Őszi meghűlések

2012.09.30. - Írta: dr. Katona Gábor, gyermek-fül-orr-gégész

Őszi meghűlések

Az ősz a gyermekek számára a nyaralás végét, az óvodába, iskolába járás kezdetét is jelenti. A nyár a feltöltődés időszaka felnőttnek, gyermeknek egyaránt. A napozás, a nyugalom jót tesz az immunrendszernek is, a szervezetünk eredményesebben védekezik a kórokozók támadása ellen.

Õsszel a helyzet megváltozik. Jól ismert a szülők és a gyermekorvosok körében, hogy az ősz a hurutos köhögések, a nyálkás, esetleg gennyes orrfolyások időszaka. A gyermekek a közösségekben egymást fertőzik, és a gyengébb ellenálló képességűek gyakrabban betegszenek meg. Ezek a betegségek általában nem súlyosak, néhány napig tartó torokfájás, orrfolyás, rossz közérzet, esetleg láz jellemzi őket, és viszonylag hamar gyógyulnak. A kórokozók az esetek messze döntő többségében légúti vírusok. Ezek a vírusok máskor is jelen vannak a levegőben, a torokban, orrban, betegséget azonban csak bizonyos feltételek esetén okoznak.
Régi megfigyelés, hogy a „megfázás” légúti betegséget von maga után. A két dolog összefüggése nyilvánvaló, a magyarázata ugyanakkor nem is olyan egyszerű. Meghűléskor a nyálkahártyák és a bennük keringő vér hőmérséklete is valamelyest lecsökken. Ilyenkor megváltozhat az adott terület lokális védekező képessége, a helyi immunitás. A szervezet épségét, egészségét egy dinamikus egyensúlynak kell elképzelnünk, amely során az immunrendszerünk helyi és általános szinten egyaránt folyamatos harcot vív a „betolakodó” kórokozókkal szemben. Akkor veszít csatát az immunrendszer, ha vagy a kórokozók mennyisége, virulenciája nő meg, vagy ha a külső-belső körülmények magát az immunrendszert gyengítik meg.
Megfázáskor az utóbbiról van szó. Adódik a kérdés, hogy mit lehet ilyenkor tenni, illetve hogyan lehet ezt a helyzetet megelőzni?

Meg­elő­zés

A megelőzés az egyszerűbb és a hatékonyabb: el kell kerülni a meghűléseket az évszaknak megfelelő, réteges öltözködéssel, szoktatni kell szervezetünket az időjárás változásaihoz edzéssel, a szabad levegőn való tartózkodással. Jó hatású a C-vitamin tartalmú, változatos étrend, illetve a hurutos időszakban magának a C-vitaminnak az adagolása.
Ha már kialakultak a meghűlés fentebb leírt, egyébként jól ismert tünetei, a kezelést haladéktalanul meg kell kezdeni, hogy a szövődményeket megelőzhessük, és minél gyorsabb gyógyulást érhessünk el.
A kezelés eszközei az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő, ún. lohasztó típusú orrcseppek, a lázcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, lokális fertőtlenítő oldatok, spray-k. Nem helyes azonnal antibiotikumhoz fordulni, részint azért mert a vírusfertőzésekben amúgy is hatástalanok, részint, mert a normális bakteriális torokflóra elpusztításával mintegy kiszelektálják a rezisztens, nagyon ellenálló és agresszív kórokozó törzseket, amelyeket aztán igen nehéz legyőzni.
Nem helyes gyakorlat a kellő indok nélküli antibiotikum kezelés a mellékhatások, az allergizálódás veszélye miatt sem.

Szö­vőd­mé­nyek

Más a helyzet a szövődmények esetében. Ha az egyszerű megfázást, náthát arcüreggyulladás, középfülgyulladás, tüszős mandulagyulladás, vagy akár bronchitis, tüdőgyulladás követi, be kell vetni az antibiotikus fegyvertárat, mivel ilyenkor a vírusinfekciót általában bakteriális „felülfertőzés” követi. Ekkor legtöbbször ún. tapasztalati, „preszumptív” terápiát folytatunk, vagyis a kórképben leggyakoribbnak tartott baktérium-törzsek elleni készítményt adunk. Ha van rá mód, természetesen igyekszünk a kórokozót azonosítani és célzottan kezelni a beteget.
A szövődmények a legifjabb és az idősebb korosztályt fenyegetik elsősorban, ezért ezekben a korcsoportokban alkalmazzuk leginkább a különböző védőoltásokat, mint pl. az influenza, a pneumococcus-fertőzés ellenit.
Megfelelő életmóddal, az egyszerűbbnek látszó esetek komolyan vételével elejét vehetjük a súlyos, életveszélyes állapotoknak.


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár