Nem csak a gyerekek betegsége az ekcéma

- Írta: Veress Pálma

Nem csak a gyerekek betegsége az ekcéma

Az ekcémát elsősorban a kicsik betegségeként szokás emlegetni, pedig felnőttkori változata is létezik, és számos embert érint igen kellemetlenül. A gyermekkori ekcéma leginkább tej- és tojásallergiával veszi kezdetét, ami mellé később bőrtünetek is járulnak. A közhiedelemmel ellentétben ilyenkor még nem allergiás reakciókról, hanem veleszületett bőrtünetekről van szó: a kicsik túlérzékenyek a kozmetikumokkal, tisztításban használt kemikáliákkal szemben. A felnőttkori ekcéma ezzel szemben már szinte mindig allergiás reakció.

Ami a legkisebbeket illeti, a kisbabáknál elsősorban a karokon és a lábakon jelennek meg a tipikus ekcémás elváltozások, a totyogó gyerekeknél pedig főleg a hajlatokban jellemzőek a kiszáradt, hámló, égő és kellemetlenül viszkető foltok. A felnőtteknél a tünetek az irritált bőrfelületeken jelennek meg. Egyéni adottságoktól függően felnőtt korban számos anyag válthat ki ekcémás bőrreakciókat, de leggyakrabban műszálas anyagokról, fémekről – tipikusan bizsu ékszerek anyagairól –, gumiról, fémekről vagy olajról van szó.

Az ekcémát korántsem tanácsos annyival leírni, hogy esztétikai kellemetlenség, netán enyhe viszketés: a végső stádiumban már elsősorban bőrgyulladást jelent a betegség, a hámszövet bereped, vérzik, így megnő a fertőzésveszély is, hiszen sokkal könnyebben be tudnak jutni a kórokozók a sérült hámréteg alá. Ebben az esetben a baktériumok, gombák akár az egész testfelületet ellephetik.

A kicsik esetében – éppen azért, mert érzékenységről, nem pedig allergiáról beszélünk – bajos a védekezés: a legtöbben az immunrendszer fejlődésével és erősödésével párhuzamosan óvodáskorra kinövik az ekcémát, az azonban bizonyított, hogy aki kiskorában ekcémás volt, az felnőttként is nagyobb eséllyel lesz az, és hajlamosabb a légúti allergiás elváltozásokra is. Ez nagyjából az emberek negyedét-ötödét érinti.

Felnőttkorban az allergént kell megtalálni, és miután megszakítottuk vele a kapcsolatot, megkezdődhet a kezelés, ami elsősorban krémekkel, allergiagyógyszerekkel történik. Mivel azonban ezek a készítmények jellemzően szteroidot tartalmaznak, túl sokáig nem tanácsos őket alkalmazni. A hétköznapi védekezés egyébként is bonyolult, hiszen bizonyos allergéneket igen nehéz vagy szinte lehetetlen elkerülni. Amennyiben nem fogyasztunk erősen fűszeres ételeket, sok alkoholt és nem dohányzunk, azzal is segítünk magunkon, ezek ugyanis semmiféle bőrbetegség esetén nem javallottak. Az ekcémás megbetegedések többsége egyébként krónikus, vagyis akár éveken át is fennállhatnak.


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár