Öt tévhit a fogyókúrákról

2011.04.22. - Írta: DÁ

Öt tévhit a fogyókúrákról

Nehéz eligazodni a rengeteg fellelhető táplálkozási tanács és csodatevő fogyókúra között, hiszen mindig úgy tűnik, hogy van jobb és újabb módszer annál, amelynek segítségével éppen megpróbálunk megszabadulni a fölös kilóktól. Mi az, ami igazán használ, és mi az, ami biztosan nem? Íme néhány elterjedt fogyókúrás tévképzet!

Első tévhit: a szénhidrátokat kerülni kell

A közhiedelemmel ellentétben a szénhidrátok nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott és egészséges diétához. Az üdítőkben, édességekben lévő finomított cukrokat valóban kerülnünk kell, ha fogyni akarunk, de a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a gyümölcsök és a zöldségek roppant fontosak, ha meg akarjuk őrizni egészségünket, fittségünket, és jobban akarjuk magunkat érezni a hétköznapokban.

Második tévhit: jobb zsír nélkül, mint kevés zsírral

A zsír kis mennyiségben szintén rendkívül fontos a szervezet számára: segítségével hosszabb ideig érezzük magunkat energikusnak, és kevésbé leszünk állandóan éhesek. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg zsírmentes termék tekintélyes mennyiségű finomított cukrot és sót tartalmaz, mert így jobb ízük lesz.

Harmadik tévhit: ha sportolunk, bármennyit ehetünk

Fogyni csak úgy lehet, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit magunkhoz veszünk. Mozgás közben és után is rengeteg kalória ég el, de a legtöbben erősen felülbecsülik ennek mértékét. Ezzel párhuzamosan jóval kevesebb kalóriabevitelt valószínűsítenek maguknak, mint amennyit valójában megesznek. Ha egy edzés során lemozgunk 350 kalóriát, majd utána jól megérdemelt jutalomként befalunk egy sajtburgert némi sültkrumplival és üdítővel, valójában hízni fogunk. Bizonyos pulzusmérők segítségével már azt is láthatjuk, nagyjából mennyi kalóriát veszítünk egy edzés során, az interneten pedig arról is bőséges tájékoztatást találunk, milyen tápértékűek a kedvenc ételeink.

Negyedik tévhit: ha egész héten szigorúan tartjuk a diétát, a hétvégén megengedhetünk magunknak egy kis könnyítést

Az egész heti egészséges táplálkozás és mozgás mellett igyekezzünk megtartani önkontrollunkat a hétvégén is, amikor kieresztjük magunkból a felgyülemlett feszültséget, és lazítunk. Hiába dolgoztunk napokig keményen az alakunkért, ha a két-három napos szünet alatt az egészet tönkretesszük. Amennyiben a hétköznapokban is időről időre kedveskedünk magunknak valamilyen könnyítéssel (természetesen csak módjával), hétvégén sem lesz igényünk arra, hogy túlzásokba essünk.

Ötödik tévhit: ha kevesebbet eszünk, lemegy a hasunk

A hosszas koplalás lelassítja az anyagcserét, megzavarja a szervezet működését, és sokszor alkalmi mértéktelenséghez vezet az étkezések során. Testünknek következetes rendszerességgel elfogyasztott, jó minőségű, egészséges ételekre van szüksége ahhoz, hogy hatékonyan égesse el a kalóriákat. Fogyni csakis rendszeres táplálkozás mellett lehet.
 

Hozzászólások

Fogyókúrás tabletta | 2013-10-20 11:35

Fogyókúrás tabletta - http://bit.ly/15iTAzM Megkaptam a rendelésem, mely időben érkezett, és a pirulák is tökéletesen hatnak.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár