Reggeli rosszullét: a gyömbér és a B6 vitamin sem csodaszer

2011.05.11. - Írta: DÁ

Reggeli rosszullét: a gyömbér és a B<sub>6</sub> vitamin sem csodaszer

A gyömbér régóta ismert ellenszere a gyomorbántalmaknak, hasfájásnak, hiszen egyik összetevője, a 6-gingerol ellazítja az emésztés során használt izmokat, és segít gyorsítani a folyamatokat. Kutatások igazolják, hogy mind a gyömbérből készített tabletták, mind a friss gyömbérgyökér enyhíti a tengeribetegséget, illetve az émelygés más formáit is. Érdekes ugyanakkor, hogy a terhesség korai szakaszában olyannyira jellemző reggeli rosszullétek esetében már nem ilyen egyértelmű a jótékony hatás.

Amerikai kutatók az ébredés utáni hányinger és rosszullét lehetséges ellenszereit vizsgálva jutottak arra a megállapításra, habár a gyömbér tényleg áldásosan befolyásolja a különböző hasfájásokat, sok várandós nő esetében mégis hatástalan marad. A vizsgálatok keretében különböző anyagok hatását vették górcső alá a terhesség első húsz hetében járó hölgyeknél. Miközben a gyömbér tökéletes gyógyír a tengeribetegségre vagy a nehéz ételek elfogyasztása után érzett hascsikarásra, sőt, még a kemoterápia során jelentkező hányingert is csökkenti, a terhes nőknél csupán korlátozott és egyáltalán nem általános eredményeket sikerült általa elérni.

A reggeli rosszullétek ellen szintén gyakran javasolják a B6 vitamin szedését, jelen kutatás szerint azonban ettől sem szabad mindenkinek csodát várnia. Számos nőnél hatásosnak bizonyult, és csökkentette az émelygést, másoknál viszont egyáltalán nem javított a helyzeten, és nem múltak el tőle a reggeli hányingerrohamok. Még az akupunktúrás kezelések sem bizonyultak száz százalékosan megbízhatónak ebben a tekintetben. Az amerikai szakemberek így aztán azt javasolják a rosszullétekkel küszködő nőknek, hogy orvosukkal konzultálva próbálják ki, náluk melyik megoldás bizonyul működőképesnek, de feltétlen sikerben semmiképpen se reménykedjenek. Jó hír ugyanakkor, hogy sem a gyömbérnek, sem a B6 vitaminnak nincsenek káros mellékhatásai, vagyis egy kísérletet mindenképpen megér a dolog.

A terhesség első trimeszterében jellemző émelygés pontos háttere a mai napig nem tisztázott. A rosszullétek valószínűleg összefüggésben állnak a HCG hormon vérben mérhető szintjével, ez ugyanis ebben a szakaszban a legmagasabb. Más magyarázatok szerint a méh falába ágyazódó megtermékenyített petesejt olyan anyagokat bocsát a vérbe, amelyek a szervezetben idegen anyagként hatnak, így a test hányással próbál tőlük megszabadulni, amíg nem sikerül hozzájuk megfelelően adaptálódnia. Megint mások lelki okokat sejtenek a háttérben.

Annyi azonban bizonyos, hogy a rosszulléteket nem lehet elmulasztani, legfeljebb enyhíteni – de mint a fenti példa is mutatja, nagyban eltérő, kinél melyik módszer válik be.

 


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár