Csökkentheti az ösztrogén-szintet a sok kávé

Azt hinnénk, napi koffeinbevitelünk csak testünk energiaszintjére van kihatással, pedig a helyzet más: egy tanulmány kiderítette, hogy a 18 és 44 év közötti, sok kávét és egyéb koffeintartalmú italt fogyasztó hölgyek ösztrogén-szintje megváltozhat a serkentők hatására. A jelenség érdekes módon eltérő az egyes népcsoportoknál.

Miért szeretjük a kávét?

Kutatások kimutatták, hogy genetikailag vonzódunk bizonyos italok ízéhez. Szakemberek próbálják megfejteni ezt a vonzódást. Az evolúció lehetővé tette, hogy bizonyos emberek, jobban érezik a keserű ízt.

Kávéval az emlőrák ellen?

A sok kávét fogyasztó nőknek csökken az esélyük a mellrák egy bizonyos fajtájának kialakulására egy friss kutatás szerint, de a szakemberek óvatosságra intenek.

A kávéfogyasztás meghosszabbítja az életet

Újabb nagyszabású tanulmány erősítette meg, hogy a közhiedelemmel ellentétben a kávé valóban jótékony hatású, élethosszabbító hatású lehet a megfelelő mennyiségben fogyasztva. A legújabb eredményeket nemrég a New England Journal of Medicine orvosi folyóirat adta közre, amelyek szerint a koffeines és koffeinmentes kávé fogyasztása is pozitív hatással van az emberi szervezetre. A kutatást több mint 400 ezer alany bevonásával készítették, több mint...

Zaccos kávétitkok

Édes vagy száraz, testes vörös, könnyű fehér vagy netán egy különleges rosé a kedvenc pincészetünkből? Borok esetében a legtöbben már rutinosan döntünk, de kevesen tudják, hogy a szakértőknek köszönhetően kávét is hasonló körültekintéssel választhatunk.

A koffein sem mindig ugyanúgy hat

Gondtalanul élvezzük a kávé ízét, és igénybe vesszük tagadhatatlan serkentő hatását a mindennapokban. A kávézás legalább annyira szenvedély és pszichikai függőség is, mint a dohányzás, ráadásul mértéktartó formában nem is olyan ártalmas: sokan már a mozdulat gyönyörűségéről sem hajlandók lemondani. Pedig bizonyos gyógyszerekkel együtt a kávé hatása is megváltozik.

A szex, a székrekedés és az orrfújás is vezethet agyvérzéshez

A kávé, a szex, sőt, az orrfújás is növelheti egy bizonyos típusú agyvérzés kockázatát – állítják holland kutatók. A szakemberek által elkészített tanulmány 250 beteg esete alapján nyolc rizikófaktort sorol fel, amelyek közül mindegyik megemeli a vérnyomást, utóbbi pedig megrepesztheti az ereket az agyban.

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár