Új gyógyszer COPD-betegeknek

2011.04.07. - Írta: SzN

Új gyógyszer COPD-betegeknek

A COPD rohamok jelentős csökkentését ígéri egy hosszú hatástartamú antikolinerg hörgőtágító: a POET-COPD-vizsgálat eredményeit nemrégiben tette közzé a New England Journal of Medicine tudományos szaklap.

A COPD, vagyis a krónikus obstruktív légúti betegség, amelynek legfőbb tünete, a jellegzetesen makacs és egyre súlyosbodó nehézlégzés nagymértékben kihat a betegek életminőségére, legsúlyosabb formájában még az egyszerű teendők elvégzésében is akadályozza a beteget. A COPD akut fellángolásai (exacerbáció) jelzik a betegség súlyosbodását, a légzésfunkció romlását. Ezen fellángolások idejekorán történő megelőzése, hatékony csökkentése a terápia fontos célja.

A POET-COPD-vizsgálat keretében egy hosszú hatástartamú antikolinerg hörgőtágító hatékonyságát hasonlították össze egy másik, szintén hosszú hatástartamú béta-agonista COPD-terápiáéval. Az egyéves időtartamú vizsgálatban 7376 beteg vett részt a világ 25 országából. Az eredmények alátámasztották, hogy az antikolinerg hörgőtágító jelentős mértékben késleltette az első COPD-exacerbáció megjelenését a kontroll-terápiához képest. Az első középsúlyos exacerbáció kockázatát 17%-kal, a súlyos exacerbáció esélyét pedig 28%-kal szorította vissza az antikolinerg terápia.

A COPD-exacerbációk a betegség tüneteinek súlyosbodásában nyilvánulnak meg, és nagymértékben rombolják az érintettek egészségét. A gyakori fellángolások a beteg állapotának hanyatlását, a betegség súlyosbodását jelzik. A légzésfunkció egyre gyorsabb ütemű romlása nagymértékben rontja a beteg életminőségét, súlyos esetekben pedig a halálozás fokozott kockázatával jár.

Mindezek miatt a betegek számára mindenképpen új reményt jelent a vizsgált antikolinerg hörgőtágító, amely napi egyszeri adagolás mellett számottevően és tartósan javítja a légzésfunkciót, akár négy éven keresztül. Emellett ez a terápia a betegség akut fellángolásának visszaszorításával a kórházi kezelések szükségességét is csökkenti.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint világszerte mintegy 210 millió ember küzd a ezzel a kórral, és a COPD (Chronic obstructive pulmonary diseas) évente közel 3 millió ember életét követeli ‒ ez pedig több, mint az emlőrák és a cukorbetegség okozta halálozás összesen. Magyarországon jelenleg a krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedők száma kb. félmillióra tehető, ám betegségükről sokan nem tudnak, vagy nem vesznek tudomást, így hazánkban így csak 140.000 ember kezelteti magát. A COPD hátterében gyakran az évtizedeken át tartó dohányzás áll.
 

Hozzászólások

Nemes Mihály | 2016-11-14 23:15

COPD-s betegként indítottam egy blogot: http://szuszogoblog.hu/ Szeretném, ha minél több betegtársamhoz eljutna. Remélem, nem veszik tolakodásnak, hogy itt próbálom népszerűsíteni. Elsősorban a légzőtornákat, helyes légzéstechnikát, gyógytornát próbálom népszerűsíteni és azt terjeszteni, hogy a tüdőbetegek tudnak javítani az állapotukon.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár