Tavaszi bőrápolás

- Írta: dr. Daróczy Judit, bőrgyógyász

Címkék: bőr herpesz
Tavaszi bőrápolás

Szervezetünk érzékeli az évszakok változását. A tavasz közeledtével általános panasz a „tavaszi fáradtság”, aminek az a magyarázata, hogy a téli hónapokban kevesebb a napfény, más a táplálkozás, kevesebb a mozgás. Mindezek a hatások befolyásolják az egész szervezet, így a bőr állapotát is. Milyen panaszokkal jönnek betegeink a bőrgyógyászati rendelőbe és milyen tanácsokat adunk?

Visz­ke­tő, hám­ló bőr

A téli hónapokban kissé lelassult a felső hámréteg megújulása, és a hám természetes zsírozását végző faggyúmirigyek működése is. A hám kiszáradását a fűtés is fokozza. Legszembetűnőbb a száraz, hámló bőr a háton és a lábszár feszítő felszínén. A száraz bőr viszket, ami nagyon kellemetlen érzés, a vakarás pedig a bőr felsebzéséhez, és ezt követő gyulladáshoz vezethet. Javasolt: a végtagok dörzskefés lemosása, az arcon peeling, ami eltávolítja a felesleges hámréteget. Száraz bőrre ajánlott tonic folyadék, 2-3 hétig mosdás után. Ez a folyadék tisztítja, és vízzel telíti a hám felső rétegeit.

A szo­lá­ri­um túl­zott hasz­ná­la­ta

A szolárium szárítja a bőrt, és ezért a száraz bőrön könnyebben megtelepednek a gombák és a baktériumok. A következmény az, hogy a barna bőrön 1-2 cm nagyságú fehéres foltok keletkeznek, enyhe hámlás kíséretében, leggyakrabban a háton, vállon, felkaron, ami esztétikailag nagyon zavaró. Javasolt: gombaellenes ecsetelő naponta 2 alkalommal, valamint a szolárium használatának kihagyása 3-4 hétig.

Gyul­ladt, visz­ke­tő bőr

A sapka, a kalap viselése kiváltja, hogy a homlok-hajasfejbőr határán – az arra hajlamos, enyhén zsíros bőrűeknél – az egyébként panaszt nem okozó baktériumok olyan mértékben elszaporodjanak, ami gyulladást hoz létre. Az éles határú, élénkvörös bőrgyulladás hámlik, viszket, kezelés nélkül a bőr fokozatosan megvastagszik. Tanácsos bőrgyógyászt felkeresni! A házi patikából ugyanis olyan krémek kerülhetnek elő, amelyek tovább rontják a tüneteket! Javasolt: korpásodás elleni hajsampon használata.

A na­po­zás ha­tá­sa

A kora tavaszi nap csábító, de akkor sem szabad elfelejtkezni a legfontosabb előírásokról: a sminket gondosan el kell távolítani a bőrről, dezodorok, parfümök használata sem tanácsos, mert olyan anyagokat tartalmaznak, amik fényérzékenységet okoznak. Emiatt foltos napégés, és következményes bőrfoltosodás lehetséges. Javasolt: vízzel letisztított bőr, UV besugárzás ellen védő krém.

Nö­vé­nyek okoz­ta al­ler­gi­ás re­ak­ció

Az első kirándulások a zöldben kellemetlen meglepetést okozhatnak, mert vannak olyan növények, amelyek a csupasz bőrrel érintkezve, a nap hatására ijesztő reakciót okoznak: élénkvörös bőr, hólyagok, égő-fájdalmas érzés. Javasolt: a bőrgyógyászati ügyelet hatékony kezelést ad.

Ro­var­csí­pés

Tavasszal a pók csípés a leggyakoribb. A támadás nem ritkán észrevétlen marad, csak a fájdalmas, gyorsan növekvő csalángöb, bőrgyulladás utal az eredetére. Javasolt: a fájdalmas duzzanat jegelése. Fontos tanács, hogy aki tud arról, hogy érzékeny a rovarok csípésére, kerülje azokat a helyzeteket, amikor csípés érheti, és mindig legyen nála olyan gyógyszer, amit orvosa írt az ilyen esetekre!

Ví­rus­fer­tő­zé­sek

A herpesz vírus fertőzések gyakoribbak kora tavasszal. Elsősorban a herpesz vírus okozta ajak-herpesz jelentkezik. Az ajakpíron és a határos bőrön megjelenő csoportos hólyagocskák fájdalmasak, és tudni kell, hogy ez az állapot fertőző! Javasolt: gyors, hatékony kezelés csökkenti a szövődményeket. A napozás kerülendő.


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár