Mi kell a nőnek?

Internetes kutatás a szexuális együttlétek minőségéről

Címkék: szex
Mi kell a nőnek?

A nők 56%-a hetente 2-3 alkalommal vágyik szexuális együttlétre, míg 19 százalékuk hetente egyszer élne nemi életet, és azt is inkább a hétvégén. A férfiasságot a nők 77%-a nem kizárólag az ágyban nyújtott teljesítménnyel méri, és többségük (63%) nem köti feltétlenül az aktus meglétéhez az együttlét minőségét, mert véleményük szerint fontos, hogy egyébként örömet szerezzenek egymásnak” – derült ki a Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport és a Free Association kutatócég legfrissebb felméréséből.

Az  internetes felmérés egy máig kevésbé vizsgált problémakörre helyezte a hangsúlyt: ezúttal a nők szemszögéből vette górcső alá a szexuális kapcsolattal szemben támasztott elvárásokat, a kudarchoz való hozzáállást, valamint a férfiasság mércéjét. Az eredmények választ adtak arra is, hogy a nők érzelmileg hogyan viszonyulnak a szexualitáshoz, illetve a párkapcsolatban rájuk háruló szerephez. A párkapcsolati krízisek gyakorta lehetnek szexuális eredetűek, és bár a férfiakról köztudott, hogy mennyire nehezen dolgozzák fel a szexuális kudarcot, a nők témához való hozzáállása ma még kevéssé ismert. Pedig a partnerek nem csupán elszenvedői az olyan szexuális problémáknak, mint pl. a merevedési zavar, de a gyógyulásban, kezelésben betöltött szerepük sem elhanyagolható.
 

„Mi­nő­sé­gi” sze­ret­ke­zés a szá­mok tük­ré­ben

A szexuális zavart, azon belül is a merevedési zavart nem azonos módon éli meg a férfi és partnere. A hölgyek véleménye sokkalta árnyaltabb. A közel 1000 válasz alapján feldolgozott eredmények szerint a nők mintegy fele (a férfiaknál lényegesen többen) a probléma közös megbeszélését akkor is fontosnak és célravezetőnek tartja, ha még nem tapasztalt ilyen problémát a partnerével. Az életkor emelkedésével párhuzamosan kis mértékben növekszik azoknak az aránya, akik tabunak érzik a merevedési zavart, a férfiakhoz képest azonban ez még mindig alacsonyabb szám. A válaszadók 42%-a tapasztalt már merevedési zavart a partnerénél, és a kor előrehaladtával nőtt a probléma előfordulásának gyakorisága. Ennek ellenére a hölgyek inkább pszichés okokra vezetik vissza a merevedési zavart és mindöszsze 8%-uk tulajdonítja szervi eredetűnek a problémát. Ez azért is lényeges, mert a potenciazavar 80%-ban olyan szervi problémák tüneteként jelentkezik, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás vagy cukorbetegség, amelyek az erektilis diszfunkció korai kezelésével egyidőben diagnosztizálhatók, és még időben kezelhetők. Magyarországon egyre többen fordulnak szakemberhez, de jelenleg mindössze a férfiak 10%-a részesül kezelésben. Sokan szemérmességből, félelemből, vagy tájékozatlanságból olyan tabuként kezelik ezt a kérdést, amelyről azt hiszik, majd megoldódik magától. „Ilyenkor talán nem árt a partner támogatása, megértő hozzáállása, mert egy nő is sokat segíthet az első lépés megtételében. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már kezelhető problémáról van szó és a hazai gyakorlat, az andrológus központok felkészültsége Európa-színvonalú körülményeket biztosít az érintettek számára.” – nyilatkozta a Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport magyarországi alapítója és elnöke dr. Papp György andrológus professzor. Talán ennek köszönhetően derült ki a kutatásból, hogy korosztályra és merevedési panaszra való tekintet nélkül a nők többsége azonos módon gondolkodik: a szexuális élet zavarairól, annak okairól és a lehetséges, megbízható kezelés módjairól a jelenleginél több közérthető tájékoztatás kellene. Akkor ugyanis a hölgyek az orvosi segítséget sajátos eszközeikkel is támogatnák. 

Az ide­á­lis gyógy­mód

A hölgyek többsége szerint a férfiasság nem csupán az „állóképességen” múlik. Bizonyos esetekben azonban már a nők is szükségét érzik külső segítség bevonásának. Ebben a helyzetben ideálisnak tartanának egy olyan megoldást, amely hosszú hatástartama miatt diszkrét és tervezési kötöttségektől mentes lehetőséget biztosít a szexuális élet helyreállítására. A válaszadók többsége (63%) ideális gyógymódként örömmel venne partnerénél egy kötöttségektől mentes, a természetes nemi élet lehetőségét nyújtó terápiát. További elvárás ezzel kapcsolatban, hogy ne a terápia irányítsa a szexuális életüket, ne lehessen észrevenni, hogy a férfi annak segítségével érte el a merevedést. Ennek a módszernek az a lényege, hogy bármikor és gyorsan bekövetkezik a merevedés, méghozzá bizonyos időn belül akár több alkalommal is. A kitöltött kérdőívek tanúsága szerint leginkább üdvözlendő terápiaként az érintett hölgyek 57%-a, a nem érintettek 64%-a hosszú hatástartamú, akár 36 órán át hatékony terápiára voksolna. A megkérdezettek 36%-a pedig kizárólag e mostani kérdőívből értesült arról, hogy a merevedési zavarra egyáltalában létezik gyógymód. A terápia alappilléreként részükről a megértést, az együttérzést és a türelmet hangsúlyozzák, javasolják.

Hozzászólások

gaga petya | 2021-11-28 09:26

Szimbiózisban kell lennie a kettőnek egymással és fontos a külső megjelenés is. Legjobb mellplasztika szolgáltatás Budapesten https://www.drfalus.hu/kezeleseink/mellplasztika-mellnagyobbitas
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár