Nyáron se fogyasszunk több sót

Címkék: táplálkozás
Nyáron se fogyasszunk több sót

A só kulcsfontosságú szerepet játszik az emberi test folyadékháztartásában: a klórral és a káliummal együtt a nátrium biztosítja elsődlegesen a vízegyensúlyt a szervezetben, és a táplálékfelvétel, valamint az izomzat és az idegrendszer működése során is alapvető jelentőséggel bír. A testben alapesetben mintegy 80-100 grammnyi nátrium található főleg oldott állapotban, a maradék a csontokban, szövetekben raktározódik.

Nem létezik egységesen elfogadott iránymutatás azt illetően, mennyi sót kell magunkhoz venni egy nap: a többségi vélemény szerint 2 gramm a maximum, az azonban biztos, hogy a nyugati világ táplálkozáskultúrájának egyik alapvető problémája az ételek túlsózása és a túlzott nátriumbevitel. Mindebben alapvető szerepe van annak is, hogy az előregyártott, csomagolt ételek eleve rengeteg sót tartalmaznak, ami a feldolgozás, a gyártás, a tartósítás során kerül beléjük. Az egyéni adottságok és igények természetesen ezen a téren is nagyban eltérnek egymástól, másfelől igen nehéz lenne mérni, pontosan mennyi sót is fogyasztunk el egy nap vagy akár csak egy átlagos étkezés során.

És hogy miért is fontos ez a téma? Mert a túlsózás egészségtelen: magas vérnyomáshoz, ezen keresztül pedig szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezethet, ráadásul a fokozott nátriumbevitel következtében a test visszatartja a vizet is, amelynek egy része így a vérbe kerül, ez pedig ödémák kialakulását okozhatja, hiszen az erek tágulékonysága behatárolt. A magas vérnyomástól szenvedők mintegy fele egyébként is nátriumérzékeny, vagyis nekik különösen oda kell figyelniük arra, hogy ne sózzák túl az ételeiket, és ne fogyasszanak túl sok sót. Mindez persze nem egyszerű, hiszen még a gyümölcsökben, zöldségekben is megtalálható a nátrium. Ilyenkor tanácsos sok főzeléket, tésztát fogyasztani, és elkerülni a sóval tartósított ételeket, a sós rágcsálnivalókat, a gyorséttermi kosztot, a füstölt ételeket. A túlzott nátriumbevitel mellett természetesen a túl kevés sófogyasztás sem javasolt, ez ugyanis általános rossz közérzethez, alacsony vérnyomáshoz vezet. A pótlás szerencsére roppant egyszerű.

A meleg nyári hónapokban több nátrium távozik a szervezetünkből, mint egyébként, ez azonban semmiképpen sem kívánja meg azt, hogy tudatosan változtassunk a táplálkozásunkon. Főleg, hogy az izzadás mértéke szintén számos tényezőtől függ, amibe az egyéni adottságoktól az idegrendszer leterheltségi állapotáig számos adottság beletartozik. Vagyis ha például a nyári melegben is edzünk, akkor sem kell utána erre hivatkozással túlsózni az ételeinket, elég, ha megiszunk egy-egy üveget azokból az izotóniás sportitalokból, amelyek bármilyen boltban hozzáférhetőek.

Amennyiben nincsenek problémáink a sóbevitellel, akkor is részesítsük előnyben a jódozott tengeri sókat a sima konyhasó helyett, mert egészségesebbek.

Hozzászólások

Davian | 2011-08-13 04:06

These pieces really set a stdaanrd in the industry.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár