Folyamatos orvosi felügyeletet igényel a Crohn-betegség

2011.08.17.

Folyamatos orvosi felügyeletet igényel a Crohn-betegség

A Crohn-betegség eredete ismeretlen: a ’30-as évek elején diagnosztizálták először, hátterében elsősorban genetikai tényezők húzódnak meg, és főleg a fiatalabb korosztályt érinti. A sok esetben a teljes tápcsatornát megbetegítő kór a mai napig gyógyíthatatlan: az akár évekig tartó tünetmentes szakaszokat hónapokig tartó aktív fázisok követik, amelyek műtétekkel és néha elviselhetetlen testi szenvedéssel járnak.

A Crohn-betegség leggyakrabban a vastagbél és a vékonybél találkozásánál alakul ki, de nem ritkán a nyelőcsőre és a gyomorra is kiterjed. A betegségnek három fázisa van: a gyulladásos, a sipolyos és a szűkületes szakasz. A gyulladásos fázisban begyullad a bélnyálkahártya, majd a kór a hasüregi szervekre, a hashártyára is átterjed. Itt sipolyok, úgynevezett elsődleges, illetve másodlagos járatok alakulnak ki. A váladékozó, vérző elsődleges járatok elsősorban a végbél melleti bőrterületen jelennek meg, majd gyakran tályogot képezve bezárulnak. Mindez azonnali sebészeti beavatkozást igényel, és igen komoly szenvedéssel, magas lázzal járhat. A másodlagos járatok a belső hasüregi szerveknél alakulnak ki, ezek akár össze is nőhetnek a húgyhólyaggal vagy a petefészekkel, mialatt gyulladásos állapotuk sem szűnik. Az első, igen éles fájdalmak általában a hasi régió jobb oldalán jelentkeznek étkezések után pár órával. A betegség emellett puffadással, hasmenéssel és emellett állandó testsúlycsökkenéssel jár, amit a vékonybélre jellemző felszívódási zavarok okoznak. Mindemellett a beteg folyamatosan gyengének, formán kívülinek érzi magát, néha belázasodik.

A Crohn-betegség krónikus lefolyású, gyógyítani az orvostudomány mai állása szerint nem lehet, legfeljebb hosszabb-rövidebb tünetmentes periódusok biztosítására van lehetőség. Utóbbiak ideális esetben akár évekig is eltarthatnak, ám ezeket bizonyos időközönként néhány hónapos visszaesések váltják. Ezek során a beteg folyamatos orvosi felügyeletet igényel. A Crohn-betegség áldozatai rendkívül sok, gyakran tízes nagyságrendű műtéten esnek át életük során. A kór szerencsére viszonylag ritka, a felnőtt lakosság legfeljebb 0,5 százalékánál jellemző.

Mivel a betegség gyógyíthatatlan, amennyiben benne szenvedünk, túl sokat nem tehetünk ellene, bizonyos életmód-beli tényezőkkel azonban javíthatunk az állapotunkon, illetve meghosszabbíthatjuk a tünetmentes szakaszokat. Mindenképpen kerüljük az alkoholt és a tejtermékeket, de ezzel párhuzamosan is fogyasszunk sok fehérjét, például halat.


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár