Fogyókúra versus életmódváltás

2011.04.28. - Írta: SzN

Fogyókúra versus életmódváltás

A szervezet anyagcsere-folyamatai az életkor előrehaladtával fokozatosan lassulnak, és ez az élettani szabályszerűség az oka többek közt annak is, hogy – változatlan mennyiségű és minőségű táplálékbevitel mellett – évente fél, egy kilónyi zsír rakódik az ember testére. Alapesetben.

A jelenség általában a harmincas évek elejére válik szembetűnővé; a hízás mértékét az életkoron túl a nem, az alaphőmérséklet, az emésztés, az élvezeti cikkek fogyasztásának szokása, a pszichés állapot és nem utolsó sorban a fizikai aktivitás mértéke is befolyásolja.

Alkati adottságainkon nem változtathatunk – együtt kell élnünk velük. Ám az együttélés nem egyenlő a beletörődéssel. A testünk formál bennünket, de a testünket mi is formálhatjuk – itt is érvényesül az oda-vissza hatás elmélete. Sokak nem békélnek meg az óhatatlanul jelentkező testi változásokkal – ám az elégedetlenség önmagában csak rossz közérzetet szül.

Ahhoz, hogy igazán eredményesek legyünk bármiben is, alapos és átfogó ismeretekkel kell rendelkeznünk a témában. Azonban sokan még a tizedik eredménytelen fogyókúra után sem gondolkodnak el azon, hogy valamit rosszul csinálnak…

Drasztikus diéta=stressz

A fogyókúra nem azt jelenti, hogy nem, vagy csak keveset eszünk. A test a táplálékmegvonást stresszként éli meg, szinte támadásként értelmezi, és az első adandó alkalommal megbosszulja a „rajta esett sérelmeket”.

A „yo-yo” effektus – vagyis hogy a leadott kilók a fogyókúra után szinte „visszapattannak” az emberre – igazolását, illetve annak magyarázatát az év elején amerikai kutatók tették közre a Journal of Neuroscienc című tudományos szaklapban. A kísérletükben erős diétára fogott rágcsálók szépen fogytak: azonban csak ideiglenesen.

A fogyókúra után a patkányok a depressziós állapot jeleit mutatták magukon, illetve jóval több zsíros ételt vettek magukhoz, mint azt megelőzően, így látványosan meghíztak – a falánkság ráadásul hosszan tartónak bizonyult. A rágcsálóknál a stresszhormonok jelentősen megemelkedett szintjét mérték a kutatók, amelyek a pillanatnyi hatásokon túl génszintű változásokat is generáltak az állatok agyában, amelyeket utódaikra is átörökítettek a táplálékmegvonással stresszelt patkányok. Az eredmények tehát arról tanúskodnak, hogy a diéta könnyen fordul a visszájára: a táplálékmegvonás hatására a szervezetben jelentősen megemelkedik a stresszhormonok szintje, és konkrétan ez a változás eredményezi a csillapíthatatlan étvágyat – patkányoknál és embereknél egyaránt.

Stressz és elhízás

Az evésnek korántsem csak az a szerepe, hogy ellássa szervezetünket tápanyagokkal: komoly szorongáscsökkentő és örömfokozó tevékenységként is jelen van az emberek egy jelentős részének életében. Mindez nem probléma, sőt – csupán abban az esetben jelent gondot, ha az evés egyetlen vagy legfőbb örömforrássá válik az egyén életében.

A megemelkedett stresszhormon-szint evésre sarkalló hatása szembetűnő. Nem utolsó sorban a depresszióval és a szorongással küzdők körében is jóval gyakrabban alakul ki elhízás, mint a lelkileg egészségesebb népesség körében.

Az idegrendszernek depresszióban és szorongásban a normálisnál jóval nagyobb mértékű fokozott stresszel kell megküzdenie, amelyre azonban nem képes – tulajdonképpen ezért is alakulnak ki a korántsem kellemes pszichés problémák. Egyéb eszköz hiányában az evés a stresszcsökkentés eszközéül szolgál, így pedig érthető, hogy a hangulatzavarral illetve szorongással gyakran együtt jár a testsúlyfelesleg is.

A hatékony stresszkezelés alapfeltétele az erős önkontroll, amely azonban tanulható. A tudatos, megtervezett élet és életmód már komoly biztosítékot jelenthet a kiegyensúlyozottságra, amely azután szükségtelenné teszi a bánatevést. Ami a legfontosabb, hogy ragaszkodjunk a magunk elé tűzött célokhoz – egyúttal viszont az is igen fontos, hogy ne gördítsünk utunkba legyőzhetetlen vagy túl nagy akadályokat.

A testúlycsökkentés tízparancsolata

  • Lehetőleg csak növényi eredetű, hidegen sajtolt olajokat fogyasszunk, korlátozott mértékben! A zsírban, olajban sütés helyett pároljuk, vagy alufólia alatt szinte zsír nélkül süssük meg ételeinket!
  • Ne együnk fehérkenyeret, sem semmiféle fehér lisztből készült pékárut. Kerüljük a hántolt rizst is: általában teljes kiőrlésű gabonaneműket fogyasszunk – korlátozott mértékben.
  • Fogyasszunk bőségesen zöldséget minden étkezéshez! A tányérunkon a saláta térfogata háromszorosa legyen a hús és a köret együttes térfogatának! Vagyis a helyes arány: 1/5 rész hús, 1/5 rész köret, 3/5 rész saláta. Részesítsük előnyben a sovány húsokat, és a vacsorához pedig már ne fogyasszunk gabonaneműt!
  • Este hat után lehetőleg csak folyadékot, salátát vagy gyümölcsöt fogyasszunk.
  • A hirtelen, az étkezések között ránktörő éhséget bőséges folyadékfogyasztással csillapítsuk – a szomjúságot a test gyakran mint éhséget jelzi! Ha ennek ellenére éhesek maradnánk, rágcsáljunk el egy-két korpás kekszet és egy almát vagy épp karalábét.
  • Naponta lehetőleg fogyasszunk el legalább 2-3 liternyi folyadékot – vízzel higított gyümölcslé, zöldtea, ásványvíz formájában.
  • Naponta ötször étkezzünk, – se többször, se kevesebbszer – mindig előre megtervezett módon és időben!
  • A cukrot, az édességeket lehetőleg teljes mértékben iktassuk ki étrendünkből.
  • Ne hagyjunk ki egyetlen étkezést se a nap folyamán – ezzel megelőzhetjük, hogy egy falásrohammal tönkretegyünk egy eredményes napot.
  • Minden nap, kivétel nélkül legalább egyszer egy órát sportoljunk – de legalábbis minimum ennyi időt töltsünk sétával.

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár