Új gyógyszer COPD-betegeknek

2011.04.07. - Írta: SzN

Új gyógyszer COPD-betegeknek

A COPD rohamok jelentős csökkentését ígéri egy hosszú hatástartamú antikolinerg hörgőtágító: a POET-COPD-vizsgálat eredményeit nemrégiben tette közzé a New England Journal of Medicine tudományos szaklap.

A COPD, vagyis a krónikus obstruktív légúti betegség, amelynek legfőbb tünete, a jellegzetesen makacs és egyre súlyosbodó nehézlégzés nagymértékben kihat a betegek életminőségére, legsúlyosabb formájában még az egyszerű teendők elvégzésében is akadályozza a beteget. A COPD akut fellángolásai (exacerbáció) jelzik a betegség súlyosbodását, a légzésfunkció romlását. Ezen fellángolások idejekorán történő megelőzése, hatékony csökkentése a terápia fontos célja.

A POET-COPD-vizsgálat keretében egy hosszú hatástartamú antikolinerg hörgőtágító hatékonyságát hasonlították össze egy másik, szintén hosszú hatástartamú béta-agonista COPD-terápiáéval. Az egyéves időtartamú vizsgálatban 7376 beteg vett részt a világ 25 országából. Az eredmények alátámasztották, hogy az antikolinerg hörgőtágító jelentős mértékben késleltette az első COPD-exacerbáció megjelenését a kontroll-terápiához képest. Az első középsúlyos exacerbáció kockázatát 17%-kal, a súlyos exacerbáció esélyét pedig 28%-kal szorította vissza az antikolinerg terápia.

A COPD-exacerbációk a betegség tüneteinek súlyosbodásában nyilvánulnak meg, és nagymértékben rombolják az érintettek egészségét. A gyakori fellángolások a beteg állapotának hanyatlását, a betegség súlyosbodását jelzik. A légzésfunkció egyre gyorsabb ütemű romlása nagymértékben rontja a beteg életminőségét, súlyos esetekben pedig a halálozás fokozott kockázatával jár.

Mindezek miatt a betegek számára mindenképpen új reményt jelent a vizsgált antikolinerg hörgőtágító, amely napi egyszeri adagolás mellett számottevően és tartósan javítja a légzésfunkciót, akár négy éven keresztül. Emellett ez a terápia a betegség akut fellángolásának visszaszorításával a kórházi kezelések szükségességét is csökkenti.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint világszerte mintegy 210 millió ember küzd a ezzel a kórral, és a COPD (Chronic obstructive pulmonary diseas) évente közel 3 millió ember életét követeli ‒ ez pedig több, mint az emlőrák és a cukorbetegség okozta halálozás összesen. Magyarországon jelenleg a krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedők száma kb. félmillióra tehető, ám betegségükről sokan nem tudnak, vagy nem vesznek tudomást, így hazánkban így csak 140.000 ember kezelteti magát. A COPD hátterében gyakran az évtizedeken át tartó dohányzás áll.
 


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár