Menopausa világnap

2010.10.18. - Írta: Dr. Pap Károly (Magyar Menopausa Társaság)

Menopausa világnap

A menopausa összetett görög szó, „meno” havit „pausa” szünetet, megszűntet jelent, vagyis a „havi menstruáció végleges megszűntét”. Ez a nőknél 50 éves kor körül következik be, 3-5 éves hormonális változás eredményeként. Az átállás a nemi termékenységből a stabil, de alapszintű nemi hormonállapotra 10 évet is kitesz a nők életében. Ez idő alatt a nők életminősége felborul, számos, különböző erősségű és időtartamú panasz jelentkezik.

Legkorábban a pszichés tünetek jelentkeznek; nappali éjszaki hőhullámok, fejfájás, izzadás, kellemetlen szívdobogásérzés, éjszakai alvászavar, nappali gyengeség, idegesség, melyet szervi betegségek követnek. Az addigi nyugodt életük megváltozik, munkahelyi teljesítményük csökken, családi életükben zavar jelentkezhet. Ezek a tünetek csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert szervezetük is erősen megszenvedi ez addig megszokott petefészek ösztrogén hormonjának hiányát. Néhány év alatt a bőr, kötőszövetek gyorsult öregedése észlelhető, vizelettartási nehézségek, hüvely szárazság, sérvképződés indul.

Ismert az a tény is, hogy az ösztrogén - a nemi működésen túl - több mint kettőszáz enzimatikus folyamatot segít a szervezetben, így kiesése működészavarokat idéz elő. Magyarországi statisztikák is alátámasztják, hogy a szív infarktusok aránya 50 éveskor alatt a férfiaknál többszörös, addig 60 éves kórban több nő kap infarktust mint férfi. Ez egyértelműen az ösztrogén védőhatás kiesésének a következménye.

Megkülönböztető diagnózis van menopausa utáni csontritkulásra: postmenopausalis osteoporosis. Ez az összes osteoporosisos alkar, gerinc csigolya, combnyaktörés háromnegyedéhez vezet, mely oka szintén az ösztrogén hiány.

Ezek a tünetek és betegségek a természetes menopausát elérő nők 75%-ban alakulnak ki, és 30%-kuknál súlyos következményekkel járnak. Magyarországon közel 700 ezer nőt érint úgy, hogy számuk évente 40-45 ezerrel gyarapszik. Azon nőknél, akiknél a betegség vagy a műtét útján korábbi életkorban következett be a menopausa, azoknál a súlyos következmények gyakrabban fordulnak elő.

Felvetődik a kérdés lehet-e ez ellen valamit tenni?
Válasz: Igen!

A menopausa világnap célja,hogy felhívja a figyelmet azon nők csoportjára, akik ilyen veszélyeknek vannak kitéve, hogy ebben az életkorban is - talán céltudatosabban – fontos az egészség felmérés, az egészség megőrzés, mely meghatározza a későbbi életkor életminőségét. A nőknél is emelkedik az átlagéletkor, de nem mindegy, hogy ezen éveket egészségben, vagy betegségektől terhelve élik meg.

Ebben a szelemben a menopausa körüli (előtti) években javasolt rizikófelmérést végezni minél több nőnél, hogy kiderüljön részére, személyre szabottan, milyen elváltozásokkal, betegségekkel kell szembenézni. Ma már megfelelő, biztonságos, többszörösen tudományosan kimutatott előnyös kezeléseket alkalmazhatunk a panaszok, veszélyek, eliminálására, betegségek megelőzésére. Hangsúly az egyénre szabott, időben elkezdett, folyamatos ellenőrzés melletti kezelésen van.

Az 1995-ben alakult Magyar Menopausa Társaság, létrehozta a menopausa ambulancia hálózatot – több mint 100 ambulanciát jelent országszerte, melyek letéteményesei menopausa körüli nők szűrésének, kivizsgálásának, kezelésének. Több kampányt indítottunk, melyekkel ezreknek tudtunk segíteni. Az egészségügyet 2007-ben ért leépítés, megszorítás egyik áldozata lett a menopausalis medicina, így menopausális nők igen csekély hányada részesül megfelelő ellátásban.
Ezen a napon fel kívánjuk hívni az érintettek és a döntéshozók figyelmét a népegészségügyi problémára.

 

Dr. Pap Károly
Magyar Menopausa Társaság elnöke


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár