Valóban jobban hízunk az esti evéstől?

2011.05.18. - Írta: DÁ

Valóban jobban hízunk az esti evéstől?

Köztudott, hogy késő este vagy éjjel nem ajánlatos enni, abban azonban a mai napig nincs konszenzus a szakemberek körében, hogy ennek egészen pontosan mi is az oka. Kevesen tudják, hogy a témában végzett legtöbb kutatás eredményei elsősorban állatokon végzett kísérleteken alapulnak, eredményeik pedig korántsem olyan egyértelműek, mint gondolnánk.

Egy 2005-ös oregoni kutatás például egyenesen arra jutott, hogy az éjszakai lakmározás egy szemmel sem hizlal jobban, mint a nap bármely egyéb szakaszában elfogyasztott ételek. Akár este tízkor, akár délelőtt tízkor vesszük magunkhoz, egy kalória akkor is egy kalória marad – mondták akkor a kutatók.

A legfrissebb témába vágó vizsgálat tanúsága szerint ugyanakkor az esti nagyevők mégis jobb eséllyel szednek magukra plusz kilókat azoknál, akik késői órákon már nem vacsoráznak és nem is nassolnak. A kutatók egy héten át kísérték figyelemmel a vizsgált férfiak és nők étkezési szokásait. A kísérlet résztvevőinek fele késői lefekvő volt, ami ebben az esetben azt jelentette, hogy alvásuk közepe hajnali fél hatkor vagy annál később érkezett el. A többieket a normál alvásciklusúak körébe sorolták: ők már 5.30 előtt „teljesítették” az adott éjszakára esedékes alváspenzumot.

A végeredmény szerint a késői lefekvőknek összességében magasabb volt a testtömeg-indexük a másik csoportba soroltaknál. Az „éjjeli baglyok” emellett jellemzően több kalóriát vettek magukhoz az aznapi utolsó étkezés során, és általában kevesebb zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztottak a korábban nyugovóra térőknél. A későn fekvők általában az összidőt tekintve is kevesebbet aludtak – ez szintén olyan tényező, amit gyakran kapcsolnak össze a hízékonysággal. A két csoport eredményeinek tükrében a tudósok azt állapították meg: leginkább az este nyolc óra utáni táplálkozás áll összefüggésben a súlygyarapodással. Vagyis az esti evés tényleg hízásra hajlamosít, ennek pontos és teljesen cáfolhatatlan okát azonban ez a vizsgálat sem tudta felderíteni.

A leggyakrabban hangoztatott indok természetesen adja magát: eszerint az emésztési funkciók este a leggyengébbek, alvás közben pedig különösen lassúvá válnak. Ez természetesen a zsírok oxidációjának lassulásával is együtt jár. Mindennek eredőjeként az este elfogyasztott ételekből egyszerűen több zsír rakódik le a szervezetben, mint amennyi a korábbi étkezésekből származik, ráadásul emellett – mivel éjjel nem mozgunk – kevesebb kalóriát éget el a szervezet, mint nappal.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár