Nem mindegy, hogy asztma vagy egyéb betegség

Az allergiára hajlamos egyéneknél az asztma kialakulását elsősorban genetikailag öröklött gének határozzák meg, és csak kisebb részben a környezeti hatások – igaz, a modern ember életmódja következtében több ma az ilyen típusú megbetegedés, mint évszázadokkal ezelőtt.  

Kérdések az allergiáról

A két legismertebb allergiás eredetű légúti betegség az asztma és a szénanátha. Nem lényegtelen tudnunk, hogy az asztma nem minden esetben allergiás hátterű. Gyermekkorban az asztmások 90%-ában, felnőtt (különösen idős) korban csak felében mutatható ki a túlérzékenység. A szénanátha minden esetben allergiás alapon jön létre, viszont az esetek 99%-ában semmi köze sincs a szénához.

Az asztmáról

Az asztma a kishörgőknek egy nagyon speciális idült gyulladása, ami visszatérő köhögési rohamot, megnyúlt kilégzéssel járó nehézlégzést eredményez, a tünetek között rövidebb – hosszabb tünetmentes időszakokkal. A világ minden részén népbetegség gyakoriságú. A tüdőgyógyász hálózat nyilvántartása szerint az asztmás betegek száma az elmúlt tíz évben megduplázódott, a lakosság több mint 1%-a érintett. A budapesti gyermekek között az asztma...

Allergia és asztma

A 2,5 éves kisfiam október óta szinte kisebb szünetekkel beteg (mandulagyulladás, torokgyulladás, hörgőhurut, asztmatikus hörgő-hurut, tüszős-mandulagyulladás). 2 hetente az ügyeleten kötünk ki, mert olyan szinten köhög, amivel már nem tudok mit kezdeni (ugató vagy száraz fojtó) pedig már kisebb gyógyszertárunk van otthon (Ventolin, Atrovent, Flixotide, Pulmicort, köptetők, stb.). Nagyobbik gyermekem allergia asztmás, a kicsit is elvittük pulmonológushoz (aki...

Mit jelent a szó: allergia?

Az allergia két görög szóból ered. Allos-ergos: megváltozott történés, valami másként történik, nem a megszokott módon. A két görög szó összevonásából ered az allergia kifejezés. Korunk egyik leggyakoribb civilizációs betegsége, amely emelkedő tendenciát mutat minden korosztályban. 

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár