Húsvét gyerekkel

Nincs mese: a gyerekek imádják a húsvétot. Lehet, hogy nem pont azért, amiért a szüleik, de remekül érzik magukat ilyenkor, és évről évre várják a nyuszi visszatértét. Néhány tipp, amivel gyermeke számára élvezetesebbé, a maga számára pedig könnyebbé teheti a húsvétot.

A kisördög bújt belé?

Kedves Mara! A 2 és fel éves kisfiam nagyon verekedős! Már szinte mindent megpróbáltam, hogy jobb belátásra bírjam. Szépen elmondtam hogy nem szabad, csúnyán is megpróbáltam...)De semmi. Már a környezetünkben sem akar senki barátkozni vele. Mitevő legyek? Az óvodában, viszont dicsérik, hogy aranyos, jó kisfiú. Itthon meg hét ördög. Előre is köszönöm a segítségét. Várom a válaszát! Szép napot!

Vita a gyerek előtt: válasszuk az arany középutat!

Egy családban alapvetően elkerülhetetlen, hogy a házastársak néha a gyerekek előtt is összezördüljenek, vitatkozzanak vagy akár veszekedjenek. A kicsik ilyenkor általában tanácstalanná válnak és kellemetlenül érzik magukat, az azonban egyáltalán nem törvényszerű, hogy meg is kelljen rémülniük apu és anyu viselkedésétől. Ehhez csupán pár alapvető szabályt kell betartanunk.

Legalább a gyerek ne sérüljön az elkerülhetetlennél jobban…

A válás eleve kemény dió, de ha gyerekeink is vannak, még nehezebb. Összeállításunkban felhívjuk a figyelmet a legnagyobb hibákra, amiket ilyen helyzetben szülőként elkövethetünk.

Szeretném ha mindenki örülne jöttének

Jó napot kívánok! A segítségére lenne szükségem. Egy hónapos vérzés kimaradásom van, de viszont a panaszom az, hogy hányingerem is van. Néha émelygek, úgy érzem terhes vagyok, de még nem voltam orvosnál ezzel, de terhességi teszt kimutatta, hogy negatív. Lehet rosszul csináltam adjon, tanácsot-mit tegyek? Itthon tudják, a párom is tudja, és nagyon örülne neki, ha terhes lennék, meg én is, de a szülei azt tanácsolták, hogy ha az vagyok, vetessem el a...

Veled leszünk egy család! I. rész

Napjainkban a becslések alapján hazánkban hozzávetőlegesen 150.000 pár küzd meddőségi problémával, azonban más esetekben is előfordulhat, hogy két ember úgy dönt, hogy más vér szerinti gyermekét szeretné a sajátjaként nevelni. Az örökbefogadás lelki hátteréről a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szakembereit, Dr. Süli Ágota pszichiátert, pszicho- és gyermekterapeutát kérdeztük. Cikksorozatunk második részében pedig Higi Vera, az intézet...

Monogámia a gyerekszobában II.

A családszociológiában mára egyértelművé vált, hogy a család lehet a „menedék egy szívtelen világban” – ugyanakkor annak a ténynek az igazsága is keményen tartja magát, hogy a családban – mint a modern társadalmakban általában – a kapcsolatok egyre felszínesebbé válnak, a viszonyok elhidegülnek, miközben az embereknek változatlanul szükségük van intimitásra, amelyet közel sem nem biztos, hogy képesek az adott családi kereteken belül biztosítani...

Monogámia a gyerekszobában I.

A családszociológia tudományága napjainkra hosszú-hosszú évtizedek óta zajló viták mentén, illetve egészen újszerű, akár szélsőséges elméletek megfogalmazásával és integrálásával sem képes egyöntetű, egységes képet adni a család fogalmát illetően.

Egyedülálló nők gyermekvállalása

Napjainkban a tapasztalatok alapján egyre későbbre tolódik a nők gyermekvállalása. A jelenséghez az is hozzátartozik, hogy sokan a negyvenedik életévükhöz közeledve is azért vállalnak gyermeket, mert úgy érzik, hogy egyszerűen nem várhatnak tovább egyre hangosabban ketyegő biológiai órájuk miatt. A képet tovább árnyalja, hogy sokszor ez az időszak akkor következik be, amikor a nő egy válást követően egyedülálló, vagy akár már régóta nem talál olyan...

Szülés Párizsban, Kínában, Frankfurtban, Budapesten

A szülés önmagában is rendkívüli és izgalmas jelensége az Életnek, főként, ha valaki megtapasztalja, hogy ezt milyen átélni a világ legkülönbözőbb nagyvárosaiban. Tünde szült Frankfurtban, Párizsban, Hongkongban és Budapesten is.

Hogyan éljük túl a karácsonyt stressz nélkül?

A karácsony időszaka az év legstresszesebb periódusai közé tartozik: kapkodós, drága ajándékvásárlások az utolsó pillanatban, magas elvárások a családi találkozókkal szemben, a konyhai teendők – mindez igencsak megnehezítheti, hogy igazán el tudjuk engedni magunkat az év végén. Összeállításunk második részében ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

A meddőség az egész családot érinti

Magyarországgal kapcsolatban egyre gyakrabban halljuk, hogy csökken az emberek gyermekvállalási kedve. Egy budapesti meddőségi klinika szakemberei azonban a népesség azon 10%- val találkoznak, akik kitartóan, sőt sokszor elkeseredetten vágynak arra, hogy szülővé váljanak.

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár