Ora et labora?

2011.03.27. - Írta: Sz.N.

Ora et labora?

Több évtizedes követéses vizsgálataik eredményeit összegezte nemrég megjelent könyvében két kutatópszichológus, Howard Friedman és Leslie Martin. A szerzők arra a megállapításra jutottak, hogy a nagyjából kielégítő, folyamatos, stabil munka, illetve a hasonló minőségű házasság lehet a biztosíték arra, hogy öreg napjainkban is vígan pelenkázzuk dédunokáinkat.

A kutatók szerint azok a férfiak, akik életük során végig házasságban élnek, jóval nagyobb valószínűséggel ünnepelhetik meg hetvenedik születésnapjukat, mint azok, akik elváltak – írja a német nyelvű Die Welt a könyv megjelenése kapcsán. Biztosítékot jelenthet a férfiaknál hetven gyertyára a tortán a stabil munkahely, illetve a tartós, mondhatni szüntelen munka is: azok a férfiak, akik végigdolgozzák életüket, és idős korukban sem hagynak fel vele, szintén magasabb kort érhetnek meg a kutatók szerint, mint akik nyugdíjas éveiket jól megérdemelt pihenéssel töltik.

A nőknél már közel sem ilyen egyértelmű a helyzet, legalábbis ami a házasságot illeti: a nők élettartamát, úgy tűnik, nem befolyásolja, házasságban élnek-e vagy sem – illetve ha mégis, valószínűleg nem azon a módon, ahogy a férfiaknál...

Ami az eredmények alapján viszont egészen egyértelműnek látszik, az az „Ora et labora” mondás igazsága, főképp, ha azt a protestáns erkölcsiség szerint értelmezzük: ugyanis a boldogság a kutatások alapján korántsem bizonyul garanciának, már ami a hosszú életkort illeti. Ugyanis a nemrégiben megjelent angol nyelvű könyv arról számol be, hogy az életútjukon a kutatók által kísért – azaz nyomon követett – , vidám természetű, optimista, az öröm megélésére nagy hajlamot mutató emberek bizony közel sem érnek meg olyan magas életkort, mint azok, akik az óvatosság, a céltudatosság és a munka jegyében élik mindennapjaikat.

Persze, az is meglehet, hogy a rövidebb életű boldogok jóval több örömet élnek meg és át rövidebb életük során, mint az akár igen magas életkornak örvendő mértékletes embertársaik – azonban ezt empirikusan alátámasztani ebben a kutatásban már nem igazán lehet...

Hozzászólások

Brettphiff | 2017-06-13 10:48

wh0cd1563429 cheapest baclofen zoloft discover more
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár