Mi kell a nőnek?

Internetes kutatás a szexuális együttlétek minőségéről

Címkék: szex
Mi kell a nőnek?

A nők 56%-a hetente 2-3 alkalommal vágyik szexuális együttlétre, míg 19 százalékuk hetente egyszer élne nemi életet, és azt is inkább a hétvégén. A férfiasságot a nők 77%-a nem kizárólag az ágyban nyújtott teljesítménnyel méri, és többségük (63%) nem köti feltétlenül az aktus meglétéhez az együttlét minőségét, mert véleményük szerint fontos, hogy egyébként örömet szerezzenek egymásnak” – derült ki a Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport és a Free Association kutatócég legfrissebb felméréséből.

Az  internetes felmérés egy máig kevésbé vizsgált problémakörre helyezte a hangsúlyt: ezúttal a nők szemszögéből vette górcső alá a szexuális kapcsolattal szemben támasztott elvárásokat, a kudarchoz való hozzáállást, valamint a férfiasság mércéjét. Az eredmények választ adtak arra is, hogy a nők érzelmileg hogyan viszonyulnak a szexualitáshoz, illetve a párkapcsolatban rájuk háruló szerephez. A párkapcsolati krízisek gyakorta lehetnek szexuális eredetűek, és bár a férfiakról köztudott, hogy mennyire nehezen dolgozzák fel a szexuális kudarcot, a nők témához való hozzáállása ma még kevéssé ismert. Pedig a partnerek nem csupán elszenvedői az olyan szexuális problémáknak, mint pl. a merevedési zavar, de a gyógyulásban, kezelésben betöltött szerepük sem elhanyagolható.
 

„Mi­nő­sé­gi” sze­ret­ke­zés a szá­mok tük­ré­ben

A szexuális zavart, azon belül is a merevedési zavart nem azonos módon éli meg a férfi és partnere. A hölgyek véleménye sokkalta árnyaltabb. A közel 1000 válasz alapján feldolgozott eredmények szerint a nők mintegy fele (a férfiaknál lényegesen többen) a probléma közös megbeszélését akkor is fontosnak és célravezetőnek tartja, ha még nem tapasztalt ilyen problémát a partnerével. Az életkor emelkedésével párhuzamosan kis mértékben növekszik azoknak az aránya, akik tabunak érzik a merevedési zavart, a férfiakhoz képest azonban ez még mindig alacsonyabb szám. A válaszadók 42%-a tapasztalt már merevedési zavart a partnerénél, és a kor előrehaladtával nőtt a probléma előfordulásának gyakorisága. Ennek ellenére a hölgyek inkább pszichés okokra vezetik vissza a merevedési zavart és mindöszsze 8%-uk tulajdonítja szervi eredetűnek a problémát. Ez azért is lényeges, mert a potenciazavar 80%-ban olyan szervi problémák tüneteként jelentkezik, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás vagy cukorbetegség, amelyek az erektilis diszfunkció korai kezelésével egyidőben diagnosztizálhatók, és még időben kezelhetők. Magyarországon egyre többen fordulnak szakemberhez, de jelenleg mindössze a férfiak 10%-a részesül kezelésben. Sokan szemérmességből, félelemből, vagy tájékozatlanságból olyan tabuként kezelik ezt a kérdést, amelyről azt hiszik, majd megoldódik magától. „Ilyenkor talán nem árt a partner támogatása, megértő hozzáállása, mert egy nő is sokat segíthet az első lépés megtételében. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már kezelhető problémáról van szó és a hazai gyakorlat, az andrológus központok felkészültsége Európa-színvonalú körülményeket biztosít az érintettek számára.” – nyilatkozta a Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport magyarországi alapítója és elnöke dr. Papp György andrológus professzor. Talán ennek köszönhetően derült ki a kutatásból, hogy korosztályra és merevedési panaszra való tekintet nélkül a nők többsége azonos módon gondolkodik: a szexuális élet zavarairól, annak okairól és a lehetséges, megbízható kezelés módjairól a jelenleginél több közérthető tájékoztatás kellene. Akkor ugyanis a hölgyek az orvosi segítséget sajátos eszközeikkel is támogatnák. 

Az ide­á­lis gyógy­mód

A hölgyek többsége szerint a férfiasság nem csupán az „állóképességen” múlik. Bizonyos esetekben azonban már a nők is szükségét érzik külső segítség bevonásának. Ebben a helyzetben ideálisnak tartanának egy olyan megoldást, amely hosszú hatástartama miatt diszkrét és tervezési kötöttségektől mentes lehetőséget biztosít a szexuális élet helyreállítására. A válaszadók többsége (63%) ideális gyógymódként örömmel venne partnerénél egy kötöttségektől mentes, a természetes nemi élet lehetőségét nyújtó terápiát. További elvárás ezzel kapcsolatban, hogy ne a terápia irányítsa a szexuális életüket, ne lehessen észrevenni, hogy a férfi annak segítségével érte el a merevedést. Ennek a módszernek az a lényege, hogy bármikor és gyorsan bekövetkezik a merevedés, méghozzá bizonyos időn belül akár több alkalommal is. A kitöltött kérdőívek tanúsága szerint leginkább üdvözlendő terápiaként az érintett hölgyek 57%-a, a nem érintettek 64%-a hosszú hatástartamú, akár 36 órán át hatékony terápiára voksolna. A megkérdezettek 36%-a pedig kizárólag e mostani kérdőívből értesült arról, hogy a merevedési zavarra egyáltalában létezik gyógymód. A terápia alappilléreként részükről a megértést, az együttérzést és a türelmet hangsúlyozzák, javasolják.

Bezár