Tudni akarja, meddig fog élni?

2011.05.19. - Írta: DÁ

Címkék: genetika öregedés
Tudni akarja, meddig fog élni?

Nem, ezúttal nem tarotkártyáról, gondolatolvasásról vagy égi üzenetekről van szó, hanem egy vérvizsgálatról, amelyből következtetni lehet az adott személy biológiai korára és arra, mennyi az illető várható élettartama.

A tesztet egy Spanyolországban bejegyzett cég, a Life Length fejlesztette ki. A vizsgálat alapja a telomerek hosszúságának vizsgálata: ezek a kromoszómát alkotó DNS-szál végein elhelyezkedő, többszörösen ismétlődő szakaszok, amelyek szerepe az, hogy védelmezzék a kromoszómavégeket az osztódások alkalmával. A sejtek élettartamát a telomerek hossza határozza meg, mivel ezek az egyes osztódások során folyamatosan rövidülnek, míg végül teljesen elfogynak. Utóbbi defektusokhoz vagy a sejtek halálához vezet. Minél rövidebbek valakinél e szakaszok, annál gyorsabban öregszik.

A szóban forgó teszt segítségével meghatározható a telomerek hosszúsága, és ebből, illetve az adott személy életmódjából egy algoritmus segítségével jön ki a végeredmény – vagyis az, milyen életkilátásokkal rendelkezik a tesztet elvégző ember. Nem konkrét dátumról van szó évvel, hónappal és nappal, de a fejlesztők szerint évtizedes szinten teljesen megbízható előrejelzést ad a vizsgálat. A Life Length terméke jelenleg éppen a hosszadalmas engedélyeztetési eljárásokon halad át, a cég pedig Európában és Amerikában egyaránt forgalmazni akarja azt.

A vizsgálat során laboratóriumi körülmények között vett vér alapján lehetne meghatározni a várható élettartamot, a vérvételtől az eredmény megszületéséig nagyjából négy hét lenne a várakozási idő. A cég szerint a teszt ára körülbelül 705 dollár, azaz közel 130 ezer forint lenne. Elsődleges hasznát nem abban látják a fejlesztők, hogy a segítségével megjósolható, meddig élhet valaki, hanem éppen az életkilátások jobbá tételéhez lehetne felhasználni. Egy negatív eredmény hatására ugyanis vélhetően sokan azonnal változtatnának káros szokásaikon.

Mindez azért fontos, mert az egészségesebb életmód hatására bizonyíthatóan javul a sejtek élettartama. Egy vonatkozó vizsgálatban például harminc nem előrehaladott állapotú prosztatarákos megbetegedésben szenvedő férfi szervezetét vizsgálták komoly életmódváltás hatására. Az alanyoknak stresszcsökkentő technikákat tanítottak, szigorú diétát írtak elő számukra sok zöldséggel és gyümölcssel, halolajjal, kiegészítő vitaminokkal, kevés zsírral és finomított cukorral. Emellett rendszeresen mozogtak, és a helyes légzésre is oda kellett figyelniük. A kísérlet előtt és három hónap elteltével egyaránt megvizsgálták a férfiak telomeráz-szintjét: utóbbi a telomerek működéséért, fenntartásáért felelős enzim. Az életmódváltás hatására a vérben 29 százalékkal nőtt a telomeráz szintje, miközben a rossz koleszterinek szinte teljesen eltűntek.


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár