Utólag hiába próbáljuk kialudni magunkat

2012.07.12. - Írta: DA

Utólag hiába próbáljuk kialudni magunkat

Hétköznap a legtöbben nem tudjuk kialudni magunkat – ebben nincs semmi újdonság. Abban sincs, hogy azzal nyugtatjuk magunkat: majd a hétvégén behozzuk a lemaradást, és a délelőtt átalvásával visszanyerjük a mindennapi robot áldozatául esett értékes órákat. Aki ebben reménykedik, azt ki kell ábrándítanunk: a helyzet sajnos korántsem ennyire egyszerű.

Hétfőtől péntekig korán kelünk, és a mindennapok pörgése közepette gyakran később kerülünk ágyba, mint azt szeretnénk. Habár egyénileg nagyban eltér, kinek mennyi alvásra van szüksége, a többség nem képes magát normálisan kipihenni, ha nem alszik legalább hét-nyolc összefüggő órát egy éjszaka, a gyerekeknél pedig ugyanez a mennyiség tíz óra körül vagy afelett jár. Rossz hírrel kell szolgálnunk azoknak, akik azt hiszik, a hétköznapok rövid alvásai bepótolhatók azzal, hogy szombaton délig heverészünk az ágyban, az alvás ugyanis nem matematikai alapokon működik. Vagyis hiába számoljuk ki, hogy ha hétköznap átlagosan napi egy órával alszunk kevesebbet a kelleténél, akkor a hétvégén két és fél – két és fél órával kell többet aludnunk, a helyzet nem ilyen egyszerű: a szóban forgó mennyiségek nem „oltják ki” egymást szükségszerűen.

A legtöbb témában végzett kutatás egyetért abban, hogy a tényleges kialvatlanság elmulasztásához kevés egyetlen hétvége, ha pedig neadjisten kihagynánk egy éjszakát, és egyáltalán nem feküdnénk le, annak bepótlásához három további éjszaka alvásmennyisége szükségeltetik – egyenként minimum nyolc óra mély, pihentető és egybefüggő alvással. A kihagyott éjszaka hatásai azonban olyan súlyosak lehetnek, hogy könnyen elképzelhető: az adott személy még e három extra éjszaka után sem lesz képes olyan hatékonysággal elvégezni a vonatkozó reflex- és egyéb teszteket, mint kipihent társai. Svéd kutatók kimutatták: ha valaki öt napon keresztül átlagosan négy órát alszik éjjel, majd utána a következő hét nap folyamán nyolc órás alvásokkal igyekszik kikúrálni magát a fáradtságból, még akkor sem áll vissza a szervezet a normális állapotra. Ezek az emberek még akkor is rosszabb reakcióidőket és gyengébb agyi funkciókat produkálnak az egyenletesen sokat alvóknál, ha közben egyébként egyáltalán nem érzik magukat álmosnak vagy törődöttnek.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az előzetes „alvástartalékok” felszedése segíthet rajtunk: sokkal gyorsabban kipihenjük magunkat egy felszínes alvású hét után, ha előtte egy héten keresztül az átlagosnál többet, átlagosan tíz órát aludtunk. Vagyis ne utólag próbáljuk meg kipihenni magunkat, hanem ha adódik egy lazább hetünk, netán szabadságra megyünk, igyekezzünk minél többet aludni, mintegy felkészülve ezzel a zűrös hétköznapokra.


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár