Szex terhesség alatt és után: mit szabad, és mit nem?

- Írta: DÁ

Címkék: szex terhesség
Szex terhesség alatt és után: mit szabad, és mit nem?

Szabad-e szeretkezni abban a bizonyos kilenc hónapban, és mikor lehet elkezdeni ismét a házaséletet a szülést követően? Két egyszerű kérdés, amelyekre ezernyi helyes és helytelen válasz kering a köztudatban. Összeállításunkban igyekszünk némi támpontot nyújtani az információk tengerében.

Mindenképpen beszéljünk a témáról! Ahogy haladnak előre a terhesség hónapjai, a szexuális együttlét élménye mindkét fél számára megváltozik. Sok nőben gátlásokat ébreszt a megváltozott testalak, de olyan férfiak is akadnak, akik kevésbé vonzódnak ilyenkor partnerükhöz. Még ennél is komolyabb visszatartó erő lehet, ha a felek attól félnek, hogy kárt tesznek a születendő babában.

Tisztázzuk a tévhiteket: hacsak az orvos nem utasít kifejezetten önmegtartóztatásra, egyáltalán nem kell tartanunk attól, hogy az együttlétek során kárt teszünk a babában vagy magunkban. Ilyesmi kizárólag bizonyos rendellenességek esetén történhet, ezekben az esetekben (például elölfekvő méhlepény mellett vagy bizonyos korábbi méhnyaki beavatkozások után) tényleg nem szabad szeretkezni a várandósság ideje alatt. Kétségtelen, hogy a növekvő has mellett szükség van némi türelemre az ágyban, de számos párnak nemhogy romlik, hanem egyenesen javul a szexuális élete a terhesség hónapjai során. Amennyiben pedig nehézségeink támadnának, azokat igyekezzünk minden esetben átbeszélni, hiszen az őszinte szó mindennél többet számít egy kapcsolatban.

 

Bármilyen hüvelyi fertőzés esetén tartózkodjunk a szextől! Habár néha hallani hasonló állításokat, a terhesség természetesen nem véd a szexuális úton terjedő fertőzésektől, és az efféle megbetegedések akár feljebb is húzódhatnak. Bírjuk ki szex nélkül, amíg meg nem gyógyulunk (akárcsak akkor, ha nem vagyunk éppen terhesek).

Bizonyos pózok akár veszélyeket is rejthetnek magukban. Hátulról történő behatolás esetén a nő medencéje és méhe lentebb helyezkednek el, mint a szíve, ami növeli az úgynevezett vénás légembólia kockázatát. Ennek során légbuborék lép a vérkeringésbe a méhlepényen át, és embóliát okoz. Mindez annyira ritka, hogy inkább csak elméleti kockázatnak tekinthető, mintsem ténylegesen valós veszélynek. Orális szex esetén is ügyelni kell arra, hogy a partner ne fújjon levegőt a hüvelybe, de ezt leszámítva nyugodtan legyünk kreatívak a pozitúrák terén, még ha a növekvő has néha nehezíti is a szexet.

 

Felejtsük el, hogy a terhes nők nem élvezik a szexet! Amint arra már utaltunk, számos nő egyenesen több örömet lel a szexben várandósan, mint előtte. Ez a különösen fogékony időszak főleg a második trimeszterében érkezik el, amikor már nem jellemző az állandó fáradtság, hányinger és rosszullét, és még nem érkezett el az az időszak sem, amikor a nők már nehézkesnek érzik magukat, a tevékenységek nagyrésze pedig komoly kényelmetlenségekkel jár számukra. A megnövekedett libidó oka az, hogy a vaginális régióba több vér jut, és más a szervezet hormontermelése is, mint egyébként. Talán furcsa, de számos nő először a terhesség időszaka alatt éli át első hüvelyi orgazmusát. Ha pedig mégsem esik jól az együttlét, vagy netán az orvos nem javasolja, léteznek az intimitásnak egyéb módozatai is: ölelkezni, csókolózni, egymáshoz odabújni, masszírozni vagy közösen zuhanyozni ilyenkor is lehet.

 

Ha késik a baba, a szex következtében akár meg is érkezhet. „Meg fog egyáltalán valaha születni ez a gyerek?”, teszi fel a kérdést sok nő a kilencedik hónap végén. Nos, a szex a mesterséges beavatkozás legtermészetesebb módja, amennyiben közeleg a nagy nap, vagy netán már el is múlt. A megfelelő időszakban már a mellbimbó izgatása is olyan szinten emelheti meg az oxitocin-szintet az agyban, hogy attól beindul a láncreakció, és indulhatunk be a kórházba. A spermában található prosztaglandinok is lágyulást, illetve egyéb változásokat idéznek elő a méhben, nem is beszélve az orgazmus hatásairól. Ha viszont már elfolyt a magzatvíz, szigorúan tilos szeretkezni!

 

Az a bizonyos hat hét… Általában hat hétben szokás meghatározni a szülés utáni „kivárási időt”, amelynek leteltével ismét megkezdhetjük a házaséletet. Mások azon nézet hívei, hogy amikor a nő úgy érzi, elérkezett a pillanat, nyugodtan próbálkozhatnak a partnerek az ágyban akár már a hat hét letelte előtt is. Tökéletes válasz nem létezik a kérdésre, hiszen minden szülés más. Az azonban biztos, hogy amennyiben gátmetszést kellett végrehajtani a baba világra segítése közben, általában hat-nyolc hétnek tényleg el kell telnie a biztos gyógyulásig. Ugyanez igaz a vagina falának esetleges károsodása esetén is. Akárhogy is, ha úgy döntünk, hogy itt az idő, az első időszakban csak nagyon óvatosan próbálkozzunk. Sok szoptató nő küzd hüvelyszárazsággal ebben az időszakban a hormonális változások következtében, így amennyiben szükséges, síkosító készítményeket is bátran használhatunk.

 

Bízzunk benne, hogy visszatér életünkbe a szexuális intimitás! Számos nő az új szerepben egyáltalán nem érzi hiányát a szexnek még hónapok elteltével sem. Mivel a szex minden kapcsolat fontos és elengedhetetlen részét képezi, semmiképpen sem ítélhető el az a férfi, aki a szülés után néhánynyi hónap ínséget követően szóvá teszi egészséges feleségének, hogy ideje lenne ismét visszatérni a hitvesi ágyba. Amennyiben női részről nem támad fel a vágy, forduljunk szakemberhez: az orvos a hormonszintek vizsgálatával tud segíteni a helyzet megoldásában, a párterapeuta pedig abban, hogy a felek ismét visszataláljanak a szülés előtti kerékvágásba.

 

Bezár