Magányos szülőnek lenni káros az egészségre

Az egyedülálló anyák életkilátásai rosszabbak, mint házasságban élő társaiké – derül ki egy frissen publikált tanulmányból, amelynek alapjául egy három évtizeden átívelő kutatás szolgált. Az amerikai szakemberek közel négyezer nőt vontak be az 1979-ben indult kísérletbe: az alanyok a kezdetek idején 14 és 22 év közötti korúak voltak, és 1994-ig évente vizsgálták általános állapotukat különböző módszerekkel, majd 2008-ig kétévente vetették...

Házasként is táplálja a lángot!

A házasság első hónapjai vagy akár évei is nagyszerűek: még mindig virágzik a románc, és a szex is kellően izgalmas. Mindez azonban könnyen megváltozhat, ha a gyerekek, a munka és a háztartás egyszerűen elveszik az energiát. Fontos, hogy észben tartsuk: a szex később is a házasság elengedhetetlen része, és ha nincs rendben, semmi sincs rendben a kapcsolatban. Mit tegyünk, ha mégis unalmasnak találjuk a szexuális életünket? Adunk néhány tippet.

Házasság, vagy orgazmus?

Gyakran beszélget szexről, orgazmusról, házasságról? Vagy inkább csak az utóbbiról? Tény, hogy sokan kínosnak találják a szex és az orgazmus témákat. Amikor azt kérdezték, mi a fontosabb a házasság, vagy az orgazmus, sokan azt válaszolták: a házasság. Talán ha a megkérdezettek többsége tudta volna, hogy a nők többségének nincs orgazmusa, a szavazás talán másképp végződött volna.

Rontja a szexet, ha a feleség túl jóban van a haverokkal

Egy új tanulmány szerint rombolja a párok szexuális életét, ha egy nő túl jóban van partnere barátaival. A chicagói orvosok által elvégzett kutatások olyan kapcsolatokat vizsgáltak, ahol a partnerek szexuális problémákról számoltak be. Amikor a körültekintő elemzés során a párok társas kapcsolatait elemezték, meglepő eredményekre lettek figyelmesek.

Tönkretesz a boldogtalan házasság

Aki kapcsolatban él, annak boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak a hétköznapjai – szól a megállapítás. Ez ideális esetben igaz is, ám a rossz kapcsolatok éppen ellenkező hatást váltanak ki: károsíthatják a lelki és fizikai egészséget. Az alábbiakban áttekintjük, miként.

Lelki terror

Tisztelt Dr. Nő. A férjemtől külön, de egy városban élőnő vagyok. A férjem nem akarja lezárni a kapcsolatot, én vele élni nem tudok, és nem is akarok semmilyen áron. Folyamatosan terrorizál lelkileg is sőt tettleg is bántalmazott már. Sokszor burkoltan halállal fenyeget. Hogyan tudjak így nyugodt életet biztosítani magamnak és gyermekemnek? Köszönöm válaszát.

Legalább a gyerek ne sérüljön az elkerülhetetlennél jobban…

A válás eleve kemény dió, de ha gyerekeink is vannak, még nehezebb. Összeállításunkban felhívjuk a figyelmet a legnagyobb hibákra, amiket ilyen helyzetben szülőként elkövethetünk.

Ora et labora?

Több évtizedes követéses vizsgálataik eredményeit összegezte nemrég megjelent könyvében két kutatópszichológus, Howard Friedman és Leslie Martin. A szerzők arra a megállapításra jutottak, hogy a nagyjából kielégítő, folyamatos, stabil munka, illetve a hasonló minőségű házasság lehet a biztosíték arra, hogy öreg napjainkban is vígan pelenkázzuk dédunokáinkat.

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár