A csontáttétek gyógyszeres kezelése

Mit jelent a csontáttét kifejezés? Az elsődleges daganatból leváló sejtek a csontokban megtelepedve azok gyengülését, átépülését okozhatják. Ezt az állapotot csontizotóp (szcintigráfia), vagy röntgen (esetleg CT, vagy MR) vizsgálattal lehet igazolni.

14 féle gyógyszert szedek

Kedves gyógyszerésznő! Érdekelne a véleménye. 62 éves vagyok, magas vérnyomásom, és cukorbetegségem van. A két betegségre és szövődményeire jelenleg 14 féle gyógyszert szedek, amit én soknak tartok. Az orvosaim időről időre új gyógyszert írnak fel a régiek mellé. Attól tartok, a túl sok gyógyszer többet árt, mint használ. Mit gondol erről? Üdvözlettel: M.

Nem lenne szabad széttörni a tablettákat

A különféle gyógyszereket csak akkor lenne szabad kettétörni, ha a csomagoláson jelzik, ennek nincs akadálya.

Gyógyszerszavatosság

Jó estét kívánok! Azt szeretném kérdezni a gyógyszerész szakértőtől, hogy kötelező-e feltüntetni a gyógyszereken a lejárati időt? Találtam otthon egy elég régi doboz Demalgont, de nincs ráírva semmi. Nem merek bevenni belőle. Vagy évekig is eláll egy gyógyszer? Köszönöm válaszát előre is!

A koffein sem mindig ugyanúgy hat

Gondtalanul élvezzük a kávé ízét, és igénybe vesszük tagadhatatlan serkentő hatását a mindennapokban. A kávézás legalább annyira szenvedély és pszichikai függőség is, mint a dohányzás, ráadásul mértéktartó formában nem is olyan ártalmas: sokan már a mozdulat gyönyörűségéről sem hajlandók lemondani. Pedig bizonyos gyógyszerekkel együtt a kávé hatása is megváltozik.

Frontin mellékhatásai

Kedves Sáry Gyula doktor! Mit gondol kérem, Frontin 3x0,5 mg szedése esetén lehet e véres a széklet? Köszönettel, Ilona

Óvatosan az ópiátokkal!

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a terhességet közvetlenül megelőző időszakban, illetve a várandósság idején ópiát alapú fájdalomcsillapítót szedő nők születendő gyermekei fejlődési rendellenességekkel jöhetnek a világra.

Pollenallergia: rekorderős év várható

A hosszú és kemény tél miatt később kezdődött a pollenszezon, ám annál erősebb lesz – óvnak osztrák kutatók. A szakemberek azt tanácsolják, már az első gyanús jelre azonnal vegyenek igénybe az érintettek orvosi segítséget, gyógyszert, így elkerülhetőek az esetleges szövődmények.

Fordított placebohatás

A nem eléggé hatásos fájdalomcsillapítók alkalmazása után a betegek gyakran általánosságban is elveszítik bizodalmukat a hasonló, bár más hatóanyagú szerek hatékonyságában is, és pesszimizmusuk gátjává válhat a valóban eredményes kezelésnek.

Stroke ellen is hatásos

Az indiai ételek rajongói által nagyra tartott curry alapeleme, a kurkuma kutatások szerint nemcsak fűszerként, hanem gyógyszerként is megállja a helyét.

Magisztrális gyógyszerek

Tisztelt Hölgyem! Az iránt érdeklődöm, hogy a magisztrális készítményt tartalmazó doboz címkéjén milyen adatoknak kell szerepelni? Másik kérdésem: Mi a teendő, ha az elkészített gyógyszer (por) nem az orvos által előírt dózisban tartalmazza a hatóanyagot, hanem dupla mennyiségben? Szükséges, kell-e jelenteni valamely szerv felé?

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár