Meddig húzódhat el a megfázás és az influenza?

A megfázás és az influenza sok-sok közös tulajdonsággal rendelkezik: mindkét betegséget vírus okozza, nagyon hasonló tünetekkel járnak, továbbá az esetek többségében otthon gyógyíthatók. Mindig fokozatosan alakulnak ki, bizonyos tünetek pedig csak a betegség egyes periódusában jelennek meg. Viszont lényeges különbségek vannak ezeknek a betegségeknek a fellépésében, súlyosságában és hogy mennyi ideig tart a szervezetünknek leküzdeni. Nézzük át a...

Hapci!

Ilyenkor a tél beálltával egyszerre megtelnek az orvosi várók betegekkel. A hideg, zord időjárás és a szervezet vitaminhiányból eredő legyengült ellenállóképessége következtében kevés ember „menekül meg” az évszak tipikus betegségeitől. Az alábbiakban az ilyenkor jellemző influenza és nátha tüneteiről, kezeléséről, és nem utolsósorban megelőzéséről szólunk.

Torokgyulladás: tilos a tűzforró tea!

A garatgyulladás hátterében vírusok, illetve baktériumok egyaránt állhatnak: leginkább légúti úton terjedő vírusok felelősek a tavasszal és ősszel különösen gyakori, kellemetlen fertőzésekért. Utóbbi kórokozók mandulagyulladást is okozhatnak, így a kockázatokat nem szabad alábecsülni.

Ginszeng és csillagánizs - az influenza ellen

A vakcinák mellett a természetes gyógymódok, gyógynövények is hatékonyan segíthetik a védekezést, köztük a hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használt kínai csillagánizs (Illicium verum), amelynek fő hatóanyaga, a sikimisav az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek egyik alkotóeleme.

Viszlát, influenza?

Egy tanulmány szerint bizonyos influenzavírus-fertőzések után különleges immuntesteket termelhet a szervezet, amelyek képessé tehetik más influenzavírusok kivédésére is.

Védekezzünk gyógyszer nélkül

Kedves Doktor úr! Európán belül külföldre költöztem, ahol gyerekekkel foglalkozom, dada vagyok felváltva 2-3 családnál. A gyerekek nagyon gyakran jönnek haza betegen, így beoltattam magam itt influenza ellen. Az oltás ellenére, ugyan úgy megbetegszem, 6 héten belül 2. megfázásos betegséggel küzdök. Szedek vitamint és nagyon egészségesen étkezem és sportolok, hisz fél éve szabadultam meg 13 kg súlyfeleslegemtől. (Jelenleg rendes, normális...

A fokhagyma dicsérete

Minden gerezdje csodatevő hatóanyagokat tartalmaz, amelyek enyhítik a gyulladást, tisztítják a vért, vírus- és baktériumölő hatásúak. Sokféle betegségnél ki lehet próbálni, olyan szer, amivel nem ártunk, csak használunk.

Egy beteg srác

Jó napot kívánok. Nekem olyan panaszom van hogy 1 héttel ezelőtt 1,5 hétig lázas voltam. Elmúlt minden akkori tünet de valamiért megint lázas vagyok 3 napja. Mi lehet a gond??????? Kérem segítsenek megtalálni a megoldást. Válaszukat előre is köszönöm. Üdv.: egy beteg srác

Szezonális kórokozók

„A tavaszi napsütés ellenére, a nyirkos idő miatt mindig beteg valaki a családban, s úgy tűnik, elkerülhetetlenül végigmegy mindnyájunkon a fertőzés” – ugye, Önnek is ismerős ez a panasz? De hát tényleg nem tehetünk semmit sem a légúti nyavalyák ellen?

Immunerősítő szerek

Kedves Doktornő! Szeretném 11 éves kisfiamat megóvni a betegségektől, mint influenza, degeneratív betegségek. Milyen táplálékkiegészítőt érdemes adni, immunrendszer erősítésére? Egyáltalán van értelme ezeknek? Hatékonyak lehetnek? Várom és köszönöm válaszát! L. Mariann

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár