viselkedést mutat az emlősök között abban a tekintetben, hogy az emberapák gyakran milyen különös mértékben vesznek részt az utódok nevelésében, az emberi faj, hasonlóan a legtöbb emlőshöz, azért mégiscsak poligám.

A monogámia versus poligámia problematika nők és férfiak örök vitája, nem utolsó sorban azért, mert a nő genetikai, biológiai adottságaiból eredően sokkal többet veszít, mint a férfi, ha gyermekei születése után a férfi kilép a párkapcsolatból: a nőt ekkor olyan veszteségek érik, amelyek gyermekeinek fejlődését nagy mértékben – és elég gyakran negatív irányban – befolyásolhatják, és akkor még nem beszéltünk a nők és férfiak közötti alapvető pszichológiai különbségekről, a két nem különböző pszichés preferenciáiról, amelyek csak alaposan továbbárnyalják a tisztának amúgy sem mondható képet.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár