COPD és a cigaretta párban járnak

2011.02.17. - Írta: SzN

COPD és a cigaretta párban járnak

A betegség egyik legjelentősebb kockázati tényezője a dohányzás. A legcélravezetőbb, amit az egyén a betegség elkerülése, illetve rosszabbodásának elkerülése érdekében tehet, az a nikotinizmus felszámolása.

A COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség fokozatosan, a tüdő funkcióit egyre inkább leépítve ássa alá, építi le fokról fokra a légző-kapacitását. A WHO szerint a COPD évente közel 3 millió ember életét követeli.

A COPD tulajdonképpen a légutak beszűkülésével jár, a betegségben a kilégzés nehezítetté válik, ez pedig azután tüdőtágulatot, illetve idült hörghurut eredményez – ez utóbbi következménye a fokozott nyéktermelés, melyre a beteg figyelmét a jelentős mennyiségű és rendszeres köpetürítés hívhatja fel.

A tünetek közé tartozik többek között a köhögés, a nehézlégzés, illetve a légszomj is.

A COPD legveszélyesebb következménye az irreverzibilis – azaz visszafordíthatatlan – tüdőkárosodás, amely bár sokáig nem okoz panaszt, a tüdő állományának roncsolódásával azonban a légszomj akár már a legkisebb fizikai megterhelés hatására is jelentkezhet, végül pedig már akár teljes nyugalmi állapotban is állandósulhat.

A betegség felismerést, azaz diagnosztizálását nehezíti, hogy a COPD kezdeti időszakában a mellkasröntgen általában normális képet mutat – a helyes kórisme felállítását szerencsére a légzésfunkció-vizsgálat nagyban segítheti.

A betegség egyik legjelentősebb kockázati tényezője a dohányzás. A legcélravezetőbb, amit az egyén a betegség elkerülése, illetve rosszabbodásának elkerülése érdekében tehet, az a nikotinizmus felszámolása – bár ez sajnos csak keveseknek sikerül. Napjainkban szerencsére – már amennyiben sikerül a betegséget időben diagnosztizálni – elérhetőek olyan terápiák is, amelyekkel lassíthatóvá válik a COPD progressziója, illetve amelyekkel javítható a betegek életminősége is.


 


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár