Pollenallergia: rekorderős év várható

2011.03.10. - Írta: Sz.N.

Pollenallergia: rekorderős év várható

A hosszú és kemény tél miatt később kezdődött a pollenszezon, ám annál erősebb lesz – óvnak osztrák kutatók. A szakemberek azt tanácsolják, már az első gyanús jelre azonnal vegyenek igénybe az érintettek orvosi segítséget, gyógyszert, így elkerülhetőek az esetleges szövődmények.

Az allergiások kétharmada még mindig csak akkor fordul orvoshoz, ha a panaszai már elviselhetetlenné váltak, az életminősége jelentősen romlott. Sokan még akkor sem, mert nem is tudják, hogy allergiával küszködnek, vagy lebecsülik az allergia okozta problémákat. Éppen ezért az allergiásokat ritkábban illetve későn kezelik.

A „szénanátha” és hasonló kifejezések elbagatellizálják a problémát: sokan azzal sincsenek tisztában, hogy ha az allergiát nem kezelik, veszélyes szövődmények is kialakulhatnak. Bakteriális felülfertőzés vagy akár krónikus asztma is lehet a következmény.

Pedig az allergiások számára is változatos gyógymódok léteznek: az allergének kerülése, a tüneti kezelés a könnyebb eseteknél vagy a toleranciaszint növelését célzó megoldások. Injekciók, cseppek és tabletták is rendelkezésre állnak. Utóbbi az immunrendszer erősítésére szolgál, és három-öt év is szükséges ahhoz, hogy hatékonyan védjen. Jelenleg azonban az érintettek kétharmada idő előtt elhagyja az immunterápiát.

Fontos lenne az is, hogy az allergiások allergianaplót vezessenek: azaz jegyezzék fel, ha valamilyen jelentős változás állt be az állapotukban. Ez igaz minden allergiásra, nem csak a pollenallergiásokra: tanácsos dokumentálni, mit módosítottunk (új öblítő, gyógyszer, kozmetikum, kapcsolat vegyi anyagokkal) a dátummal, a panaszokkal, minden tünettel egyetemben.

A 2011-es szezon már elkezdődött: legnagyobb mennyiségben a mogyoró pollenszemei vannak jelen a levegőben, közepes szinten detektálták az éger koncentrációjából.

A pollenallergia egyre súlyosabb, az egészséget veszélyeztető tényezővé vált itthon is. Már több mint kétmillióan szenvednek attól Magyarországon, hogy az immunrendszer a szokványos anyagokkal szemben is támadásba indul.
 


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár