Nem minden szempontból bűvös határ a 37. hét

2011.05.30. - Írta: DÁ

Címkék: szülés terhesség
Nem minden szempontból bűvös határ a 37. hét

Habár az általános feltételezés szerint a terhesség 37. és 41. hete között megszülető babák már szinte mind egészségesen látják meg a napvilágot, de egy új tanulmány szerint már az egy vagy két héttel korábban érkező apróságok esetében is nagyobb a halál kockázata, mint a 41. hétre érkező csecsemők körében. Egy friss amerikai kutatás azt mutatja: egyértelmű, hogy minden egyes további hét az anyaméhben kiemelten fontos a babák egészsége szempontjából.

 

A szakemberek hatalmas mintát vettek alapul vizsgálódásukhoz: összesen 46,3 millió, 1995 és 2006 között a 37. és a 41. hét között érkezett csecsemő születési adatait kutatták át. Habár összességében az újszülöttek halandóságának aránya a fejlett világban szerencsére igen alacsony, a kutatás alapján készült tanulmány megállapítja: miközben a 40. hétre született babák esetében ezerből ketten vesztik életüket, a 37. hétre születetteknél ez az arány már megduplázódik, vagyis négy csecsemő hal meg közülük a születését követő egy éven belül. A kutatók nem vizsgálták külön a szülés módját, vagyis hogy a babák császármetszéssel vagy természetes úton jöttek-e világra, és ugyanígy azt sem, mi volt idő előtti érkezésük oka. Az adatok minden emberi rassz esetében hasonlóak voltak, de a fekete bőrű kisbabák esetében mérték a legkiugróbb arányokat e szomorú téren. Mint a kutatás egyik vezetője fogalmaz, ebben az etnikai körben elfogadhatatlanul magas százalékokat tapasztaltak ezen a téren, ám az okokat egyelőre nem ismerik pontosan.

A kutatást végző orvosok az eredmények tükrében óva intik a várandós asszonyokat attól, hogy idő előtt rá akarják venni orvosukat a szülésre. Ugyanígy nem javasolja a tanulmány a szülészeknek sem, hogy bármilyen apró változás okán vagy netán csak kényelmi okokból előbb megindítsák a szülést. „Nem létezik olyan nő, aki jól érzi magát a terhesség utolsó négy hetében, mert ekkor már minden kényelmetlen. Ennek ellenére nem tesz jót, ha mesterségesen siettetjük a baba érkezését”, fogalmazott az egyik professzor.

Habár hivatalosan általában a 37. hét előtt érkező babákat szokás koraszülötteknek tekinteni, a tanulmány úgy összegzi a helyzetet, hogy a 40. hét előtt történő szülés semmilyen esetben sem tekinthető ideálisnak, amennyiben arra nem az anya vagy a baba életének, egészségének közvetlen megóvása érdekében kerül sor.


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár