1 2
33 találat 2 oldalon

Hogyan döntsük el, hogy allergia vagy megfázás?

A fájdalom, az irritáció, a duzzanat mind a torokfájás gyakori tünetei. Az allergia vagy a megfázás, esetleg más légúti fertőzések mind ilyen fájdalmat okoznak. Ha pedig tudjuk, mi váltja ki a torokfájást, hatékonyabban lehet kezelni.

10 természetes mód az allergia legyőzésére

Végre beköszöntött a naptári tavasz. Ennek apropóján pedig érdemes néhány szót ejtenünk az allergiáról is, hiszen sosem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a szezonra. Azonban nem minden esetben szükséges azonnal orvoshoz és gyógyszerekhez fordulni. Kezdésnek tökéletes megoldást jelenthet ez a rövid útmutatónk, aminek a segítségével természetes módszerekkel veheti fel a harcot az allergia ellen. 

A tartós smink allergiát okozhat!

A tartós smink, ami lényegében a kozmetikumokat (szemceruza, ajakrúzs) helyettesítő tetoválás, némelyeknek komoly problémákat okozhat, különösen akiknél korábban allergia fordult elő – derül ki egy új tanulmányból.

Nyári jótanácsok allergiásoknak

Allergia, azaz másként reagálni. Jelenleg hazánkban minden 10-15. ember szenved ennek a betegségnek valamilyen formájától, amely az életkor bármely szaka-szában jelentkezhet. A kifejezés csaknem száz esztendeje használatos az orvosi nyelvben, ám a köztudatba csak az utóbbi évtizedben került, szinte egyik pillanatról a másikra ismertté vált. Sajnos, egyre többen szenvednek ettől a civillizációs betegségtől és mutatnak túlérzékenységi reakciót valami iránt....

Támad a parlagfű

A legagresszívabb. Az összes allergiát kiváltó fű, fa, virág közül a parlagfű okozza a legtöbb álmatlan éjszakát és gyötrelmes nappalt, ez a növény váltja ki az allergia legkínzóbb tüneteit: orrfolyást, szemkönnyezést, tüsszögést, fulladást. Betegek millióinak keseríti meg az életét.

Ha irritál kedvencünk szőre…

A házikedvencek okozta allergiáért leggyakrabban bizonyos fehérjék felelnek, és elsősorban a macskák esetében kell tartani hasonló megbetegedésektől. Attól viszont ne féljünk, hogy kisgyerek közelében állatot tartsunk.

Milliók betegsége

Ha valakinek váladékozik az orra, és nehezen kap rajta keresztül levegőt, azt mondjuk: náthás. Ha ezek a tünetek csak néhány napig tartanak, elfogadjuk, hogy „megfáztunk”. A „megfázás” a valóságban minden esetben valamilyen – többnyire vírussal történő – cseppfertőzést jelent. A kórokozók közül talán leggyakoribb az ún. „common cold” vírus, amely akár hónapokig is szunyókálhat az orr nyálkahártyában, anélkül hogy észrevehetnénk, majd...

Nem véd meg a szoptatás az ekcémától?

A hosszú anyatejes táplálás híveinek visszatérő érve, hogy a sokáig tartó szoptatás többek között az ekcémával szemben is védelmet nyújt a kicsik számára. Egy új kutatás szerint azonban mindez nem bizonyítható.

Tiltott gyümölcsök

Az allergia, okozza bármi is, minden esetben a szervezet védelmi apparátusának a normálistól eltérő kóros működését, az immunrendszer túlműködését jelenti. Különböző típusú allergiákat – és allergéneket – ismerünk, ezek közül csak az egyik az ételallergia. Száz gyermekből hat szenved valamilyen fajta ételallergiától, szerencsére a gyerekkorukban ételallergiások betegségüket felnőttkorukra többnyire kinövik.

Allergiás bőrgyulladás

Az allergiás betegségek mögött húzódó genetikai háttér mára egyértelműen bizonyított: ha mindkét szülő beteg, gyermeküknél sokkal magasabb valamilyen allergiás megbetegedés kialakulásának rizikója, mintha csak az egyik szülő lenne allergiás, vagy egyik sem. Az atópiás dermatitisznek nevezett bőrgyulladás mögött is részint örökletes háttér húzódik...

Az allergia, ami ellen alig lehet védekezni

Habár az idei tél első másfél hónapja nem éppen a farkasordító hideg miatt vált emlékezetessé, így januárban mindenképpen érdemes néhány szót ejteni egy olyan betegségről, amely napjainkban egyre gyakoribb, ez pedig nem más, mint a hidegallergia.

Az allergiás nátha

Felmérések és becslések szerint Magyarországon minden tizedik ember szenved e betegség valamilyen formájában. Az allergiás betegségek pontos oka ismeretlen. Nem fertőző, a betegségre való hajlam genetikusan öröklődik. Maga az allergiás betegség nem öröklődik, de a családi halmozottság egyértelműen kimutatható. Bizonyos adatok szerint az allergiás szezonban való születés növeli az allergiás betegség kialakulásának veszélyét. Az allergiás betegekben...

Kellemetlen nyári társak

A nyár kánikulai és viharos napjai egyaránt kedveznek a különböző rovaroknak, élősködőknek, akik akár a strandon, akár otthonunkban kellemetlen ellenfeleinkké válhatnak ezekben a hetekben. Nem mindegy persze, hogy szúnyog, darázs vagy valami más csíp/szúr/mar meg minket.

Még ma is rejtélyes a napallergia pontos háttere

Habár igen komoly következményekkel járhatnak, még ma sem tudjuk pontosan, milyen mechanizmusokon keresztül jelentkeznek a napallergiás reakciók. Annyi bizonyos, hogy ezeket az UV-sugárzás okozza, de a közvetlen allergén, illetve a kialakulás pontos folyamata ismeretlen.

Depresszióhoz vezet az allergia?

A tavasz és a nyár a tüsszögés, a szipogás és a köhögés időszaka. Az allergiások számára mindez eleve roppant kellemetlen, még rosszabb hír azonban, hogy a szezonális allergiák pszichológiai szempontból is károsak lehetnek. Egyre több kutatás alapján állítják azt a szakemberek, hogy az allergia összefüggésben áll a depresszióval, vagy legalábbis növeli annak kockázatát.

Nem mindegy, hogy asztma vagy egyéb betegség

Az allergiára hajlamos egyéneknél az asztma kialakulását elsősorban genetikailag öröklött gének határozzák meg, és csak kisebb részben a környezeti hatások – igaz, a modern ember életmódja következtében több ma az ilyen típusú megbetegedés, mint évszázadokkal ezelőtt.  

Szem alatti ödéma

Tisztelt Doktor úr! A szemem alatt ödéma alakult ki kb. 3 éve. Azelőtt ébredés után volt csak olyan a szemem, ha nagyon fáradt voltam. Sokféle krémet kipróbáltam, de nem használt. Az ödéma is pajzsmirigy betegség tünete. Lehet, hogy van ilyen megbetegedésem? Igaz más tünetet nem észlelek, de várom a válaszát, mert nagyon kellemetlen, és zavar az ödéma. Köszönöm!

Tavasszal sem kell feltétlenül belerokkannunk az allergiába

Küszöbön a tavasz, és vele együtt egyre közelebb kerülünk az allergiaszezonhoz is. Nem szükségszerű azonban, hogy a virágok nyílásával, a fák lombosodásával egyenes arányban kerüljünk egyre rosszabb állapotba, igenis lehetséges megelőző óvintézkedéseket tenni.

Hidegallergia vagy hő allergia?

Tiszteletem Doktor Úr! A hidegallergiával kapcsolatban lenne egy kérdésem. A cikket olvasva, csalánkiütésszerű bőrelváltozást ír, és azt, hogy a meleg helyiségbe érve ezek enyhülnek. Az orvosom nekem is hidegallergiát állapított meg, de az én tünetem majdhogynem, épp az ellenkezője. Mindkét szemem alatt hatalmas vörös vizenyős duzzadás, a mi ég, viszket forró, és fáj. A kinti hideg nagyon jóleső hűsítő érzés, de ha bemegyek egy meleg helyiségbe,...

Itt az őszi allergiaszezon

A különböző növényallergiákat elsősorban a tavasszal szokás összekötni, pedig az ősz hasonlóan kritikus ilyen szempontból. Ráadásul a természetes folyamatokra gyakran az olyan mesterséges tényezők is rátesznek egy nagy lapáttal, mint például a fűtés.
1 2
33 találat 2 oldalon

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár