Sporttal a rák ellen

2011.02.04.

Sporttal a rák ellen

A napokban Genfben megrendezett Rákellenes Világnapon a WHO közzétette új ajánlásait is. A világszervezet hangsúlyozta a testmozgás és a rákos megbetegedések közötti negatív kapcsolat jelentőségét. Ennek lényege, hogy minél rendszeresebb és intenzívebb testmozgást végez valaki, annál kisebb eséllyel esik áldozatául a ráknak.

„A fizikai inaktivitás fontos szerepet játszik többek között bizonyos rákos megbetegedések kialakulásában is” – mondta Dr. Ala Alwan, a WHO helyettes főigazgatója. „A fejlett országokban a mozgásszegény életmód a negyedik helyen szerepel a haláloki statisztikákban” – hangsúlyozta.

Az WHO adatai szerint a világ teljes népességének 31 %-a tesped, és nem kis részben ez áll annak a megdöbbentő számadatnak a hátterében, hogy 2008-ban a mellrák félmillió nő életét követelte, a vastagbélrák pedig több mint hatszázezer emberét.

A WHO új ajánlásai szerint hetente legkevesebb két és fél óra mérsékelt intenzitású aerob fizikai aktivitás szükséges ahhoz, hogy hatása protektív legyen; ezzel viszont nemcsak a rákos megbetegedések, hanem a cukorbetegségnek és a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikóját is jelentősen csökkenthetjük.

A mozgásszegény életmód egyre több országban jelent az egész népességre nézve problémát. Professzor Chris Wild, az IARC igazgatója így nyilatkozott: "A fizikai inaktivitás problémája közegészségügyi szempontból is igen nagy jelentőségű; az életmódváltoztatás így nemcsak egyéni, hanem társadalmi szinten is kihívást jelent.”

A tüdő-, emlő-, gyomor-, máj-és vastagbélrák világszerte növekvő mértékben szedi áldozatait, és ez a tendencia az elkövetkező években bizonyosan változatlan marad. Mindaddig pedig, amíg a problémára nem születik társadalmi szintű megoldás, egyedül az egyének tehetnek valamit önnön védelmükben.

A WHO ajánlása elsőre talán rémisztő lehet annak, aki irtózik a sporttól. Azonban ha a 150 percet egy egész hétre elosztjuk, már nem is tűnik olyan soknak az ajánlásban meghatározott idő. Akinek pedig nincs kedve az elliptikus trénerhez, akár kiadós, tempós kutyasétáltatással is teljesítheti a napi penzumot.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár