Duci mamák duci gyerekei

2012.08.19. - Írta: betegvagyok.hu

Címkék: terhesség
Duci mamák duci gyerekei

Normális, ha a terhesség alatt a kismamák sokat esznek, a túl nagy étvágy azonban már nem csak saját egészségüket és alakjukat veszélyezteti, hanem a bennük fejlődő magzatot is. Amerikai kutatók most tudományosan is igazolták azt a feltevést, amely szerint összefüggés figyelhető meg a kismama súlygyarapodása és kisbabája születési súlya között. 

A tudósok több mint egy évtized és egymillió eset adatait elemezték, bár a rendelkezésükre álló jegyzőkönyveknek ez csak törtrésze volt. Ugyanis nem vették figyelembe a csupán egygyermekes anyákat és azokat a babákat sem, akik túl hamar vagy túl későn jöttek világra. A kutatóknak így sikerült kiküszöbölniük a genetikai tényezőket a vizsgálat során.

Majd egybevetették az édesanyák terhességük alatti súlyváltozását gyermekük születési súlyával. A nők átlagosan 14 kg-ot híztak a kilenc hónap folyamán, ami egészséges értéknek tekinthető, ám 12%-uk 20 kg-nál is többet szedett fel. Ezzel egyidejűleg a babáknak is éppen 12%-a született túl nagy súllyal (4 kg fölött), közülük sok az említett 12%-hoz tartozó anyától származott. Tehát ha az anya többet hízott, súlyosabb gyermeke született. Sőt, a kutatók szerint az anya nagyobb súlygyarapodásával arányosan nőtt annak kockázata, hogy túlsúlyos lesz a baba. A folyamat itt nem áll meg: nagyobb születési súly esetén valószínűbb a később túlsúly is, és nagyobb bizonyos betegségek, például a rák és az asztma kialakulásának kockázata.

A tudósok ezért a jövőben javasolják a kismamák súlyának pontos kontrollálását, és általános szabályozásokban bíznak. Amerikában máris léteznek irányvonalak, amelyek előírják, hány kilót szabadna egy leendő anyának híznia. Eszerint egy eleve túlsúlyos nőnek például 7-11,5 kg között szabadna felszednie a terhesség alatt.

Forrás: http://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/0,1518,710257,00.html (2010. 08. 10.) 


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár