Tovább élnek a magasabb iskolázottságú emberek?

2011.05.15. - Írta: DÁ

Címkék: genetika öregedés
Tovább élnek a magasabb iskolázottságú emberek?

Hamarabb öregszenek a kevésbé iskolázott emberek egy friss kutatás szerint, amelynek során összehasonlították egymással tekintélyes egyetemi múlttal és az oktatásban minimális időt eltöltött emberek DNS-ét.

A British Heart Foundation és a Medical Research Council, illetve a londoni University College által elvégzett kísérlet során négyszázötven önkéntes jelentkezőt választottak ki egy párhuzamosan zajló kutatás alanyai közül. Az ő sorsukat a tudósok 1985 óta követik nyomon, hogy így vizsgálják az egészségi állapot és a társadalomban elfoglalt helyzet kapcsolatát. A kiinduló gondolat az volt: nem elfogadható, hogy a lakóhely, a kereset vagy a végzettség függvényében egyes embereknek rosszabbak legyenek az életkilátásai, mint társaiknak. A kutatók az e téren jelentkező egyenlőtlenségek felszámolása érdekében végzik vizsgálataikat.

A kutatók azt a hipotézist vizsgálták, amely szerint a rövid telomerek és az alacsony telomeráz-aktivitás összefüggésben állhat az adott személy iskolázottságával, amely szoros kapcsolatot mutat a szociális helyzettel és körülményekkel. A telomerek vagy más néven telomérák a kromoszómát alkotó DNS-szál végein elhelyezkedő, többszörösen ismétlődő szakaszok. Szerepük az, hogy védelmezzék a kromoszómavégeket az osztódások alkalmával, a sejtek élettartama ezek hosszától függ. A telomerek működéséért, fenntartásáért egy telomeráz nevű enzim a felelős. A telomerek az egyes osztódások során megrövidülnek, végül pedig „elfogynak”: a DNS-állomány ennek következtében sérülékeny lesz, ami a sejtek halálához vagy genetikai hibákhoz (például daganatos elváltozásokhoz) vezet.

A négyszázötven vizsgált személy 53 és 76 év közötti férfiak és nők közül került ki, és annak alapján osztották őket négy csoportra, hogy mennyi időt töltöttek el a különböző oktatási intézmények padjaiban. Szintén vizsgálták az egyes emberek jelenlegi társadalmi státuszát, háztartásuk jövedelmét és munkájukban elfoglalt beosztásukat. Miután kizárták a lehetséges „zavaró tényezők” (életkor, nem, dohányzás, koleszterinszint, testedzés) hatásait, a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az alacsonyabb iskolázottság és a rövidebb telomerek között kapcsolat mutatható ki, miközben a jövedelem vagy a munkahelyi beosztás esetében nem tapasztaltak hasonló összefüggéseket. Szintén kiderült: a legmagasabb telomeráz-aktivitás a legalacsonyabb iskolázottságú férfiakra jellemző.

A tudósok megállapították: az alacsony társadalmi státusz sok szempontból az iskolázottság szintjének következménye, az adott személyek aktuális körülményei azonban nem állnak összefüggésben a rövidebb telomerekkel. Ez azt támasztja alá, hogy a gyorsabb öregedés nem kizárólag a jelenlegi szociális-gazdasági körülmények függvényében jelentkezik, hanem az élet korábbi szakaszaiban gyökeredzik – így például az iskolázottság hiányában.

A kutatók azt is megjegyzik: a magasabban iskolázott emberek alighanem jobban fejlett problémamegoldó képességgel rendelkeznek, így könnyebben boldogulnak az élet nehézségei közepette. Ez pedig csökkenti a mindennapi stresszhatásokat, amelyek köztudottan káros hatást gyakorolnak az emberi szervezetre.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár