Téli gyerekbetegségek - Nátha, légúti betegségek

- Írta: dr. Kővári Zita, házi gyermekorvos

Címkék: megfázás
Téli gyerekbetegségek - Nátha, légúti betegségek

„Az évek gyorsan múlnak, csak a napok hosszúak” – tartja egy régi mondás. Hát, ami ezt illeti: mostani rohanó életvitelünk mellett már a napok is gyorsan telnek. Elmúltak a langyos-szép őszi napok is, itt kopogtat a tél ablakainkon. Szerencsére tele örömöt adó szép ünneppel, amire hetekig lehet készülődni. A hideg napoknak, és főként a hónak gyermekeink örülnek leg¬jobban. Lehet nagyokat szánkózni, csúsz¬kálni, korizni, hógolyózni. A szünidőre sok művelődési ház, vagy egyéb közösségi hely, civil szerveződés számos érdekes, tartalmas programot kínál.

Az együttjátszás öröme

A gyermeknek a játék a lételeme, szükséglete: ebbeli igényét vegyük komolyan, és törekedjünk arra, hogy ezt a szünidőben is biztosítsuk számára. A felnőttnek sokszor fárasztó, vagy fárasztónak tűnik az, hogy együtt játsszon a gyermekkel, részt vegyen a gyermeket érdeklő programokban. Számtalanszor megesett már velem is: a kezdetben nyűgnek tűnő „együttjátszás” („merthogy ez, meg az a munka is rám vár”) egy idő után boldog önfeledtségbe ment át, együtt nevettünk, együtt voltunk boldogok, és visszatekintve már nem is volt olyan „kidobott idő” az a egy-másfél óra!
Megszívlelendőnek tartom, ha csak nincs kifejezetten viharos, vagy ködös időjárás, minden nap a szabad levegőn is mozogjanak gyermekek, felnőttek egyaránt! A mai időkben az „autós családok” tagjai szinte perceket sem tartózkodnak a szabadban. Pedig ellenállóképességünk fenntartásához nagyban hozzájárulhat a rendszeres levegőzés, a szabadban végzett sport, játék.

Hosszú szobafogság?

A téli időszakban gyakoribbak a meghűléses betegségek, nátha, torokgyulladás, riasztó köhögéssel járó gége-, és hörghurutok. Ezt sok szülő gyermeke állandó szobában tartásával, a kintlétek alatt pedig aggasztó túlöltöztetésével próbálja megelőzni. A dolog pedig ellenkezőleg sül el. A hideg levegőn végzett testmozgás „edző” hatása nem tud érvényesülni, a szervezet hőszabályozása felborul, a rengeteg ruha részint akadályozza a mozgást, részint megizzaszt, amit tényleg megfázás követhet. Akkor aztán jön a „Na ugye, megmondtam! Egyszer engedtem ki, akkor is beteg lett!” – jól ismert megállapítás, ami után újra hosszú szobafogság várható, a magyar gyakorlat szerint 24-26 fokos, száraz levegőjű lakásban.
Javaslom, hogy a gyermek számára (is) kényelmes, réteges, a mozgást nem akadályozó, kellemesen meleg öltözetet biztosítsunk. Kulcsszerep jut a jó, vízhatlan lábbelinek! A szabadban töltött időt fokozatosan növeljük, és tegyük rendszeressé. Ha a szabadból visszatérünk a lakásba, ellenőrizzük nem vizes-e a ruha, a zokni, ha kell, rögtön cseréljük szárazra. Adjunk a gyereknek egy kellemesen meleg italt. A lakást ne fűtsük túl: nappalra 20-22 fok, éjszakára 18-20 fok elegendő, a bátrabbak, a skandinávokhoz hasonlóan ennél még hűvösebbre esküsznek.

Vírusfertőzések

Az akut felső légúti betegségeknek majd 80-90%-a kezdetben vírusos eredetű, később csatlakozhatnak hozzá baktérium fertőzés okozta szövődmények. A víztiszta orrfolyás, a kaparó száraz köhögés, az érdes torok, a sok esetben hirtelen igen magasra szökő láz (39-40C°) vírusfertőzést valószínűsít. Ez az állapot nem enyhül, és nem rövidül meg ha azonnal valami antibiotikumot veszünk be, ami – nagyon helytelen – magyar gyakorlat. Ilyenkor a tünetek szerinti kezelés a helyes: erélyes lázcsillapítás (amelynek a gyermek életkorához, testsúlyához, veleszületett hajlamához kell igazodnia), orrcsepp, köptetők, vaporos légúttisztítók használata, pihenés, bő folyadék-, és vitamin bevitel. Ha a magas láz több napos, az orrváladék genynyes, erős fülfájdalom, fülfolyás, vagy nehézlégzéses panasz jelentkezik: ez szövődményre utal. Ekkor már elengedhetetlen az orvosi kezelés. 


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár