Óvjuk bőrünket a strandon!

- Írta: DÁ

Óvjuk bőrünket a strandon!

Ha strandra megyünk, korántsem a leégés az egyetlen veszély, ami a bőrünkre leselkedik: a közösségi fürdőhelyek igen kedvező közeget biztosítanak a különböző gombák és szemölcsvírusok számára. Különösen igaz ez a melegebb vízű medencékre.

A strandokon nem véletlenül írják ki, hogy a medencékbe csak alapos zuhanyozás után ajánlatos bemenni: ennek oka elsősorban az, hogy a közös fürdőhelyek vizében kórokozók tömegei tenyésznek, amelyek a strandolók bőréről, testváladékaiból kerülnek oda. A melegebb vízű medencék különösen „veszélyesek” ebből a szempontból éppen azért, amiért például a gyógyfürdőkben is fokozottan magas a fertőzésveszély: a kicsivel magasabb, de még távolról sem forró vízhőmérséklet ideális a gombák, baktériumok számára, amelyek aztán megfertőzik a pihenésre vágyókat. A nyári strandokon tipikusan a gyermekmedencék a legkockázatosabbak ebben a tekintetben, éppen ezért tilos a felnőtteknek itt fürdeniük – még ha ezt sokan nem is veszik komolyan.

Nemcsak a gombás fertőzések jelentenek kockázatot a strandokon, hanem a különböző vírus okozta szemölcsök is. Utóbbiak tipikusan vízparton elkapható változatát gyakran uszodaszemölcsöknek is nevezik éppen azért, mert a rendszeres uszodalátogatók körében a leggyakoribbak. Ezeket a poxvírus nevű kórokozó váltja ki, amit már azzal is el lehet kapni, ha mezítláb megyünk a zuhanyzóba vagy a lábmosó vízbe. Akinek száraz bőre van, netán ekcémás, eleve hajlamosabb a fertőzésre, mert az érzékenyebb, irritációkra intenzívebben reagáló bőr kevésbé ellenálló. Mivel a szemölcsök kezelés és eltávolítás híján továbbterjedhetnek a testen, mindenképpen vegyük komolyan, ha fehéres, sárgás színű, gyöngyszerű kiütéseket veszünk észre magunkon. Az esztétikai hátrányok mellett ezek a szemölcsök roppant kellemetlenül viszketnek, fájnak is. Vakarni nem érdemes őket, mert felülfertőződhetnek és csúnya heget okozhatnak, vagyis minden esetben menjünk bőrgyógyászhoz, ahol fagyasztásos módszerrel ma már nagy biztonsággal eltávolíthatóak.

A strandon ránk leselkedő bőrfertőzések elleni legjobb védekezés mindenképpen az, ha betartjuk az előírásokat, és nemcsak a fürdőzés előtt, de azután is lezuhanyozunk, méghozzá alaposan. Eleve ne járjunk olyan strandra, ahol nem biztosított a viszonylagosan tiszta víz. A forgatott vízű medencék ebből a szempontból mindenképpen jobb megoldást kínálnak, de összességében igaz, hogy a Balatonban biztosan kisebb a fertőzésveszély, mint például a zsúfolt városi medencés strandokon. A gombás fertőzések megelőzése céljából kenjük be kenőccsel a lábunkat és a nemi szerveket, lehetőleg ne járjunk a parton mezítláb, csak papucsban, amivel azonban eszünkbe se jusson belemenni a lábmosó vízbe. Soha ne törölközzünk más törölközőjével sem.


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár