Winter blues

2011.10.24. - Írta: Sz.N.

Winter blues

A szezonális depresszió, angolul SAD (Seasonal Affectiv Disorder) jellemzően az őszi-téli hónapokban jelentkező, enyhe-középsúlyos depressziós tünetekkel járó peszichés zavar. A SAD mediterrán vidékeken jóval ritkább, mint az északi országokban, ez pedig egyáltalán nem véletlen, ugyanis a betegség egyik fő kiváltó oka a napsütés tartós hiányára vezethető vissza.

A "winter blues" –ként is nevezett SAD-ben a napsütéses órák számának csökkenésével, az időjárás hidegebbre fordulásával a hangulati élet nyomottá válik, az egyénre általában jellemző motivációs szint akár nagymértékben csökken, az aktivitás, teljesítmény sokszor jelentősen alulmarad a megszokotthoz képest.

A szezonális depresszióval küzdők a szokásosnál többet alszanak, ennek ellenére mégis kialvatlanok, egész nap fáradtnak, enerváltnak érzik magukat. A szexuális érdeklődés, a libidó is csökken, ellenben az étvágy az egekig szökhet. A SAD-rel küzdők akár egész nap esznek, így érthető, hogy hirtelen és nem ritkán jelentős mértékben meghíznak, ez pedig sokaknak plusz aggodalmakat hoz a már meglevők mellé – jó hír azonban, hogy a zavar elúltával a testúly legtöbbször nyárra ismét normalizálódik.

Egy, a szokásosnál melankolikusabb, lehangoltabb hangulatot hozó tél azonban még nem elegendő ahhoz, hogy az illetőnél a szakemberek szezonális depressziót diagnosztizáljanak. A hangsúly a tünetek ismétlődő jellegén van – vagyis akkor beszélhetünk SAD-ről, ha a fenti tünetekkel leírt állapot legalább két egymást követő év ugyanazon időszakában is fennáll, és ezen túl más pszichés tényezők, stresszorok ezzel együtt kizárhatóak.

A SAD jól reagál a speciális fényterápiára, illetve kezelésében hatásosak lehetnek a természetes növényi antidepresszánsok is, főképp az orbáncfű, amely tea, illetve tabletta formájában is beszerezhető a patikákban. Mielőtt azonban öngyógyításba kezdenénk, mindenképp érdemes szakemberrel konzultálni.

 

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár