5 tipp szemünk védelméért

Az öt érzékszerve közül melyiket érzi legfontosabbnak? Feltehetően Önnek is, elsőként jut eszébe a látás képessége. Látásunk oly értékes számunkra, hogy nem véletlenül kering számtalan „jó tanács”, tulajdonképpen tévhit arról, hogy mivel tudjuk megvédeni szemünk egészségét, vagy épp ellenkezőleg, mivel teszünk rosszat szemünknek. Ismerje meg a tényeket, amellyel lerántjuk a leplet öt olyan állításról, amelyről már biztosan mindenki...

A fülembe ment valami

Mi a teendő, ha idegen tárgy kerül a szembe, orrba, fülbe? Álljunk neki házilag kiszedni? Milyen veszélyeket rejthet magában, ha nem fordulunk orvoshoz? Mikor milyen módszerekkel próbálkozhatunk házilag? Az alábbiakban választ próbálunk adni ezekre a kérdésekre.

Szem alatti ödéma

Tisztelt Doktor úr! A szemem alatt ödéma alakult ki kb. 3 éve. Azelőtt ébredés után volt csak olyan a szemem, ha nagyon fáradt voltam. Sokféle krémet kipróbáltam, de nem használt. Az ödéma is pajzsmirigy betegség tünete. Lehet, hogy van ilyen megbetegedésem? Igaz más tünetet nem észlelek, de várom a válaszát, mert nagyon kellemetlen, és zavar az ödéma. Köszönöm!

Jobb bokszolók lesznek a barnaszeműek?

Vajon befolyásol-e mást is a szemeink színe azon kívül, hogy hány randimeghívást kapunk egy nap? Nos, a vonatkozó kutatások szerint ha viszonylag szerény mértékben is, de igen.

Új szembetegség

A mai információs társadalomban a számítógépek az élet szinte minden területén jelen vannak. A monitor a televízióhoz hasonlóan működik, lelke a képcső.  A képcső katódja melegítés hatására elektronokat bocsát ki, amelyeket a pozitív anód vonz, és elektromos lemezek irányítanak a képernyőre. A képernyő belső részét fénypor réteg borítja. A fénypor a becsapódó elektronok hatására felvillan (ezért „foszfornak” is hívják).

Szemünk világa

Világszerte 45 millió ember él vakon. Legtöbbjük nem reménykedhet a gyógyulásban, mert olyan részén élnek a világnak, ahol nem állnak rendelkezésre a megfelelő gyógyszerek és szakemberek. A Svájci Vöröskereszt évek óta küzd a fejlődő országokban élő szegények vakságának gyógyításáért: Nepálban, Tibetben, Ghánában, Togón és Malin évente több száz önkéntest képeznek ki a szembetegségek helyben (falusi környezetben) történő kezelésére,...

Cseppentés a gyerek szemébe

Ha a gyerek szemét valami izgatja, vagy kisebb fertőzést kapott, valószínűleg szemcseppet vagy szemkenőcsöt rendel az orvos. Amikor a szemébe cseppentünk, ne várjuk el, hogy ebben együttműködjön, és nyugodtan nyitva tartsa a szemét. Mivel reflexesen pislognia kell, így elfordítja a fejét, amint közeledni látja a cseppentőt.

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár