10 hatékony mód a téli depresszió leküzdésére

Hogyha szomorúnak és letargikusnak érzi magát ebben az időszakban, Önnek minden bizonnyal téli depressziója van. Ennek a legtipikusabb és egyben legismertebb jelei, hogy folyamatosan szénhidrátot szeretne fogyasztani, az átlagosnál többet alszik, valamint a motiváció hiánya jelentkezik. Azonban a témával foglalkozó szakértők mindenkit figyelmeztetnek, hogy a legtöbb orvos még nem eléggé tájékozott ezzel a problémával kapcsolatban. Könnyen lehet, hogy Önnek...

4 trükk, hogy könnyebben vegye az óraátállítást

A melegebb hőmérséklet, a hosszabb nappalok, valamint az adóbevallás elkészítésére emlékeztető levelek csak egy dolgot jelezhetnek: a tavasz már a küszöbön van. Ez pedig azt is jelenti, hogy most hétvégén az óráinkat egy órával előre kell állítanunk. Erre azonban érdemes lehet felkészülni. Az őszi átállításhoz képest viszont a legtöbb ember nehezebben éli meg a mostani átállítást, hiszen mégiscsak „veszítünk” egy órát. Szerencsére azért...

Nem alszunk eleget

A felnőttek nem alszanak eleget egy 75 000 főre kiterjedő felmérés szerint. A CDC kutatói arra jutottak: egy átlagos éjszakán a felnőttek 35 százaléka alszik hét óránál kevesebbet, 48%-ot zavarja a horkolás, 35% vallotta be, hogy az elmúlt egy hónap alatt akaratlanul is elbóbiskolt napközben – öt százalék még vezetés közben is.

Alvászavarok gyermekkorban

Életünknek nagyjából egyharmadát alvással töltjük, de bármilyen meglepően hangzik is, az alvás biológiai haszna pontosan a mai napig nem ismert. Az mindenki számára világos, hogy az alvás fontos biológiai szükséglet, hiszen a szervezetnek pihenésre, regenerálódásra van szüksége, és aki kevesebbet alszik a kelleténél, fáradt, kimerült, koncentráló- és teljesítőképessége csökken. Sokan még ma is azt hiszik, hogy este lefekvés után, mozdulatlanul,...

Tippek a jó alváshoz

Mi a nyugodt pihenés titka? A rossz hír, hogy nem egyetlen titokról beszélünk, a jó viszont az, hogy pár tanács betartásával viszonylag egyszerűen biztosíthatjuk magunknak a gondtalan éjszakát.

A férfi klimax

A férfivel foglalkozó orvostudományi ág, az andrológia önállósulása az ezredfordulóra világszerte megtörtént. Az érdeklődés középpontjában áll a szakterület négy fő témaköre: a férfi meddőség, a szexuális zavarok, a fogamzásgátlás és a férfi klimax. Ez annál is inkább így van, mert mind a négy területen az elmúlt két évtizedben óriási fejlődés következett be. A témakörök legfiatalabbika a férfi klimax, amelynek kutatása a 80-as évek...

A szex is nehezebben megy, ha horkolunk

Két új kutatás is összefüggésbe hozza az alvászavarokat az erekciós problémákkal és bizonyos urológiai jellegű gondokkal, így például a vizelet-visszatartási nehézségekkel.

Klimax

Tisztességgel felneveltünk három gyermeket, legkisebb lányom a nyáron ment férjhez. Üres lett a ház, s eljutottunk az urammal oda, hogy törődhetnénk egy kicsit többet egymással. Most töltöttem be az 50. életévemet, és egyáltalán nem érzem magam se öregnek, se csúnyának. Mégis, az utóbbi időben nem esik jól, ha a párom éjszaka közeledik hozzám. A régebbi örömök helyett a közösülés fájdalmat okoz, legtöbbször már a behatolás sem sikerül. Emellett...

Hova tűnt az Álommanó?

Kedves Doktornő! A kislányom 5 éves múlt. Rendkívül éberen alszik, éjszaka járkál és mindenáron velünk akar aludni. Azt mondja, hogy fél a sötétben, napközben fáradt, nyűgös, ingerlékeny. Mit tegyünk? Köszönettel!

Utólag hiába próbáljuk kialudni magunkat

Hétköznap a legtöbben nem tudjuk kialudni magunkat – ebben nincs semmi újdonság. Abban sincs, hogy azzal nyugtatjuk magunkat: majd a hétvégén behozzuk a lemaradást, és a délelőtt átalvásával visszanyerjük a mindennapi robot áldozatául esett értékes órákat. Aki ebben reménykedik, azt ki kell ábrándítanunk: a helyzet sajnos korántsem ennyire egyszerű.

Álmatlanul

Esténként nehezen alszik el? Reggelenként fáradtan és nehezen ébred? Gyakran felriad éjszaka? Van megoldás az alvásproblémáira! Az alvászavarok a felnőtt lakosság mintegy egyharmadát érintik, ugyanakkor tény, hogy alvászavarral kapcsolatos panaszokkal a betegek ritkán fordulnak orvoshoz. Hazai felmérésekből kiderül, hogy a férfiak 45%-a ébred kipihenten, míg a nőknek csupán 38%-a. Az alvásproblémák hazánkban is nagyon sok embert érintenek.

Alvás előtt próbáljunk megnyugodni

Sok helyen hallhattuk-olvashattuk: a jó házasság egyik titka, hogy nem térünk haragban nyugovóra. Egy friss amerikai kutatás most bebizonyította, hogy amennyiben mégis így teszünk, az az álmunkat is elronthatja.

Keresd a természetben...

Lime, rozmaring, majoranna, zab, kókuszolaj vagy grapefruit – jól ismert növények, gyümölcsök, amelyeknek azonban vannak olyan tulajdonságaik is, amit csak kevesen ismernek. Alvásproblémák, fogfájás vagy candidia – van rá természetes megoldás is.

Alvással a megfázás ellen

A megfázások kialakulásának kockázata a kevés pihenéssel egyenes arányban nő. A pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem 4 éven át tartó kutatása azt mutatja, hogy azok, akik kevés órát alszanak, gyakrabban esnek át meghűlésen. A szakértők minimum 7-8 óra alvást ajánlanak éjszakánként.

Jó éjszakát!

Az alvás biológiai szükségszerűség. Egyszersmind azonban nagy segítőnk is egészségünk és szépségünk fogyatékosságainak helyrehozásában. Maga a jó és bőséges alvás fiatalít és szépít. Ha az alvás mindig ritmikus harmóniában követi az ébrenlétet, akkor egész nap frissek és derűsek vagyunk, megvan a munkakedvünk, jól érezzük magunkat, örülünk az életnek. Heinrich Heine mondta egyszer: Az alvás remek találmány. Erről sokat – és keserűséggel...

Álom, álom, édes álom...

Úgy érzem, fáradtabb vagyok, mint alvás előtt. Mintha nem is aludtam volna! – egyre többször hallani ismerősöktől ilyen megjegyzéseket.

Tényleg mindenkinél csökkenti a horkolást az oldalt fekvés?

A krónikus horkolás jóval több zajos kellemetlenségnél: a horkolók közel fele (más felmérések szerint több mint háromnegyede) úgynevezett alvási apnoéban szenved, ami nagyban növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és hosszabb távon az életkilátásokat is jelentősen rontja. Vajon megoldást jelent-e a problémára, ha nem háton fekve alszunk?

Alvászavarok

Mindannyian szeretnénk reggel kipihenten felébredni. Alvásunkat azonban sok minden zavarhatja, és életünk során szinte mindannyian szenvedünk valamilyen típusú alvászavartól, hosszabb-rövidebb ideig. A legáltalánosabb panasz az elalvási képtelenség. Meg kell tanulnunk problémáinkat a hálószoba ajtaja előtt hagyni.

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár