Öregember nem vénember

2011.04.15. - Írta: SzN

Öregember nem vénember

Csakúgy, mint a nőknél, bár jóval később, egyszer csak a férfiak életében is beköszönt a klimax, sokak számára kellemetlen tüneteket produkálva. Alvászavarok, memóriaproblémák, a reflexek meglassúbbodása, csökkenő kreativitás, kopaszodás, a bőr állapotának romlása, különböző mozgásszervi problémák megjelenése mind-mind arról beszélnek: bizony, ez már az öregség. Az öregség azonban nem ugyanaz, mint a világvége…!

 

Az öregség nem valami rossz, sokkal inkább valami újnak a kezdete – amikor a Jóisten bezár egy ablakot, kitár egy másikat. A feladat, hogy ezt képesek legyünk észrevenni.
A férfiak ugyanúgy öregszenek, mint a nők, azonban náluknál jóval szerencsésebbek, ugyanis a társadalom által nem szívesen látott nyomai öregedésüknek csak jóval 60 éves koruk után válnak szembetűnővé. Sőt, egyes nyolcvanasok is könnyedén letagadhatnak húsz évet – csak sajnos a „fiatalságot” nem adják ingyen.

Tippek a lassú örgedéshez

  • A már fiatalon is rendszeresen űzött sport, amely végigkíséri az ember életét, fitten tartja a testet, és erősíti az elmét, az idegrendszert is. Ha eddig nem tette is: elkezdeni sohasem késő. Azonban időskorban a fizikum feltétlenül kevesebbet bír, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni!
  • Az egészséges táplálkozás, amelyet ha az idősödő férfiak kiegészítenek az egészségre jótékonyan ható természetes szerekkel, sokat tehet a jó közérzetért. A természet patikájából egyaránt választhatnak azok, akik szerelmeskedni akarnak és azok is, akik nyugodt, kielégítő, pihenésre vágynak.
  • A táplálkozásra is érdemes hangsúlyt fektetni: a szénhidrátokban szegény, zöldségekben-gyümölcsökben gazdag étrend is évekkel megfiatalíthatja az embert; a kielégítő fehérjebevitelről sem szabad megfeledkezni, amelyeket érdemes halak, fehér húsok, tejtermékek formájában elfogyasztani. Az egyébként is igen egészséges olajos magvakkal pedig fokozható a szexuális potencia is. A változó hormonháztartás is kicselezhető, többek közt méhpempővel, hal-, tökmag-, és olívaolajjal.
  • A stresszmentes, nyugodt élet, (a stressz, a szex egyik legfőbb ellensége) csakúgy, mint számos növényi, egyébként ártalmatlan afrodiziákum, mint a chili, a cayenne bors, a tökmagolaj, a ginzeng stb., fokozza a szerelmi vágyat és a szexuális teljesítőképességet is.
  • Nemcsak a sikeres szex, hanem a kiegyensúlyozott, jó lelkiállapot is nehezen megvalósítható, ha valaki rendre túlzott stressznek teszi ki magát. A feszültség, szorongás egyik legjobb leküzdési módja a jó társaságban eltöltött idő, illetve az olyan hobbiknak való hódolás, amelyek valóban „kikapcsolják” az embert és közben örömmel töltik el…
  • A szellemi fittség megőrzése az arcon is tükröződik. Hogy ezt ki hogyan valósítja meg, csupán ízlés és hajlam dolga. Sakk vagy írás, keresztrejtvényfejtés vagy tarokkparti, olvasás, rajzolás – minél több, annál jobb.
  • A társas kapcsolatok megléte minden életkorban fontos – az öregséggel viszont gyakran együtt jár az elmagányosodás. Ez az azonban, amit nem engedhet meg magának! Barátai, jó ismerősei telefonszáma mindig kéznél kell, hogy legyen, az unokákat pedig senki nem képes olyan jól elkényeztetni, mint egy nagypapa. A család, a barátok sokat tehetnek azért, hogy Ön erősnek és egészségesnek tudhassa magát. Ha Ön agglegény, se búslakodjon: a barátok akkor is kéznél vannak.
  • Ezen túl bizony, az állatok is megvédhetnek bennünket saját démonainktól. Tanulmányok bizonyítják, hogy az állattartók körében jelentősen alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek aránya, és pszichésen is jobb egészségnek örvendenek, arról az örök igazságról nem is beszélve, hogy az ember leghűségesebb társa a kutya. Másrészt, nem egy ember barátkozott már össze másokkal, – többek közt csinos hölgyekkel – a parkban, kutyasétáltatás közben.
  • Ha hiányzik a munka, és nem áll módjában eredeti szakmájában tevékenykednie, próbáljon segíteni azoknak, akik Önnél is nagyobb bajban vannak. Számtalan civil szervezet várja, hogy önkéntesek segítsék munkájukat – a munka és a jó társaság, no meg a sikerélmény elégedettséghez, sikerélményhez, ezek révén pedig életörömhöz juttatja majd – ennél pedig kevés jobb fiatalító szert ismer az orvostudomány.
Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár