A kismama 10 kérdése

Címkék: szülés
A kismama 10 kérdése

Szülés előtt a kismama tele van szorongással, különösen abban az esetben, ha az első, csodálatos babáját várja. Ezért azt javasoljuk, hogy a legfontosabb kérdéseket bátran tegye fel kezelőorvosának, szülészének, még jóval azelőtt, hogy kórházba vonul. Így talán oldódnak kicsit félelmei, s arra is marad ideje, hogy férjével közösen felkészüljenek a kis jövevény érkezésére.

 1. Hogyan vélekedik a császármetszésről? Milyen esetekben fordulhat elő, hogy ez a beavatkozás elkerülhetetlenné válik?
 2. Mikor alkalmaz fogós, vákuumos szülést? Melyek ezek előnyei, hátrányai?
 3. Milyen gyakran vezeti le saját maga, személyesen a szülést? Kérjünk találkozót más orvostól is, hogy megbeszélhessük vele a szüléssel kapcsolatos kéréseinket, ha saját orvosunk netán szabadságon lenne, vagy más városban tartózkodna a szülés idején.
 4. Milyen fájdalomcsillapítást ajánl? Mikor javasolja az epidurális érzéstelenítést? Feltétlenül tudassuk az orvossal, ha szeretnénk, ha ezt mellőzné.
 5. Mi a véleménye a magzati CTG alkalmazásáról? Amikor a kismama gépre van kötve, nem kelhet fel, hogy ezzel is enyhítse a vajúdással járó fájdalmakat, viszont ha valamilyen méhösszehúzó gyógyszert, vagy epidurális érzéstelenítést kap, folyamatos gépi ellenőrzés szükséges. Kérdezzük meg az orvost, van-e más lehetőség a magzat folyamatos figyelésére?
 6. Mennyi időt tölt velem a vajúdás alatt? Általában az orvos nem tartózkodik bent végig, de ha szükségünk lenne rá vajúdás közben, biztosan segít.
 7. Hány ember tartózkodhat a szülőszobában vajúdás alatt? Erről elsősorban a kórházi szabályzat dönt, kérdezzünk rá, ha azt szeretnénk, hogy a nővéreken és a férjünkön kívül más is bent legyen a szülés alatt.
 8. A férjem bent maradhat a császármetszés alatt? Ez is a kórházi rendelkezésektől függ.
 9. Rögzíthető-e a szülés videókamerával? Abban az esetben igen, ha a szülő nő, az orvos és a szülésznő beleegyezését adja.
 10. A szülést követően hová kerülök? Van-e lehetőségem választani a kórterem, illetve a „rooming in” szisztéma (azaz mellettem a baba) között?
   

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár