Túlsúlyos lehet a terhesség alatt diétázó anya gyermeke

2011.04.23. - Írta: DÁ

Túlsúlyos lehet a terhesség alatt diétázó anya gyermeke

Kettő helyett kell enniük – mondjuk gyakran a várandós nőkre. A jól ismert kifejezés új tartalommal bővült, miután kutatók bebizonyították: ha az anya a terhesség hónapjai alatt diétázik, a módosított étrend megváltoztathatja a születendő kicsi DNS-ét. Ez pedig gyermekkori túlsúlyt eredményezhet.

Nem újdonság, hogy a terhesség kilenc hónapja során még sokkal fontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, mint bármikor. A Southamptoni Egyetem kutatói több évig tartó kutatás után jutottak arra az eredményre, hogy a túlsúly és az abból fakadó egészségügyi problémák egészen a méhben töltött hónapokig vezethetők vissza.

A tudósok háromszáz gyermek életét kísérték figyelemmel az anyaméhtől egészen néhány éves korukig. Megvizsgálták a DNS kémiai változásait a köldökzsinór-szövetekben, és a diétázó anyák gyermekeinél olyan eltéréseket találtak, amelyek magukban hordozták annak ígéretét, hogy a gyerekek hat-kilenc éves korukra túlsúlyossá válnak majd. Vagyis az anya által a terhesség során folytatott fogyókúra – normális súlyától függetlenül – genetikai változásokat eredményezhet a magzat fejlődő szervezetében. Ebből a szempontból különösen az első trimeszter bizonyulhat perdöntőnek.

A kutatás azért alapvető jelentőségű, mert az orvosoknak első ízben sikerült kimutatniuk, hogy az ember nem pusztán genetikai adottságai és életmódja miatt lesz hízásra hajlamos, hanem a magzati fejlődés során őt ért hatások miatt is. Utóbbi szempontból alapvető jelentőséggel bír az anya táplálkozása. Azzal persze szintén nem árulunk el titkot senkinek, hogy a terhesség alatti alapos étkezések nemcsak a születendő kisbabát, de az anyát is gyarapítják, és erre ajánlatos is odafigyelni. Azok a nők, akik a várandósság során többletkilókat szednek fel, nemcsak azt kockáztatják, hogy a szülés után sem tudnak majd megszabadulni a feleslegtől, de a terhesség alatt is nagyobb esélyük mutatkozik a különböző komplikációkra. Ilyen például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, de esetükben a császármetszések aránya is jóval magasabb. Minél nagyobb az anya normális tömege, annál kevesebbet ajánlatos felszednie pluszban a terhesség során.

Ha gyermeket szeretnénk, saját magunknak és leendő magzatunknak is azzal tesszük a legjobbat, ha jó formába hozzuk szervezetünket a teherbe esés tervezett idejére. Figyeljük folyamatosan, hogyan változik a súlyunk, táplálkozzunk tudatosan, mozogjunk és egészítsük ki étrendünket különböző vitaminokkal is.
 

Hozzászólások

Fogyókúrás tabletta | 2013-10-20 11:30

Fogyókúrás tabletta - http://bit.ly/15iTAzM Megkaptam a rendelésem, mely időben érkezett, és a pirulák is tökéletesen hatnak.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár