Milliók betegsége

Ha valakinek váladékozik az orra, és nehezen kap rajta keresztül levegőt, azt mondjuk: náthás. Ha ezek a tünetek csak néhány napig tartanak, elfogadjuk, hogy „megfáztunk”. A „megfázás” a valóságban minden esetben valamilyen – többnyire vírussal történő – cseppfertőzést jelent. A kórokozók közül talán leggyakoribb az ún. „common cold” vírus, amely akár hónapokig is szunyókálhat az orr nyálkahártyában, anélkül hogy észrevehetnénk, majd...

Nem mindegy, hogy asztma vagy egyéb betegség

Az allergiára hajlamos egyéneknél az asztma kialakulását elsősorban genetikailag öröklött gének határozzák meg, és csak kisebb részben a környezeti hatások – igaz, a modern ember életmódja következtében több ma az ilyen típusú megbetegedés, mint évszázadokkal ezelőtt.  

Kérdések az allergiáról

A két legismertebb allergiás eredetű légúti betegség az asztma és a szénanátha. Nem lényegtelen tudnunk, hogy az asztma nem minden esetben allergiás hátterű. Gyermekkorban az asztmások 90%-ában, felnőtt (különösen idős) korban csak felében mutatható ki a túlérzékenység. A szénanátha minden esetben allergiás alapon jön létre, viszont az esetek 99%-ában semmi köze sincs a szénához.

Ismételt támadások

Az allergiás, náthás megbetegedéseket két nagy csoportra oszthatjuk. A szezonális, amely az orr nyálkahártyáján a megfelelő évszakban lép fel, a krónikus pedig egész évben fennáll. Az allergiás náthák leggyakrabban szezonálisak. A szezonális allergiás náthát szénanáthának nevezzük, legjellemzőbb ismertetőjegye, hogy időszakosan lép fel. Tü­ne­tei: gá­tolt orr­lég­zés, híg orr­fo­lyás, visz­ke­tés, időnként bő orr­vá­la­dé­ko­zás....

A szénanátháról

Minként az összes többi nátha, ez is orrváladékozással, orrdugulással jár. Az orrváladék ez esetben üvegszerűen áttetsző, tapadós. Az orr belsejében és a garatban viszketést érzünk, és tüsszögünk. Különösen jellemző a reggeli ébredéskori tüsszentő roham. Nem ritkán szemviszketés is kíséri.

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár