B1-vitamin
Hőérzékeny, vízben oldódó vitamin. Nem tárolódik a szervezetben, ezért beviteléről minden nap gondoskodni kell. Elsősorban a szénhidrátok anyagcseréjében játszik kiemelt szerepet, főleg az agyban, az idegsejtekben és az izmokban. Hatásossága fokozódik, ha egyéb B-vitaminokkal együtt alkalmazzuk.
Hatásai:
Elősegíti a növekedést, segíti a szénhidrátok (cukrok) emésztését és energiára történő felhasználását, fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését, segíti az övsömör tüneteinek enyhítését, gyógyulását.
Hiányának következményei:
Hiányában az izmok ereje gyengül, fokozódik a fizikai kimerülésre való hajlam, az izületekben reumaszerű fájdalmak alakulnak ki. További hiánytünetek: idegfájdalmak, álmatlanság, fejfájás, az emlékezőképesség (szellemi teljesítőképesség) csökkenése, heves szívdobogás, ingerlékenység. A hiánytünetek fokozottan jelentkeznek krónikus alkoholistáknál (szellemi leépülés, bizonytalan járás, izomgyengeség, emésztési zavarok, májkárosodás). Hiánytüneteket okoz a túlzott szénhidrát fogyasztás is.
Előfordulása a tápanyagokban:
Élesztő, vagy élesztőt tartalmazó készítmények, teljes kiőrlésű liszt, gabonamagvak, a szemes termékek csírája, dió, mogyoró, gesztenye, tej, sajt, tojássárgája, lencse, bab, borsó, paradicsom, cékla, burgonya, káposzta, sárgarépa, saláta, uborka, máj, vese, szív. Hatását csökkentik: főzés, sütés, kávé, alkohol, élelmiszereket tartósító eljárások, a gyomorsavat közömbösítő szerek.
B2-vitamin
Vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin. A szervezetben nem tárolódik, ezért beviteléről naponta kell gondoskodni. Kevésbé hőérzékeny, mint a B1-vitamin.
Hatásai:
Segíti a növekedést, egészségessé teszi a bőrt, a hajat és a körmöket, elősegíti a száj, az ajak és a nyelv gyulladásainak gyógyulását, javítja a látást, csökkenti a szem kifáradását, egyéb vitaminokkal együtt kedvezően befolyásolja a szénhidrátok és a fehérjék anyagcseréjét, elősegíti a vérképzést.
Hiányának következményei:
Száraz ajak, a száj sarkában berepedések, nyelvégés, bőrgyulladás, nyelési zavarok. Hiánya fokozza a vérszegénységet.
Előfordulása a tápanyagokban:
Élesztő, vagy élesztőt tartalmazó készítmények, tej, sovány sajt, gabonamagvak, búzacsíra, barna kenyér, kukorica, burgonya, saláta, káposzta, cukorborsó, paradicsom, paraj, aszalt szilva, gyümölcsök.
B3-vitamin
Vízoldékony vitamin. B1, B2, B3-vitaminok jelenlétében a szervezet maga is elő tudja állítani.
Hatásai:
Növeli a szervezet energiáját a táplálék kedvező hasznosítása útján, enyhíti az emésztőrendszer zavarait, egészségessé teszi a bőrt, javítja az agy és a perifériás idegrendszer működését, nélkülözhetetlen a nemi hormonok, a mellékvese, a pajzsmirigy és a hasnyálmirigy zavartalan működéséhez, segít megszüntetni a fekélyes fájdalmakat, csökkenti a vérzsírok szintjét.
Hiányának következményei:
Gyomor, bélbántalmak, nyelvduzzanat, neuraszténiás tünetek, emlékezetgyengülés, májkárosodás fokozódása.
Előfordulása a tápanyagokban:
Máj, sovány hús, teljes-búza készítmények, búzacsíra, hal, tojás, a baromfi fehér húsa, datolya, füge, szilva, zöldbab, borsó, karalábé, paradicsom, paraj.
F-vitamin
Telítetlen zsírsavak, a táplálék linolénsav tartalma akkor fejti ki kedvező hatását, ha a szervezetben át tud alakulni kémiailag aktív anyaggá. Az átalakulást telített zsírsavak, vagy eredetileg hatékony zsírsavak kezelése gátolja, és hatástalanítja a telítetlen zsírsavakat.
Hatásai:
Allergia, ekcéma megelőzése, védelmet nyújt a szív megbetegedéseivel szemben, megállítja a trombózist, az izületi gyulladás fokozódását, csökkenti a vérnyomást, megelőzi a gyulladást, kedvezően hat az agymûködésre, csökkenti a vérzsír szintjét, fontos szerepe van az érelmeszesedés megelőzésében.
Hiányának következményei:
Bőrelváltozások, hajhullás, csökken az ellenállás a fertőzésekkel szemben, fájdalmas izületi bántalmak kialakulása, májkárosodás és kedvetlenség.
Előfordulása a tápanyagokban:
Mák, mandula, dió, lenmag, lenmagolaj, ligetszépeolaj.
K-vitamin
Zsíroldékony vitamin. Felszívódásához, hasznosulásához kielégítő zsíremésztés szükséges.
Hatásai:
Természetes vérzéscsillapító.
Hiányának következményei:
Hiányában a máj nem termel elegendő vérzéscsillapító anyagot, vérzékenység és vérzésre való hajlam alakul ki.
Előfordulása tápanyagokban:
Paradicsom, paraj, kelkáposzta, káposzta, brokkoli, fejes saláta, tejtermékek és máj.
H-vitamin
Vízoldékony vitamin, a szervezetben a bélbaktériumok képesek termelni.
Hatásai:
Csökkenti az arc és test ekcémáját és a bőrgyulladásokat, enyhíti az izomfájdalmakat, megakadályozza a haj őszülését.
Hiányának következményei:
Az arc és a test ekcémája, nagyfokú kimerültség, zsíranyagcserezavarok, fokozott hajhullás.
Előfordulása a tápanyagokban:
Élesztő, földimogyoró, csokoládé, máj, tojássárgája, tej, fényezetlen rizs, mák, bab.