Óvatosan az ópiátokkal!

2011.04.04. - Írta: Sz.N.

Óvatosan az ópiátokkal!

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a terhességet közvetlenül megelőző időszakban, illetve a várandósság idején ópiát alapú fájdalomcsillapítót szedő nők születendő gyermekei fejlődési rendellenességekkel jöhetnek a világra.

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology című tudományos szaklapban megjelent publikáció egy olyan tanulmány eredményeit adja közre, amelyben tudósok az opioid fájdalomcsillapítók magzatra gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatók által megfigyelt nők közül azok, akik várandósságuk előtt nem sokkal, vagy épp annak idején erős fájdalmaikat ópiát alapú, azaz kodein, oxikodon vagy hidrokodon tartalmú gyógyszerekkel enyhítették, nagyobb valószínűséggel hozták világra gyermeküket fejlődési rendellenességgel.

Számos fejlődési rendellenesség, mint a szív csökevényes fejlődése, a vízfejűség illetve a nyitott gerinc okaként is az ópiát alapú fájdalomcsillapítók szedését jelölték meg tanulmányukban a kutatók.

Ezen túlmenően a szakemberek az újszülöttek hasfali degenerációjáért, illetve egy igen súlyos szembetegség, a glaukóma kifejlődéséért is az igen erős, mondhatni agresszív fájdalomcsillapítókat tették felelőssé. Az ilyen típusú gyógyszereket szedő nők magzatainál annak az esélye, hogy a gyermek úgynevezett „hipopláziás bal szívfél szindrómával” jön a világra, megduplázódik – olvasható a (medicinenet) egészségügyi honlapon.

A szerzők tanulmányukban éppen ezen tények okán nagyobb óvatosságra intenek a terhességet megelőző időszak, illetve a várandósság idején való gyógyszerszedést és nem utolsó sorban a gyógyszerfelírást illetően, bár ugyanakkor arra is kitérnek, hogy az opioid fájdalomcsillapítóval élő kismamák csecsemőinél a fejlődési rendellenességek aránya általánosságban véve nem szignifikánsan magas.

A kutatási eredmények ugyanakkor megerősítik azon ismereteinket, amelyek szerint a keménydrogokat használó kismamák csecsemőinél a fejlődési rendellenességek kialakulásának esélye jóval jelentősebb, mint a drogokkal nem élő anyák gyermekei körében.

Főként a kokain és az ópiátok terhesség alatti használata okozhat komplikációkat a várandósság idején, illetve súlyos betegségekhez, elváltozásokhoz vezethet a magzatnál, illetve az újszülöttnél.

A kokain – számos súlyos terhességi komplikáción túl – csökkenti a magzati vérátáramlást és az oxigénellátást, lassítja a magzati fejlődést, elsősorban a csontok és a bélrendszer kialakulását. A kokainista anyák gyermekei kisebb testméretekkel és fejmérettel jönnek a világra, ezen túlmenően pedig a magzati kokainártalom akár az agy, a szem, a vesék illetve a nemi szervek fejlődési rendellenességeinek is oka lehet. Ha pedig egyéb elváltozások nem látszanak is, a kokainisták gyermekei igen gyakran tanulási nehézségekkel küzdenek, hiperaktivitást mutatnak, és ezen a zavarok a gyermekeknél hosszú éveken át fennállnak.

Az ópiátok, mint a heroin, a morfium vagy a metadon is könnyen átjutnak a méhlepényen, bár jelen ismereteink szerint az ópiátok csak ritkán okoznak fejlődési rendellenességeket. A terhesség alatti ópiáthasználat azonban növeli az olyan terhesség, illetve születés alatti komplikációk kockázatát, mint a vetélés, a koraszülés, vagy épp a tartási és fekvési rendellenességek.

 


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár