A tavasz és a bőrünk

2014.04.30. - Írta: dr. Molnár László, bõrgyógyász

A tavasz és a bőrünk

Tudjuk, érezzük, hogy rövidesen megjön a tavasz. A természet, és ennek szerves része az ember is készül a hosszú tél utáni ismételt újjászületésre, a tavaszi ragyogásra, az éltető meleg napsugárra.
Szervezetünk kiürült vitaminraktárakkal, kifehéredett, száraz bőrrel várja a megváltó tavasz sugarait. Természetesen nekünk embereknek is fel kell készülnünk a tavasz jövetelére, felszámolva a tél esetleges káros hatásait. Bőrünket, mint a külvilággal legjobban érintkező szervünket is fel kell készítenünk a tavasz fogadására.

A tél végére bőrünk rugalmassága sajnos csökken, petyhüdtebbé, szárazabbá válik. A hidegben nehezen ürül a faggyú, ezért szárazabb a bőrünk, és megszaporodik a pórusokat kitöltő, betokolódott mitesszerek száma is.

Bőrszárazság

A kínzó viszketéssel járó enyhe bőrgyulladás különösen gyakran jelentkezik a lábszárainkon, mivel itt eleve kevesebb a faggyúmirigyek száma, mint a szervezet más részein. Ezt a hatást csak fokozza a téli fűtés levegőt szárító hatása. Mivel bőrünk a védő zsír köpenyét részben elvesztette, jobban ki van téve a baktériumok, gombák támadásának. A bőrgyógyászati rendelőkben tavasszal megszaporodnak az allergiás ekcémás, gombás bőrbetegséggel jelentkezők. Különösen idősebb korban eredményezhet a tavaszi bőrszárazság kínzó viszketést. A veleszületetten szárazbőrű (endogén ekcémás) gyermekek is a térd és könyökhajlatokban erősödő gyulladásról, és fokozódó, majdnem elviselhetetlen viszketésről panaszkodnak. A tavaszi, gyakoribb vírus infekciók utáni bőrkiütések száma is megszaporodik. Próbáljuk meg helyreállítani bőrünk védőrétegét. Használjunk bőrtápláló, hidratáló készítményeket gyakrabban. A tisztálkodásnál kerüljük az intenzív, bőrszárító samponok használatát. Ilyenkor célszerű gyakrabban felkeresni a kozmetikusunkat, aki megfelelő módszerekkel felpezsdíti arcunk vérellátását, visszaadja annak rugalmasságát, puhaságát. Idős korban különösen fontos a bőr naponta kétszeri hidratálókrémes kezelése, valamint a bőrt még jobban szárító intenzív szappanos fürdők ritkítása.

Bőrelváltozások

 A bőrgyógyász a kozmetikus segítségével veszi fel a harcot a tavaszra súlyosbodó, a tél végére romló aknés (pattanásos) bőrelváltozások ellen. A kiszáradt, kifehéredett, fényszegény bőrön a kiürült vitaminraktárak következtében is (különösen a „B”-vitamin csoport a fontos) megszaporodnak a pattanások. Ilyenkor fogyasszunk több vitamindús terméket, esetleg vitamin tartalmú tablettákat, és távolítsuk el gyakrabban a pórusokat eltömő faggyúcsapokat a mitesszereket. Nagyon jó hatású lehet az arctisztítás után a mértékletes (heti egyszer) igénybe vett mesterséges fényforrások használata (szolárium). Fontos, hogy megfelelően védekezzünk a tavasszal ugrásszerűen megerősödő UV sugárzás káros hatásai ellen.

Napallergia

Gyakran tapasztaljuk azokon a betegeinken, akik átmenet nélkül, hirtelen kezdik el élvezni az ibolyán túli sugarakban igen gazdag tavaszi napsütést, hogy bőrüket (leginkább a fénynek kitett helyeken) apró, gyulladt, viszkető, kiütések borítják. Ennek oka a népies nyelven „napallergiának” nevezett napfény exanthema. Ilyenkor forduljuk szakorvoshoz, aki megfelelő gyulladáscsökkentő krémekkel, és a napozás visszaszorításával gyógyítja ezt a bőrelváltozást (amely nem keverendő össze a napégéssel, ami a pigmentáció növekedésével később kivédhető). A fény exanthémában szenvedő beteg egész nyáron szenved a kiütésektől, amelyek azonnal megjelennek a naphatás után. Megelőzhetjük ezeket a kellemetlen bőrtüneteket, ha igen lassan, megfelelő magas faktorú fényvédő készítményekkel, mint egy hozzászoktatjuk bőrünket a napsugarak elviseléséhez. Sajnos, sok esetben ez sem elegendő. Ilyenkor forduljunk olyan bőrgyógyászhoz, akinek megfelelő UVB fényforrás áll rendelkezésére. Egy tavasz előtti, télvégi fénykúra „belopja” a szervezetbe a fény elviselését, és ezzel megelőzi a későbbi fényexanthema kifejlődését.
Ne várjuk tétlenül a tavaszt, gondoljunk bőrünkre, előzzük meg a bőrfertőzések kialakulását, védjük meg a tavaszi erős naphatástól, töltsük fel kiürült vitamin raktárainkat, sportoljunk többet a szabad levegőn. Amennyiben ennek ellenére rendellenességet tapasztalunk magunkon, forduljunk háziorvoshoz, vagy bőrgyógyász szakorvoshoz.

Hozzászólások

| 2011-01-06 10:59

Sajnos az elmúlt időszakban nekem is gyakran gyulladt a torkom. Nekem már nincsenek bölcsesség fogaim!

| 2011-01-06 12:39

Sziasztok! Nekem ugyan nem a bölcsesség fogam miatt de mindig tüszős mandula gyulladásom volt, ki akarták venni a mandulámat, de én nem szeretném. A vérvételt átnézve láttam, hogy a vas elég alacsony a szervezetemben. Utánaolvastam és az immunrendszerben nagyon fontos szerepet játszik a vas. Elkezdtem természetes formában és pezsgőtabletta formájában is szedni és nem jött újra ki a gyulladás. Azóta odafigyelek a vasbevitelemre mogyoróval, májjal, sürgős esetben pezsgőtablettával. Azóta lekopogom nem volt gondom. :-)

Ideg Bajos | 2011-01-12 08:31

mostanában én is szenvedek egy kicsi torokfájástól, de egyenlőre még orvos nélkül kezelem, remélem nem lesz belőle tüszős mandulagyulladás szerintetek mi a legjobb megoldás ilyenkor? hogy biztosan ne legyek betegebb?

Ideg Bajos | 2011-01-17 14:44

nah kész ennyi volt, eddig bírtam orvos nélkül, most már szedem az augmentint, meg az algopyrint.

| 2011-01-17 15:45

nagyon sajnálom .... :( gyors gyógyulást kívánok. Utálom, hogy mindenre az antibiotikum a megoldás :(

| 2011-01-20 11:32

Bioparox torok és orrspray-t próbáld ki, van benne antibiotikum is és vény nélkül kapható. Borzasztó ízű, de hatásos.

| 2011-01-25 22:18

Azt hallottam, hogy torokfajasra a legjobb gyogyir a mez. Es nemcsak torofajasra jo, harem minden masra is. Ezt egy kedves baratom nevezett Micimacko is megerositheti...
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár