A tavasz és a bőrünk

2014.04.30. - Írta: dr. Molnár László, bõrgyógyász

A tavasz és a bőrünk

Tudjuk, érezzük, hogy rövidesen megjön a tavasz. A természet, és ennek szerves része az ember is készül a hosszú tél utáni ismételt újjászületésre, a tavaszi ragyogásra, az éltető meleg napsugárra.
Szervezetünk kiürült vitaminraktárakkal, kifehéredett, száraz bőrrel várja a megváltó tavasz sugarait. Természetesen nekünk embereknek is fel kell készülnünk a tavasz jövetelére, felszámolva a tél esetleges káros hatásait. Bőrünket, mint a külvilággal legjobban érintkező szervünket is fel kell készítenünk a tavasz fogadására.

A tél végére bőrünk rugalmassága sajnos csökken, petyhüdtebbé, szárazabbá válik. A hidegben nehezen ürül a faggyú, ezért szárazabb a bőrünk, és megszaporodik a pórusokat kitöltő, betokolódott mitesszerek száma is.

Bőrszárazság

A kínzó viszketéssel járó enyhe bőrgyulladás különösen gyakran jelentkezik a lábszárainkon, mivel itt eleve kevesebb a faggyúmirigyek száma, mint a szervezet más részein. Ezt a hatást csak fokozza a téli fűtés levegőt szárító hatása. Mivel bőrünk a védő zsír köpenyét részben elvesztette, jobban ki van téve a baktériumok, gombák támadásának. A bőrgyógyászati rendelőkben tavasszal megszaporodnak az allergiás ekcémás, gombás bőrbetegséggel jelentkezők. Különösen idősebb korban eredményezhet a tavaszi bőrszárazság kínzó viszketést. A veleszületetten szárazbőrű (endogén ekcémás) gyermekek is a térd és könyökhajlatokban erősödő gyulladásról, és fokozódó, majdnem elviselhetetlen viszketésről panaszkodnak. A tavaszi, gyakoribb vírus infekciók utáni bőrkiütések száma is megszaporodik. Próbáljuk meg helyreállítani bőrünk védőrétegét. Használjunk bőrtápláló, hidratáló készítményeket gyakrabban. A tisztálkodásnál kerüljük az intenzív, bőrszárító samponok használatát. Ilyenkor célszerű gyakrabban felkeresni a kozmetikusunkat, aki megfelelő módszerekkel felpezsdíti arcunk vérellátását, visszaadja annak rugalmasságát, puhaságát. Idős korban különösen fontos a bőr naponta kétszeri hidratálókrémes kezelése, valamint a bőrt még jobban szárító intenzív szappanos fürdők ritkítása.

Bőrelváltozások

 A bőrgyógyász a kozmetikus segítségével veszi fel a harcot a tavaszra súlyosbodó, a tél végére romló aknés (pattanásos) bőrelváltozások ellen. A kiszáradt, kifehéredett, fényszegény bőrön a kiürült vitaminraktárak következtében is (különösen a „B”-vitamin csoport a fontos) megszaporodnak a pattanások. Ilyenkor fogyasszunk több vitamindús terméket, esetleg vitamin tartalmú tablettákat, és távolítsuk el gyakrabban a pórusokat eltömő faggyúcsapokat a mitesszereket. Nagyon jó hatású lehet az arctisztítás után a mértékletes (heti egyszer) igénybe vett mesterséges fényforrások használata (szolárium). Fontos, hogy megfelelően védekezzünk a tavasszal ugrásszerűen megerősödő UV sugárzás káros hatásai ellen.

Napallergia

Gyakran tapasztaljuk azokon a betegeinken, akik átmenet nélkül, hirtelen kezdik el élvezni az ibolyán túli sugarakban igen gazdag tavaszi napsütést, hogy bőrüket (leginkább a fénynek kitett helyeken) apró, gyulladt, viszkető, kiütések borítják. Ennek oka a népies nyelven „napallergiának” nevezett napfény exanthema. Ilyenkor forduljuk szakorvoshoz, aki megfelelő gyulladáscsökkentő krémekkel, és a napozás visszaszorításával gyógyítja ezt a bőrelváltozást (amely nem keverendő össze a napégéssel, ami a pigmentáció növekedésével később kivédhető). A fény exanthémában szenvedő beteg egész nyáron szenved a kiütésektől, amelyek azonnal megjelennek a naphatás után. Megelőzhetjük ezeket a kellemetlen bőrtüneteket, ha igen lassan, megfelelő magas faktorú fényvédő készítményekkel, mint egy hozzászoktatjuk bőrünket a napsugarak elviseléséhez. Sajnos, sok esetben ez sem elegendő. Ilyenkor forduljunk olyan bőrgyógyászhoz, akinek megfelelő UVB fényforrás áll rendelkezésére. Egy tavasz előtti, télvégi fénykúra „belopja” a szervezetbe a fény elviselését, és ezzel megelőzi a későbbi fényexanthema kifejlődését.
Ne várjuk tétlenül a tavaszt, gondoljunk bőrünkre, előzzük meg a bőrfertőzések kialakulását, védjük meg a tavaszi erős naphatástól, töltsük fel kiürült vitamin raktárainkat, sportoljunk többet a szabad levegőn. Amennyiben ennek ellenére rendellenességet tapasztalunk magunkon, forduljunk háziorvoshoz, vagy bőrgyógyász szakorvoshoz.


Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár