Nem feltétlenül a hízás miatt szélesedik a csípőnk

- Írta: DÁ

Nem feltétlenül a hízás miatt szélesedik a csípőnk

Nem, egyáltalán nem képzelődik, amikor úgy találja, hogy az évek múltával egyre szélesebbé válik a csípője. Egy friss amerikai kutatás igazolta: valóban így történik. Habár az emberek többsége húszéves kora után már nem lesz például magasabb, a tudósok megállapították, hogy csípőcsontjaink akár még hetvenes éveinkben is növekedhetnek.

Ahogy idősödünk, egyre szélesebbnek találjuk magunkat a tükörben, amit a legtöbbször hajlamosak vagyunk a hízásnak tulajdonítani. Észak-karolinai kutatók most azt állítják: nem kell egyből fogyókúrába kezdeni, ha terebélyesedést tapasztalunk, ugyanis lehet, hogy szó sincs megnövekedett zsírpárnákról. A háttérben az egész medencetájék csontozatának nagyobbodása húzódik meg, aminek semmi köze ahhoz, miből mennyit eszünk vagy mennyit mozgunk.

A kutatók közel kétszázötven ember CT-vizsgálatainak eredményét tanulmányozták át. A 20 és 79 év közötti, fele-fele arányban női és férfi résztvevőket korcsoportokra osztották. Először azt nézték meg a gerincoszlop adatainak körültekintő felmérésével, hogy az illető személyek alacsonyabbak vagy magasabbak-e az átlagosnál, majd megmérték a medence átmérőjét és a csípőcsontok közötti távolságot, illetve feltérképezték a csípőcsontok elhelyezkedését és nagyságát.

Az eredmények szerint az öregedéssel párhuzamosan gyakorlatilag mindenkinél növekedtek az egyes méretek, méghozzá a testmagasság változásaitól teljesen függetlenül. A kutatásban részt vevő legidősebb emberek medencecsontjának átmérője átlagosan 2,5 centiméterrel volt nagyobb, mint a legfiatalabb korosztályba tartozóké.

A változások pontos okát és hátterét a jövőben térképezik majd fel, a szélesebb csípő miatt aggódó középkorúak és idősebbek azonban megnyugodhatnak: teljesen általános és természetes jelenségről van szó.


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár